hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 10. 12. (XVI/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Romney lendületben

Alaposan felbolygatta az elnökválasztási kampányt az első televíziós vita Mitt Romney és Barack Obama között: a republikánus jelölt ledolgozta hátrányát mind országosan, mind a legfontosabbnak tartott „ingaállamokban”. Az elemzők véleménye megoszlik arról, milyen következménye lehet a fordulatnak a végeredményre nézve. A küzdelem valójában azért az 5-6 százaléknyi szavazóért zajlik, akik valószínűleg elmennek választani, de még nem döntöttek véglegesen.

Netanjahu gyors választást hirdetett

„Felejtsék el azt, hogy Benjamin Netanjahu be akar avatkozni az amerikai elnökválasztásba, és azért hangoztatja az iráni fenyegetést. Nem Mitt Romney, hanem saját maga miatt beszél ennyit a biztonsági kérdésekről, mert választást akar nyerni, és a gazdaság rossz helyzete miatt megszorításokat kell bevezetni Izraelben is” – így kommentálta az előrehozott izraeli választások hírét a Yediot Ahronot című lap egyik elemzője.

Üstökös vagy hullócsillag?

Nagy felbolydulást keltett Ausztriában a közelgő választások előtt egy Kanadából hazatelepült milliárdos, Paul Stronach új pártja, akinek durva stílusú nyilatkozatait a média azonnal felkapta. A Team Stronach népszerűsége immár 10 százalék, szakértők szerint azonban ez még semmit nem jelent; az osztrákok nem vevők a szokatlan stílusra. Lapunk bécsi tudósítója, Karl Pfeifer szerint Stronach minél többet beszél, annál nevetségesebbé teszi magát.

Különös szülinapi ajándékok Putyinnak

Hegycsúcsot neveznének el rajongói Putyinról 60. születésnapja alkalmából. Az ellenzék eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy ideje nyugalomba vonulnia, hiszen átlépte az Oroszországban a férfiakra érvényes nyugdíjkorhatárt. A rendőrség több városban is tüntetőket vitt el a tiltakozó akciókról.

Franciák franciák ellen

Egyidejűleg öt különböző helyszínen csaptak le rajtaütésszerűen a francia belföldi terrorelhárító egységek egy, a szalafista mozgalomhoz kötődő terrorista sejt tagjaira október 6-án. A rajtaütésben életét vesztette a terrorsejt vezetője, a francia születésű és származású Jérémie Louis-Sidney, aki a börtönben tért át a szalafista vallásra. Manuel Valls belügyminiszter szerint Franciaországban akár több százan is lehetnek a hasonló sejtekhez tartozók.

Fogy az olaj - Lesz-e perzsa tavasz az összeomlás után?

Úgy tűnik, lassan kezdik meghozni a várt eredményt az Iránnal szemben alkalmazott gazdasági szankciók. Az iráni atomprogram megállítására tett kísérletek elsősorban a gazdaság meggyengítésére irányultak, és az egyre szigorodó sorozatos megszorítások mára elérni látszanak céljukat. Iránban egyre többen tartanak egy esetleges perzsa tavasz kirobbanásától.

Nincs változás - Elnök marad a „szegények patrónusa”

Nyugati várakozásokkal szemben most sem sikerült leváltani Hugo Chávezt, akit újabb hat évre választott meg a főként szegényebb rétegekből származó rajongótábora. Az Irán-barát politikus a demokráciát ünnepli, miközben külföldi újságírókat hallgattat el.

Ütközőzóna - Törökország nem akar háborút

Folyamatos a feszültség a szíriai–török határon. A szíriai oldalról több gránátot is kilőttek Törökországba, ahonnan pedig Erdogan miniszterelnök ultimátumának megfelelően viszonozták a tüzet. A NATO kedden úgy nyilatkozott, hogy „szükség esetére terveket készít Ankara megvédésére”.

