hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 08. 16. (XVII/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mégsem Moszad-ügynök az izraeli vércse

Több mint két hónapos vizsgálódás után a török hatóságok szabadon bocsátották azt az Izrael területéről érkező vörös vércsét, amelyet kémkedés vádjával vettek őrizetbe. A zoológiai konspiráció gondolata azonban nem első esetben merül fel a Közel-Keleten. Korábban a madarak mellett patkányok, mókusok és cápák is gyanúba keveredtek.

Bevándorlás és szegregáció Svájcban

Nem szolgálták ki egy zürichi üzletben Oprah Winfrey-t, a világ egyik leggazdagabb médiaszemélyiségét. Bár Oprah az eset után adott interjúkban többszörösen kifejezte, hogy nem kíván elégtételt, és az üzletet sem nevezte meg, az esetből mégis botrány lett – a történtek a Svájcban tapasztalható rasszizmusra terelték a közvélemény figyelmét, az európai média pedig Svájc e téren amúgy sem túl jó hírnevét látja csorbítva.

Ellenséges vizeken

Hadihajókat vezényelt Gibraltár közelébe Nagy-Britannia, azt követően, hogy Spanyolország megnehezítette a belépést  a brit fennhatóság alá tartozó területre. A kezdetben csak technikainak tűnő vita az elmúlt két hétben kölcsönös sértegetésbe és fenyegetőzésekbe torkollott, amelynek során újra előkerült Gibraltár szuverenitásának kérdése.

Átmenet - Cseh kormányválság

Továbbra sem jutott nyugvópontra a június óta tartó cseh kormányválság, melynek újabb fejleményeként a Miloš Zeman által javasolt új kabinet is lemondásra kényszerült, miután a héten nem kapta meg a parlament bizalmát. Számtalan lehetséges forgatókönyv létezik. Huszadikán egy lépéssel közelebb kerülünk a válság a megoldásához: kiderül, hogy feloszlatja-e önmagát a cseh parlament.

Kék szemű dzsihád

Egyre súlyosabb nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek azok az európaiak, akik az Aszad-rezsim, vagy a lázadók oldalán harcolnak Szíriában. A németek azonnal bevonják az útlevelét a lebukott „harcosoknak”, Belgiumban rendszeresen razziát tartanak, hogy letartóztassák a toborzókat, ám szakértők szerint hosszú távon jelentenek veszélyt a harctérről visszatérők – ideológiai, katonai kiképzésükhöz életre szóló lelki és fizikai sebek is társulnak, amelyek időzített bombává teszik őket, akik akármikor befogadó hazájuk ellen fordulhatnak.

Izrael kilenc hónapot ad a békefolyamatnak

Mahmúd Abbász személyesen fogadta a szabadon bocsátott palesztin foglyok egy csoportját Ramallahban. Az izraeli kormány 104 elítélt – köztük számos gyilkosságért elítélt terrorista – elengedéséről döntött az amerikai kezdeményezésre újraindított béketárgyalások előtt. A palesztin terror áldozatainak hozzátartozóit képviselő szervezetek eredménytelenül tiltakoztak az  egyoldalú gesztus ellen. Netanjahu a saját táborából jelentkező belpolitikai kritikákat azzal igyekezett tompítani, hogy összesen 3100 új lakás felépítését kezdeményezte Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Egy leopárd jogai

Miközben az orosz ellenzék egyik legjelentősebb, még szabadlábon lévő vezetője – Alekszej Navalnij - Moszkva főpolgármesteri székéért mérkőzik politikai ellenfeleivel, az ország vezető politikusainak a gazdaság lassulása miatt fő a feje. És mi is lehetne jobb stimuláns a növekedés beindítására, mint gazdasági bűncselekmények miatt elítélt bűnözők szabadon bocsátása. Íme, Putyin gazdaságélénkítő amnesztiaprogramja.

Mélyponton az amerikai–orosz kapcsolatok

Újabb mélypontot értek el az amerikai-orosz kapcsolatok, miután Barack Obama múlt héten lemondta a Vlagyimir Putyinnal tervezett őszi találkozóját. Az amerikai elnök végül azért nem kíván élni Putyin vendégszeretetével, mert Moszkva befogadta Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársát. Egyes szakértők szerint a két ország viszonya a hidegháborús időszakot idézi, mások viszont azt mondják, a kapcsolatok hamarosan újra normalizálódni fognak.

