hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire elég a Michelle-varázs?

2012. 09. 13.
Nagyon szerény, egyszázalékos „ugrást” eredményezett Mitt Romney számára a republikánusok tampai jelölőgyűlése. Obamáék abban bíznak, hogy az észak-karolinai Charlotte-ban lapzártánk után záruló demokrata konvenció megerősíti az elnök újraválasztási esélyeit. A jelölőgyűlés érdekessége, hogy az első este főszónoka a First Lady, Michelle Obama volt, akit a kampánystáb vitatható megszólalásai miatt négy éve még igyekezett minél jobban elrejteni a nyilvánosság elől.

A charlotte-i konvenció számadással indult, na persze demokrata szempontból, a sikertörténetek számbavételével. A 2008-as „Change” (változás) és „Yes we can” jelszavai és euforikus hangulata után nem egyszerű feladat elmagyarázni, hogy a célokból miért csak ennyi, és ilyen áron tudott megvalósulni. Az első felszólalók – köztük Rahm

Emmanuel chicagói polgármester, aki két éven át a Fehér Házban az elnök legbefolyásosabb munkatársának számított – Barack Obama négyéves elnökségéből az autóipar megmentését, az egészségügy és az egészségbiztosítás reformját, valamint az illegális bevándorlók gyerekeit segítő törvényt emelték ki, és azt hangsúlyozták, hogy Barack Obama a teljes gazdasági összeomlástól mentette meg az országot.

A küldöttek elfogadták a párt 2012-es programját, amelyből a legnagyobb feltűnést nem a szöveg tartalma, hanem egy hiányzó pont keltette. A demokraták ugyanis a Közel-Kelettel foglalkozó részből meglepetésre kihagyták a Jeruzsálemre mint Izrael fővárosára vonatkozó utalást. Ez a szakasz a korábbi változatban még szerepelt, most ehelyett a párt „Izrael biztonsága iránti rendíthetetlen elkötelezettségéről” és Obama elnöknek az „Izrael delegitimálására irányuló kísérletekkel szembeni határozott ellenállásáról” írnak. A republikánusok gyorsan reagáltak a változásra, mondván, hogy Obama „áruba bocsátotta” az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségesét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!