hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúcsgasztronómia
A séfek krémje diplomataszerepben

2012. 09. 13.
A világ legbefolyásosabb vezetői nem vetik meg a finom falatokat. Mesterszakácsaiknak köszönhetően egy-egy találkozó alkalmával bőséges és fenséges ellátásban van részük, mégis mindegyikük számára akad olyan étel, melyet legszívesebben sosem fogyasztanának. Sarkozy a sajtot, Obama a céklát, Hollande az articsókát mellőzi, Putyin ételeit pedig minden alkalommal egy előkóstoló ellenőrzi le.

A világ legexkluzívabb gasztronómiai egyesületét, a Club des Chefs des Chefs-et (Államvezetők Séfjeinek Klubja) 1977-ben Gilles Braguard alapította azzal a céllal, hogy a kulisszák mögött dolgozó államfők séfjeinek tisztelegjen. Az egyesületi tagságnak rendkívül szigorú szabályai vannak: kizárólag államfők, kormányfők és uralkodók személyes szakácsai kerülnek be ebbe a szűk és zárt körbe. Országonként egy hely jár, kivéve Kína esetében, amelynek két helyet is biztosítanak. Találkozóikat évenként más és más országban rendezik, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a szakácsmesterek mélyrehatóan megismerhessék a fogadó ország konyhakultúráját. Mindemellett természetesen eszmecsere is zajlik az aktuális tendenciákról és a kialakult praktikákról.

A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő egyesület legfőbb célja a kulináris hagyományok terjesztése és a nemzeti konyhaművészet megőrzése. Az egyes országok főséfjei igazi kulináris nagykövetei az eredeti nemzeti ízeknek, amelyeket szüntelen a modernitás talaján kell újragondolniuk. Ezek az elkötelezett és kiváló szakácsok felelősek az ország legfőbb vezetőinek és családjaiknak egészséges és változatos étrendjéért.

Természetesen nincs közvetlen beleszólásuk a világ eseményeinek alakításába, mégis fontos szerep hárul rájuk a nemzetközi diplomáciában. Főzni ártatlan apróságnak tűnhet, ám jelentőségét nem szabad alábecsülni, hiszen a nagy döntések gyakran az asztalnál születnek. Amikor a világ legbefolyásosabb vezetői egy asztalhoz ülnek, ezeket a szolgálatkész séfeket terheli a felelősség az asztal, az ételek és a hangulat makulátlanságáért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!