hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs középosztály, vigyázz!
Interjú Mellár Tamás közgazdászprofesszorral

2012. 10. 11.
Van viszont kádári retorika, horthysta államépítés és egy mindezt jól tűrő masszív társadalmi réteg. Úgyhogy hosszú évtizedekre beleragadhatunk a pangásba, mondta a Heteknek Mellár Tamás, a magát most is jobboldali konzervatív gondolkodóként definiáló közgazdászprofesszor.

Tavaly augusztusban, a Magyar Nemzetben azt írta: Matolcsy György gazdaságpolitikája megbukott. Matolcsy úr azonban a helyén van, a kormány pedig – a miniszterelnököt idézve – továbbra is naponta vívja szabadságharcát.

– Nem arról beszéltem, hogy ezt a gazdaságpolitikát nem lehet így vagy úgy fenntartani, hanem arról, hogy nem tudta teljesíteni a vele szemben támasztott elvárásokat, nem hozott pozitív eredményeket. És tény, hogy tavaly novemberben a kormány rákényszerült, hogy ismét a kipaterolt IMF-hez forduljon segítségért, és azóta is különböző kiigazító csomagokkal bukdácsolunk előre, a legutóbbit éppen péntek délelőtt jelentette be Matolcsy György. Már a kormány is elismeri, hogy a GDP idén mínuszban marad, úgyhogy összességében – sajnos – igazam lett. Lavírozni egyébként lehet, csak az a kérdés, érdemes-e, hiszen Magyarország már a visegrádi országokhoz képest is egyre inkább lemarad, miközben éppen a felzárkózás volna a cél. Ez tehát egy kudarcos történet, ám ha a társadalom tolerálja, akkor hosszú időn keresztül lehet folytatni.

Milyen távra gondol?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!