Belföld

Trónok harca - Komolyra forduló Csányi-ügy

Kezd komolyra fordulni a korábban kommunikációs villongásként értékelt Lázár–Csányi-ügy, miután az OTP vezére bejelentette: uzsorás megjegyzéséért feljelenti és perbe hívja a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt.

Magyar égre magyar ufót!

Magyarországon sem ufók, sem ufóakták nincsenek, tudatta a Honvédelmi Minisztérium hivatalos levélben a Magyar Ufókutató Szövetséggel. Utóbbi még márciusban fordult a mi­nisz­ter­elnökhöz és a honvédelmi miniszterhez az ufóakták nyilvánosságra hozatalát sürgetve. Az ufókutatók nem lepődtek meg a válaszon: ezek szerint az idegenek diszkriminálják Magyarországot. Merthogy a világ más pontjain elismerik a kormányok, hogy léteznek.

Egyházi belviszály

A hazai katolikus vezetésnek legalább akkora harca van a klérus soraiban szerveződő meleglobbival, mint vatikáni feletteseiknek. Lapunk egy több tucat homoszexuális főpapot, plébánost, egyházi személyt listázó dokumentum birtokába jutott, amely egyházmegyékre lebontva sorolja fel a gyanúba kevert személyeket. A nevek egy része megtalálható azon a – szintén meleg papok arcképcsarnokának szánt – honlapon is, amely miatt több magyar püspök is sorozatban vesztette el az önmaga védelmében indított pereket.

Botrány a kórházban

Nyolc csecsemő halt meg a múlt héten Miskolcon a megyei kórház koraszülött intenzív osztályán. Lapzártánkkor újabb koraszülött elhunytáról kaptunk hírt. A sorozatos halálesetek miatti felelősség kérdése, de még a halálokok is tisztázatlanok. A kormányfő azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), a Nemzeti Nyomozó Iroda és az ÁNTSZ is vizsgálódik. Ábrahám László ügyvéd szerint a sajnálatos esetek rámutatnak a magyar egészségügy valóságos állapotára.

Elkésett az igazságszolgáltatás

A háborús bűntettekkel vádolt, és Csehszlovákiában el is ítélt Csatáry László majdnem egy emberöltőt leélhetett anélkül, hogy ügyében végső döntést hoztak volna hazánkban. Természetesen a hatályos jogszabályok értelmében az ellene folyó eljárást megszün­tetik, ahogy 2011-ben a Képíró Sándor ellen folytatott ügyben is történt.

Kasztrendszer az oktatásban

A társadalmi mobilitás lassul, a szegényebb fiataloknak egyre nehezebb a felsőoktatásba bekerülni. Az egyházi kézben lévő roma szakkollégiumok a hátrányos helyzetű diákok támogatására jöttek ugyan létre, de a pénzek leosztásából a hallgatóknak jut a legkevesebb.

Magában hordozza a csalás lehetőségét a választási rendszer

Határtalan optimizmus és felebaráti szeretet érződik ki Pálffy Ilona szavaiból, aki egy interjúban arról beszélt: „bízni kell az emberekben, hiszen miért akarnának csalni”? A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a határon túliak levélben történő szavazása kapcsán elmélkedett arról, hogy az új rendszerbe kódolt kockázatok ellenére még sincs okunk aggodalomra. A lapunk által megkérdezett szakértők és politikusok közül azonban csak a kormánypárti szóvivő osztotta az NVI vezetőjének optimizmusát.

Hit és értékek

Hogyan alakította át a homoszexuális lobbi a társadalmakat?

A huszadik században a második világháborús propagandát követő leghatékonyabb mani­pulációs marketing stratégiának nevezi a „meleglobbi” programját David Kupelian amerikai újságíró. A neokonzervatív szerző The Marketing of Evil (A gonoszság marketingje, WND Books) című műve részletesen elemzi az elmúlt 25 év gondosan felépített kampánysorozatát. Kupelian könyve 2005-ben jelent meg először, és azóta a kibővített, aktualizált változat már a tizenkettedik kiadásnál tart. A szerző a 19. századi radikális társadalmi  forradalmárok által elért fordulathoz hasonlítja a nyugati társadalmakat alapvetően átformáló mozgalmat, amelynek célkitűzései nem állnak meg az életmód szabad megválasztásánál, hanem ennél sokkal mélyebb, civilizációs fordulatot szeretne elérni.

