hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz elveszíti a vidéket?
A feudalizmus újjáéledésétől tartanak

2012. 10. 19.
Két oldalról is támadják a jövő héten parlamenti vitára kerülő földtörvény tervezetét: az MSZP a közepes és nagy gazdaságokat félti, az LMP pedig éppen azt fájlalja, hogy a törvény a látszat ellenére ezentúl sem szabna határt a több ezer hektáros nagybirtokoknak. A tervezet egyébként előnyben részesíti a családi gazdaságokat és hadat üzen a földet nem művelő spekulánsoknak – persze kiskapuk azért akadnak.

Magyarországon az uniós átlaghoz képest alacsony – 0,8 százalékos – a 100 hektár feletti mezőgazdasági nagyüzemek száma, miközben ők használják a mezőgazdasági területek több mint kétharmadát. Az aránytalanságot jelzi, hogy eközben az átlagos földbirtok nagysága 2,2 hektár, vagyis rendkívül sok az életképesség határát alulról súroló kisbirtokok száma. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló, jövő héten parlamenti vitára kerülő törvényjavaslat elfogadásával ezen változtatna a kormány.  

A tervezet szerint a magyar mezőgazdaság gerincét a családi gazdaságok képeznék, és földet csak az tulajdonolhat, illetve bérelhet, aki meg is műveli azt. Ezzel a kormány a pénzügyi befektetőknek, spekulánsoknak üzent hadat, azt a logikát követve, hogy amennyiben helyben élő gazdák, helyhez kötődő gazdálkodó szervezetek művelik a földet, az munkahelyeket teremt, és növeli a vidék megtartó erejét. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a téma kapcsán úgy nyilatkozott, céljuk, hogy megvédjék a külföldiektől a magyar termőföldet, továbbá megszüntessék a nagybirtokrendszert és növeljék a vidéken élők életszínvonalát.

(Ehhez képest a törvénytervezet indoklása szerint nem cél a nagybirtokok megszüntetése.) Lázár a nagyüzemek jövőbeni finanszírozhatósága miatt aggódó Bankszövetségnek egy állami agrárbank „belengetésével” vágott vissza, és úgy fogalmazott: a bankok és a bankárok nem lesznek földtulajdonosok vagy földhasználók Magyarországon, és örömmel üdvözlik, hogy ezt az érintettek is észrevették.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!