Dózerolna a szélsőjobbos földtulajdonos

Mind a szlovák médiában, mind a szlovák nagypolitikában az egyik legragozottabb téma lett a romakérdés az elmúlt hetekben. Romák és nem romák együttélése ugyanis egyre több feszültséget szül az országban. Szeptember végén az egyik közép-szlovákiai városban a polgármester támogatásával szerveztek romaellenes tüntetést, mintegy háromezer ember részvételével. Ógyallán, a magyar határhoz közeli kisvárosban a nyáron romákat gyilkolt egy volt rendőr, amit több romaellenes megmozdulás is követett.

Belföld

Magyar népmese

Nehéz kiszámítani, hogy mi lesz az Orbán-kormány következő lépése az IMF-fel és az unióval folytatott hiteltárgyalások ügyében, mert egyik nap mintha a kedvükben járna, másnap pedig fizetett hirdetésben veszi le a Valutaalapról a keresztvizet. A Matolcsy György által bejelentett megszorítócsomagot ugyanis pozitívan fogadta a piac, de a kormány IMF-ellenes hirdetésein megrökönyödtek.

Kvantumugrásra készül Bajnai

Az elmúlt két hétben legalább háromféleképpen állt, hogy Bajnai Gordon felszólal-e a Milla október 23-ai, összellenzékinek szánt nagygyűlésén. Bár éppen lapzártánk idején döntött a Milla elnöksége a felszólalókról, a helyzetet csak bonyolítja, hogy a civil szervezet és a Demokratikus Koalíció vezetése időközben nyílt színen vegzálják egymást. Bajnait már a Fidesz utáni világ megszervezése foglalkoztatja.

A Fidesz elveszíti a vidéket?

Két oldalról is támadják a jövő héten parlamenti vitára kerülő földtörvény tervezetét: az MSZP a közepes és nagy gazdaságokat félti, az LMP pedig éppen azt fájlalja, hogy a törvény a látszat ellenére ezentúl sem szabna határt a több ezer hektáros nagybirtokoknak. A tervezet egyébként előnyben részesíti a családi gazdaságokat és hadat üzen a földet nem művelő spekulánsoknak – persze kiskapuk azért akadnak.

Tarlós a darálóban

„A mi munkánk sem hibátlan. Azt sem tagadom, hogy belső viták és alapvetően a főváros közigazgatási struktúrájából adódó érdekellentétek is terhelték első két évi működésünket” – írta Tarlós István főpolgármester abban a szeptember végi kiadványban, melyet a városvezetés ciklusfelezőjére időzítettek. Az említett belső vitákból három is a közvélemény elé került: a fővárosi Fidesz-frakció állítólag megkereste a szocialistákat, hogy együtt lehetetlenítsék el Tarlóst, ugyancsak a Fidesz-frakció Orbánnál is bepanaszolta a főpolgármestert, és egy újabb Tarlós–Rogán pengeváltásra is sor került az elmúlt hetekben.

Nincs pénz Hoffmann ígéreteire

Sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezte a Pedagógus Szakszervezet Matolcsy György múlt heti bejelentése miatt, mely szerint 2013 őszéről 2014 januárjára halasztódik a pedagógusok béremelése, a kötelező munkaóra viszont nő. A jelek szerint a béremelésnek még a 2014-es választások évében sem lesz sok esélye.

Hisznek a feltámadásban - Elégedetlenség a KDNP-ben

Felerősödőben van azok hangja a KDNP-n belül, akik a Fideszhez képest is önállóan képzelik el a jövőt, de legalábbis elégedetlenek a párt jelenlegi tetszhalott állapotával. Ennek az elmúlt időben több jele is mutatkozott, legutóbb épp’ egy államtitkár és egy országgyűlési képviselő párttagságának megszüntetése utalt rá.

Hit és értékek

Jeruzsálem egysége a mi ügyünk

Kiáll az Irán elleni megelőző támadás mellett az Izraelt támogató parlamenti képviselőkből álló nemzetközi fórum. Az Izrael Szövetségesei Alapítvány Jeruzsálemben elfogadott határozata kimondja, hogy az ENSZ Alapokmánya szerint minden tagállam joga, hogy megvédje polgárait és területi egységét. A 18 országból érkezett küldöttek kiálltak Jeruzsálem egysége és a ciszjordániai zsidó települések védelme mellett, nem támogatták viszont azt a javaslatot, hogy felszólítsák kormányaikat az Iránnal való diplomáciai kapcsolatok megszakítására. Kiállt a határozat mellett a Zsidó Világkongresszus és több keresztény–cionista civil szervezet is, köztük a Jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség, amelynek rendezvényén több mint 6000 vendég vett részt az izraeli fővárosban.

