hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Romney lendületben
Rekordnézettséggel indultak az elnökjelölti tévéviták

2012. 10. 11.
Alaposan felbolygatta az elnökválasztási kampányt az első televíziós vita Mitt Romney és Barack Obama között: a republikánus jelölt ledolgozta hátrányát mind országosan, mind a legfontosabbnak tartott „ingaállamokban”. Az elemzők véleménye megoszlik arról, milyen következménye lehet a fordulatnak a végeredményre nézve. A küzdelem valójában azért az 5-6 százaléknyi szavazóért zajlik, akik valószínűleg elmennek választani, de még nem döntöttek véglegesen.

Egy biztos: Steven Spielberg kimarad a kampányból. Az Oscar-díjas rendező ugyanis legújabb filmjének bemutatóját november 9-ére, vagyis három nappal az elnökválasztás utánra időzítette. Pedig igazi politikai csemegéről van szó, hiszen Spielberg Lincoln elnök éle-tét, azon belül is a rabszolgaság eltörléséért folytatott küzdelmét mutatja be új filmjében. A rendező „nem akarja, hogy a film politikai futball-labdává váljon”, ezért döntött a későbbi időpont mellett. Spielberg szerint az elmúlt 150 évben a politikai szereplők amúgy is alaposan felcserélődtek. Lincoln az első republikánus elnök volt, és saját korában a pártot a legprogresszívebb, sőt radikális társadalmi erőnek tartották, nem véletlenül kampányoltak a rabszolgaság eltörlése mellett.

Így is marad azonban bőven mire figyelni a hátralévő három hétben. Leginkább a televíziós vitákra, ha már ilyen nagy meglepetést okozott az első – rekordnézettségű, 67 millió nézőt vonzó – menet. A CNN egyenesen minden idők legnagyobb arányú győzelmét mérte az október 3-ai esemény után, amelyben a nézők közel kétharmados arányban Romneyt látták győztesnek. A volt kormányzó magabiztosan képviselte álláspontját, miközben az elnök feltűnően feszültnek és dekoncentráltnak tűnt. „Elfelejtette meginni az energiaitalát, legközelebb ilyen nem fordul elő” – próbálta egy demokrata elemző elütni a kérdést, hogy miért nem csapott le Obama nyilvánvalóan magas labdákat a vita során, jóllehet Romney az egészségbiztosítás kérdésében például korábbi álláspontjával ellentétes kijelentést tett. Az elnök egy szóval sem említette Romney „47 százalékos” kiszólását, amelyben ellenfele a választók közel felét gyakorlatilag leírta, mondván az állami támogatásból élők úgysem szavaznának rá.

A vitát nemcsak politológusok, hanem viselkedéskutatók is elemezték.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!