hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üstökös vagy hullócsillag?
Új szereplő az osztrák politikában

2012. 10. 19.
Nagy felbolydulást keltett Ausztriában a közelgő választások előtt egy Kanadából hazatelepült milliárdos, Paul Stronach új pártja, akinek durva stílusú nyilatkozatait a média azonnal felkapta. A Team Stronach népszerűsége immár 10 százalék, szakértők szerint azonban ez még semmit nem jelent; az osztrákok nem vevők a szokatlan stílusra. Lapunk bécsi tudósítója, Karl Pfeifer szerint Stronach minél többet beszél, annál nevetségesebbé teszi magát.

A médiafigyelmet a Kanadából hazatelepült osztrák milliárdos erős akcentusa és nyelvtani hibái mellett annak a stílusnak köszönheti, amely minket leginkább a szélsőjobbos retorikára emlékeztethet. Az osztrákok is leginkább erre asszociálnak, ugyanis Stronach úr pártját a nacionalista kategóriába sorolják. Az idős, de újdonsült politikus az osztrák ORF csatornán élő adásban emlékeztette a műsorvezetőt: pozícióját csak annak köszönheti, hogy a főszerkesztő felesége, és ez „megakadályozza, hogy az emberek megismerjék az igazságot”. Sőt, szeptember 27-ei bemutatkozásakor Angela Merkelt is igen éles szavakkal kritizálta, ugyanis kendőzetlen nyíltsággal kimondta: a német kancellár „vagy ennyire ostoba, vagy együtt játszik a bankokkal”.
Lapunk bécsi tudósítója, Karl Pfeifer szerint ezt a stílust az osztrák politikában senki, még a szélsőjobb sem engedi meg magának, és Stronach nagyon illetlenül viselkedett, amit az osztrákok egyáltalán nem szívelnek. A Team Stronach leginkább a nacionalista szlogeneket tűzte zászlajára, a bevándorlóellenességet kivéve. Stronach az eurót a lehető legrosszabb dolognak tartja, ami Ausztriával történhetett, és igen erősen ellenzi az egyesült Európát is. Egy mondattal így foglalhatnánk össze az üzenetét: a gazdaság jó dolog, a politika viszont rossz, a dél-európai országok pedig legszívesebben a napon süttetik a hasukat és borozgatnak.
A populista stílus azonban, amelyet a Spie­gel Online úgy jellemzett, mint egy hitszónok és Jörg Haider szerencsétlen imitációjának keverékét, nem nyerő Ausztriában. Lapunk bécsi tudósítója elmondta: az osztrákok a tartalom mellett sokkal érzékenyebbek a „hogyanra”. „Mivel Stronach hosszú ideig élt angol nyelvterületen, nem úgy beszél már németül, ahogy Ausztriában a többség. Az osztrák közösség konzervatív része nem nagyon örül neki, ha egy osztrák politikus nem úgy beszél, ahogy mi. Ráadásul már nem is kell őt utánozni vagy parodizálni, egyszerűen idézni kell, mert nevetséges az is, amit mond. Ha egyáltalán beválasztják a parlamentbe, az biztosan nem az intelligenciája miatt lesz.”
Az úriember kora sem kifejezetten vonzó a többség számára, ugyanis a pártalapításhoz nyolcvanéves korán túl kezdett hozzá. Ez még nem volna önmagában probléma, ugyanis a cég, amely milliárdossá tette, a Magna Group tovább tud működni az után is, hogy alapítója már nincs az igazgatótanácsban, viszont a Stronach Team bevallottan egyszemélyes produkció. Karl Pfeifer szerint, aki maga is elmúlt már nyolcvanéves, Stronach életkora ilyen felállásban hatalmas kockázatot jelent, ugyanis nem lehet tudni, hogy fizikailag meddig lesz képes egyedül vezényelni ezt az úgynevezett „one man show-t”. Sőt, a beszélgetés során tudósítónk saját tippjét is elárulta az új párttal kapcsolatosan: szerinte hiába áll most 10 százalékon, nem fog bejutni a parlamentbe a jövő évi választásokon. „Ha bedőlnek neki annyian, hogy bejut a parlamentbe, az csak akkor lesz kellemes meglepetés, ha a szélsőjobbtól lop el szavazatokat.” Az osztrákoknak ugyanis nem szimpatikus a stílus, ráadásul a német televíziók is felkapták a botránypolitikust, aki a nyilatkozataival nem enyhíti, hanem megerősíti a németekben az osztrákokról élő előítéleteket. Ez pedig – hiába mondja a kampányvideójukon Bill Clinton volt amerikai elnök, hogy boldog, hogy ismerheti – többet árt Stronach politikai ambícióinak, mint amennyit használ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!