hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindent tudni akarnak rólad
Az internet totális kontrollját tervezi az Európai Unió

2012. 10. 19.
A minden felhasználó minden egyes pillanatát 24 órás megfigyelés alatt tartó internetszolgáltatók és web­­oldalak használatakor a valós személyi adatok kötelező megadása. – A fenti képek nem egy B kategóriás hollywoodi sci-fi, és nem is egy harmadik világbeli diktatúra, hanem az Európai Unió új internetszabályozási direktívájának a központi, és legtöbb kritikát kiváltott alkotó­elemei.

A „CleanIT” projektben részt vevő szakemberek már két éve készítik elő az internet ráncba szedését, a terrorizmus veszélyére hivatkozva. Az eredeti ütemterv szerint az első változatot jövő év februárjában hozták volna nyilvánosságra a szervezetnél, az anyag azonban egy jogvédő szervezet birtokába került, mely az elmúlt napokban nyilvánosság elé tárta. Az alig 23 oldalas dokumentumból kiderült, hogy a CleanIT nem ajánlott irányelveket készített, hanem törvénytervezetet.

A tervezet több sokkoló intézkedést is tartalmaz. Sokan fennakadtak azon a passzuson, mely egy európai szintű internetrendőrség felállítását vázolja. Ennek tagjai folyamatosan „járőröznének” a közösségi oldalakon (a Facebook, Twitter, Youtube mellett a chatszobák és fórumok sem maradnának állami felügyelet nélkül).

A várakozások szerint az elrettentés erejével hatnának, a hatáskörükbe tartozó oldalakon jól láthatóan fel lenne tüntetve, hogy ott hatósági megfigyelés zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!