hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A dolgok nagyon rosszul állnak"
Újabb pénzeső várhat az USA-ra

2012. 09. 14.
Nem kis piaci várakozás előzte meg az amerikai jegybank (Fed) elnökének, Ben Bernanke-nak múlt heti beszédét. A vezető jegybankok éves találkozóján, a wyomingi Jackson Hole-ban fel­szólaló Bernanke szavaiból az USA monetáris politikájának soron követ­kező lépését vágyták kihallani a gazdasági szereplők. Az esemény különös jelentősége, hogy a Fed-elnök épp itt, épp két éve jelentette be a QE2 néven elhíresült programját, azaz a „mennyiségi lazítás" második fordulóját.

A Kansas államban tartott eseményt megelőzően három markáns szcenáriót fogalmazott meg a nemzetközi piac: ha Bernanke bejelenti a QE3-at, akkor megugranak a részvények és az aranyár is, ha viszont határozottan kijelentené, hogy nem lesz újra monetáris lazítás, akkor letörné a jelenlegi befektetői hangulatot, és mélybe küldené az árfolyamokat is. Harmadik eshetőség, hogy folytatja a „verbális intervenciót", azaz tovább lebegteti a döntését, amivel konzerválja a jelenlegi, kivárásra játszó - és egyben eseménytelen - piaci állapotot.

Olajat öntött a kazánba

Ehhez képest Bernanke szavai inkább tovább fűtötték a várakozásokat, míg egyesek több konkrét utalást véltek felfedezni a „mennyiségi lazítás" következő fordulójának közelségével kapcsolatosan. A Fed elnöke ugyan nem jelentett be újabb „pénzpumpát", azaz kötvényvásárlási programot, de a beszédéből tisztán kivehető volt, hogy a QE3-at szükségesnek tartja, a költségeit „vállalhatónak" minősítette, és a Fed kitart az alacsony kamatok fenntartása mellett. Habár az amerikai állampapírok hozama már hónapok óta közel nulla, a jegybank még így is hajlandó volna az eszközvásárlások lehetőségéhez nyúlni, mert - nézetük szerint - ha már hozamcsökkenést nem is, de az egyéb árazásokat és a piaci viszonyokat pozitívan tudnák befolyásolni - értelmezték a pénteki beszédet az elemzők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!