Az abortusz történelmi gyökerei

Az abortusz megítélése évezredek óta megosztja az emberiséget. Van, aki gyilkosságnak tartja bármilyen formáját, vannak, akik az anya személyiségi jogaira hivatkoznak, és eltérőek az állás­pontok a magzat emberi mivoltának megítéléséről is. Írásunkban nem annyira ezeket a különböző felfogásokat, jogi, etikai, orvosi és egyéb aspektusokat vesszük górcső alá, hanem annak történetét, hogyan viszonyult a történelem folyamán a mindenkori állam a nemkívánatos magzatok kérdéséhez, és ez hogyan hatott a hétköznapi gyakorlatra.

HÁTTÉR

Nincs középosztály, vigyázz!

Van viszont kádári retorika, horthysta államépítés és egy mindezt jól tűrő masszív társadalmi réteg. Úgyhogy hosszú évtizedekre beleragadhatunk a pangásba, mondta a Heteknek Mellár Tamás, a magát most is jobboldali konzervatív gondolkodóként definiáló közgazdászprofesszor.

Okostojás

Egy új magyar logikai játék, az Okostojás (Smartegg) Washingtonban elnyerte az Inter­national Puzzle Party (IPP) legnagyobb díját. A jó hír egyeseknek a Rubik-kocka sikerét juttatja eszébe, lehet azonban, hogy ennél sokkal többről van szó. A feltaláló Zagyvai András, aki eddig visszavonult életet élt, egyik napról a másikra került az ismertség reflektorfényébe.

Szunnyadó gének

A klónozás és őssejtterápia alapját megteremtő felfedezéseik alapján  John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutatók megosztva vehetik át idén az orvosi-élettani Nobel-díjat. A díjat odaítélő bizottságnak a stockholmi Karolinska Intézetben hétfőn meghozott döntése két olyan tudóst részesít a tudományos világ legnagyobb elismerésében, akiknek munkája nyomán a „tankönyveket át kellett írni, és új tudományterületek nyíltak. Felfedezésük forradalmasította az egyedfejlődésről és a sejtek specializálódásáról alkotott nézeteinket” – áll a bizottság döntésének indoklásában.

Felszívódó chipek

Testben felszívódó elektronikai áramköröket terveztek amerikai kutatók. A páciensek monitorozására használt chip, az orvosi eszközök új szegmensét nyithatja meg, a felszívódó műszer ugyanis feladata teljesítése után sebészeti beavatkozás nélkül kerül ki a szervezetből.

Életre szóló kalandtúra

Teljesítményt díjazó hazai adórendszer, a magyar álom megvalósítása vagy éppen a túró rudi íze – többek között ilyen érvekkel igyekszik haza­csábítani a külföldön dolgozó fiatalokat a kereszténydemokrata ifjak által gründolt Gyere Haza Alapítvány. Bár érveik esetenként a tudományos fantasztikum világába tartoznak, a célkitűzés méltánylandó, ráadásul tényleg vannak előnyei a hazai munkavállalásnak – különösen külföldön felszívott tudással és ismerettel felvértezve.

Mindent tudni akarnak rólad

A minden felhasználó minden egyes pillanatát 24 órás megfigyelés alatt tartó internetszolgáltatók és web­­oldalak használatakor a valós személyi adatok kötelező megadása. – A fenti képek nem egy B kategóriás hollywoodi sci-fi, és nem is egy harmadik világbeli diktatúra, hanem az Európai Unió új internetszabályozási direktívájának a központi, és legtöbb kritikát kiváltott alkotó­elemei.

Hogyan altatják el  a Nyugatot?

