hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy igazi pedagógus: Janusz Korczak

2012. 09. 13.
A lengyel orvos, gondolkodó, tanár, pedagógus és író, hetven éve szállt be árvaházának lakóival együtt abba a vagonba, amelynek végállomása a treblinkai haláltábor volt. Egy olyan eszmét hagyott maga után, amely még a mai világban is meglepően hangzik: a gyerekeknek joguk van a tiszteletre. Egy tanárnak partnert kell látnia a diákokban, olyasvalakiket, akikkel együtt nagy és nemes dolgokat is megvalósíthat. Ennek kulcsa azonban a szeretet és a tisztelet.

Janusz Korczak eredeti neve valójában Henryk Goldszmit. A felosztott Lengyelországban született, a 19. század második felében, amikor az egész világ átalakulóban volt. Varsóban, ahol a korabeli Európa legnagyobb zsidó közössége élt. Az asszimilált zsidó családban felnövő Goldszmit orvosnak tanult, de közben már megfogalmazta a kritikáit a kor tudáscentrikus, de az emberiességet nélkülöző oktatási rendszerével szemben. 1898-ban egy irodalmi pályázatra küldött írását Jonas Korczak néven jegyezte, de egy szerkesztői elírás után Janusz néven jelent meg. Ettől fogva publikációi Janusz Korczak név alatt jelentek meg, míg a hétköznapokban Henryk Goldszmitként élt.

„Eszmélésünk kezdetétől fogva abban nevelkedtünk, hogy a nagyobb fontosabb a kicsinél" - írja leghíresebb, A gyermek joga a tisztelet című, 1929-ben megjelent írásában. Mint kifejti, ez a gondolat határozza meg azt a tévhitet, hogy a nagyot jobban tiszteljük a kicsinél. Ebből fakad szerinte, hogy a kicsiket erővel akarják a felnőttek által jónak mondott irányba fordítani: „Saját példánkkal mutatjuk, hogyan kell semmibe venni a gyengébbet. Rossz iskola, komor előjel." Egy erőszakos inkorrekt tett bizony minden szép szavunk hatását lerombolja a diákokban.

Sajnálja, hogy a felnőttek világa nem látja meg a fiatalokban az értékeket, hanem csak eszköznek tekinti őket arra, hogy a saját nézeteit, elvárásait beléjük öntse, mintegy reprodukálva a felnőttek világának olykor torz és

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!