hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felszívódó chipek

2012. 10. 18.
Testben felszívódó elektronikai áramköröket terveztek amerikai kutatók. A páciensek monitorozására használt chip, az orvosi eszközök új szegmensét nyithatja meg, a felszívódó műszer ugyanis feladata teljesítése után sebészeti beavatkozás nélkül kerül ki a szervezetből.

Az új módszer megkönnyítené az orvosok számára a megoperált betegek állapotának kontrollálását, valamint az érintett területek testen belüli kezelését az utólagos eltávolítás kényszere nélkül. Ennek segítségével az orvosi gyakorlatban egy-egy műtét befejezéseként apró elektromos készülékeket helyezhetnének el a beavatkozás területén, mely mérné a testhőmérsékletet, izomműködést, és ha kell, orvosságok kibocsátásával vagy hőterápiával járulna hozzá a minél hamarabbi gyógyuláshoz.

A jelenleg használt elektromos implantátumokat korlátlan ideig való működésre tervezték, melyet, ha már nincsen rá szükség, eltávolíthatnak. Ezeknek a készülékeknek a széles körű és rendszeres alkalmazásától mind ez ideig idegenkedtek, mivel még tisztázatlanok a testben huzamosabb ideig való bennmaradásuk esetleges következményei.

Az egyesült államokbeli Northwestern University kutatói terveztek egy szilícium és magnézium alapú áramkört, amely rendkívül könnyedén, károk okozása nélkül képes a testnedvekben abszorbeálódni. A centiméter milliomodrészének vastagságával rendelkező kicsiny objektum eltérő vastagságú selyemfehérjékkel való bevonásával képesek úgy megtervezni a „minichipet”, hogy bármilyen közegben gond nélkül felszívódhasson a proteinréteg vastagságától függő idő alatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!