Múlt heti számunkban bemutattuk azt a kevéssé ismert, ám az utóbbi években rendkívüli befolyást elérő nemzetközi szervezetet, amely a világ iszlám országait képviseli diplomáciai, gazdasági, kulturális és vallási téren. Az Iszlám Konferencia Szervezete (Organization of Islamic Conference – OIC) 2005-ben elfogadott cselekvési programja megalapozta a hat évvel később megindult „arab tavasz” eseménysorozatát. Nyugaton az iszlám világgal való együttműködést várják a szerve­zettől, miközben az OIC nem titkolt célja az iszlám világközösség, az umma képviselete, a saría jogrendszerének világméretű elfogadtatása és a kalifátus helyreállítása.

Szószátyárkodás

Aligha van még egy miniszterelnök a világon, aki hasonlóképp gyakran beszélne a legkülönfélébb rendezvényeken, mint Orbán Viktor. Szónoki aktivitása különösen az utóbbi hónapokban fokozódott; jószerével minden alkalmat megragad, hogy gazdasági természetű kommentárjain kívül főként világnézeti, ideológiai fejtegetésekbe bocsátkozzon. Retorikájának igazán rendhagyó, folyvást visszatérő eleme a maga világképének, illetve Európa – legalábbis szerinte – meghatározó szellemi karakterének permanens elemzése. Vagy pontosabban: a két felfogás szembeállítása.

KÁVÉSZÜNET

Újrakezdeni sosem késő

Egyre több, a városi életre ráunó értel­miségi család költözik falura Erdélyben, hogy kitanulja a régi mesterségeket, és gazdálkodással tartsa el családját. A váltás nem könnyű, mert a föld és az állat soha nem megy szabadságra, siker és kudarc is bele van progra­moz­va ebbe az élet­formába. Nem hagyhatja el magát az ember, minden hajnalban jókedvvel újrakezdeni bizony kihívás – mondja a Sipos házaspár,  Árpád és Irma, akik hatvanévesen, két év nyugdíj után hagyták ott a nagyváros kényelmét, a szép otthont, az arany éveket. A Nyárád menti faluban, Rigmányban elterülő családi örökséget előbb kényszerként élték meg, mára azonban ez az érzés egyfajta szabadságba fordult át, egyre jobban élvezik a falusi életet, annak minden apró örömével.

Szinkron vagy nyelvtudás?

Egy nemrégiben napvilágot látott uniós kutatás szerint a feliratosan, eredeti hanggal megnézett filmek és soro­zatok segítik az idegen nyel­vek tanulását. A magyarok ráadásul külö­nösen rossz helyzetben van­nak, alig 35 százalékunk beszél „külföldiül”, és ezzel sereghajtók vagyunk a kontinensen.

Trükk vagy terápia

Az alternatív gyógyászat több száz milliárdos üzlet, tömegek hisznek különböző válfajaiban, az orvostársadalom többsége azonban fejét csóválja, és placebohatást emleget. Mi lehet az igazság, és honnan tudhatjuk valamiről, hogy az éppen árt vagy használ?

A klasszikus

Vannak hétköznapi sportesemények, vannak labdarúgó-mérkőzések, van-nak nagy rangadók és van az „El Clásico”! Maga az összecsapás is fan­tasz­tikus sportesemény, ám a derbit körülvevő atmoszféra szavakkal szinte leírhatatlan. Vasárnap este Barcelonában a helyszínen majd’ százezren, televíziókészüléken keresztül a világon pedig több száz millióan nézték élőben a 165. „KLASSZIKUST”! Helyszíni riport Barcelonából.

Sikerek és hullámverések

Hat éremmel – köztük három arannyal – a kajak szakág volt a legeredményesebb sportágunk a londoni olimpián. Magától értetendő lenne, ha kezüket fognánk, nehogy lepottyan­janak, mikor az egyik piedesztálról a másikra lépnek. A dicshimnuszokat azonban zajok torzítják el. A szövetség elnöke, Baráth Etele a témában tartott sajtótájékoztatón ennek ellenére a nyugalmat igyekezte sugározni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!