hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tarlós a darálóban

2012. 10. 19.
„A mi munkánk sem hibátlan. Azt sem tagadom, hogy belső viták és alapvetően a főváros közigazgatási struktúrájából adódó érdekellentétek is terhelték első két évi működésünket” – írta Tarlós István főpolgármester abban a szeptember végi kiadványban, melyet a városvezetés ciklusfelezőjére időzítettek. Az említett belső vitákból három is a közvélemény elé került: a fővárosi Fidesz-frakció állítólag megkereste a szocialistákat, hogy együtt lehetetlenítsék el Tarlóst, ugyancsak a Fidesz-frakció Orbánnál is bepanaszolta a főpolgármestert, és egy újabb Tarlós–Rogán pengeváltásra is sor került az elmúlt hetekben.

Ötször keresték meg a Fidesz-frakcióból az elmúlt félévben, hogy együtt próbálják szűkíteni Tarlós hatásköreit – állította Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Horváth hozzátette: elutasította az állítólagos kéréseket, mert nem kíván részt venni a Fidesz belső harcaiban. A kormánypárti képviselők cáfolták Horváth kijelentéseit, a szocialista politikus pedig sem konkrét neveket nem mondott, sem bizonyítékkal nem szolgált, így ebben az ügyben patthelyzet alakult ki. A Tarlós és a Fidesz-frakció közötti ellentét azonban ettől függetlenül is létezik, sőt olyan fokra hágott, hogy a képviselők a miniszterelnökhöz fordultak: az Origo szerint György István főpolgármester-helyettes és Németh Zoltán fideszes frakcióvezető levélben tájékoztatta Orbánt az ellentétekről. A fideszesek többek között azt akarják, hogy Tarlós küldje el két bizalmi emberét, a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgyöt, illetve tanácsadóját, a volt XII. kerületi polgármestert, Mitnyan Györgyöt, aki a Fideszben már korábban elvesztette a pártvezetés támogatását. „A levélírást az generálta, hogy Pető önhatalmúlag lemondásra szólította fel Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ 24 éves elnökét, mivel Vitézy »kissé túlköltekezett«” – mondta a Heteknek egy városházi informátor. Más források ugyanakkor úgy tudják, Pető Tarlós megbízásából akarta meneszteni Vitézyt. Pető egyébként szocialista színekben volt III. kerületi „polgármester-helyettes” Tarlós „alatt” 2002–2006 között.
A frakció szemét a főpolgármester másik bizalmi embere, Mitnyan György személye is szúrja. Mitnyan György Tarlós tanácsadója, korábban a XII. kerület fideszes polgármestere volt. Forrásunk szerint a fővárosi fideszesek „önjárónak” tartják Mitnyant – és ez egy nagyon finom megfogalmazás.
A levél tehát megíratott, ám a Hetek úgy tudja, a miniszterelnököt nem különösebben érdekelte a frakció panasza, továbbra is bízik Tarlósban. Ugyanakkor tény, hogy Vitézy Dávid megőrizte pozícióját.
A főpolgármesterre egyébként már kerületi polgármestersége óta jellemző, hogy szeret „nagykoalíciós” alapon vezetni, jó kapcsolatokra törekszik minden politikai erővel. Ez egyrészt stabilitást adhat, másrészt – adott esetben – a szövetségesek kijátszhatók egymás ellen – magyarázta városházi forrásunk, és emlékeztetett rá, hogy Tarlós különböző posztokon alkalmazta Ráday Mihályt, Atkári Jánost és Bojár András Ivánt is – és egyikük sem fideszes.
A harmadik feszültségi góc oka, hogy Tarlós a megválasztása óta azért küzd, hogy Budapest több pénzhez jusson, ám ez egyszersmind a kerületek költségvetésének csökkenésével járna. Utóbbiak érdekében ezért egy újabb fórum alakult a múlt héten, a Tarlóssal amúgy is feszült viszonyban lévő Rogán Antal kezdeményezésére.
Tarlós a sok ellenfél dacára bízhat Orbán támogatásában: a miniszterelnöknek szimpatikus a főpolgármester elkötelezettsége Budapest iránt, ráadásul Tarlósról tudott, hogy nem tör országos politikai szerepre, így – ellentétben más lehetséges városvezetővel – nem is használja ugródeszkának a fővárost.
Orbán egyébként azt is elvárja Tarlóstól, hogy Budapestet ne övezzék a Demszky–Hagyó-korszakot idéző korrupciós botrányok. Hogy ez a kérés mennyiben teljesült, azt a főpolgármesterhez közel álló forrásunk úgy foglalta össze: Tarlóstól senki nem „kérhet”, kivéve Orbánt és Kövér Lászlót. Mindenesetre úgy tűnik, Tarlós a stabil kormányfői hátszél mellett is megragad minden támogatást: a héten – pápai audiencia keretében – XVI. Benedek áldását kérte Budapestre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!