Nem divat a gyerek

Évtizedek óta akarnak a nők egyenrangú szerepet betölteni a társadalomban. Most, hogy ez – néhány olyan részlettől eltekintve, mint például a java­dalmazás – megvalósulni látszik, újabb fejezet nyílik a „mihez van jogom?” című vitában is. Az abortusz, mint „emberi jog” után a következő lépcső, hogy a társadalom elfogadja: egy nő se nem önző, se nem felelőtlen, ha kijelenti, hogy egyáltalán nem szeretne gyereket vállalni, és helyette inkább az úgynevezett „teljes életet” választja.

HÁTTÉR

Szellemváros Ócsán

500 helyett mindössze 80 ház épült a deviza-hitelesek megmentésére tervezett ócsai lakóparkban. Ám a 80 ház kétharmada üresen áll, mert a devizahitelesek nem nagyon akarnak beköltözni. A teljes beruházás 2,4 milliárdba került. A beruházó biztosan nem járt rosszul. De hogy jön ide a Videoton?

Ich möchte arbeiten!

Az utóbbi években egyre több munkavállaló költözik családostul Ausztriába – sőt Németországba is –, akiknek a gyermekei már kint kezdik el az iskolát. A német nyelv prioritása miatt anyanyelvük háttérbe szorul, s a beilleszkedés folytán a családok jövőbeni  hazatérésének esélye egyre csökken.

„Ebből a gyerekből még lesz valaki”

„Önök között is lesz talán valaki, akinek a neve olyan tudósok mellé kerül, mint Tycho Brahe dán csillagász vagy Niels Bohr dán atomfizikus, aki éppen 100 esztendővel ezelőtt mutatta be az atommodellt, s 1922-ben fizikai Nobel-díjjal is jutalmazták érte” – mondta Bertel Haarder, a dán parlament alelnöke, volt oktatási miniszter a 44. alkalommal megrendezett  Nemzetközi Fizikai Olimpia (IPhO) júliusi díjátadó ünnepségén Koppenhágában. A hallgatóság között ott ült a sikeresen szereplő magyar csapat, köztük az abszolút győztes, Szabó Attila.

Jegybankelnök kerestetik!

Ben Bernanke, az amerikai központi bank  elsőszámú emberének megbízatása 2014 januárjában lejár, Barack Obama elnök pedig biztosan nem marasztalja tovább. A lehetséges utódok köre mára két főre szűkült, így akár az is megtörténhet, hogy a világ legbefolyásosabb pénzintézete női vezetőt kap. A döntés – egyes hírek szerint – már szeptemberben megszülethet.

KÁVÉSZÜNET

Rakétakarrier

Az utóbbi években Elon Musk kockázatos üzleti modelljeiről, korát megelőző ötleteiről és megdöbbentő sikereiről vált híressé. Egyike azoknak a technofilantrópnak nevezett milliomosoknak, akik korábbi üzleti sikereik révén szerzett vagyonukat a technológia kutatásán keresztül az emberiség legégetőbb problémáinak leküzdésére használják fel. Keménykezű cégvezető-feltaláló, akinek szavára ma már az elnök is felfigyel. Karrierje filmvászonra illő, nem is csoda, hogy a Vasember rendezője az ő karakteréről mintázta a főszereplőt, Tony Starkot.

Agyfitnesz

A nyugati társadalmak egyre idősödő populációjának kihívása az öregedéshez társuló szellemi leépülés. Az ellene vívott küzdelem során kifejlesztett, online programokkal folytatott agytorna mára dollár-milliárdokban mérhető üzletággá vált. A legújabb kutatások szerint azonban könyvekkel is hatékonyan csiszolhatjuk elménket, és harcolhatunk a memória­zavarok kialakulása ellen.

Cinque Terre

Ha nyaralás során Olaszországra esik honfitársaink választása, többségük az Adriáig jut le, no és persze legtöbben Toszkánába vágynak, pedig a kevésbé ismert Cinque Terre legalább annyi (ha nem több) izgalmat és érdekességet tartogat. A sziklák tetejére, illetve egymás fölé játékosan épült pasztellszínű, vidám házakkal a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújt ez a vidék a Ligur-tenger öbleiben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!