hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ebből a gyerekből még lesz valaki”
Szabó Attila, az ifjú magyar fizikustehetség

2013. 08. 22.
„Önök között is lesz talán valaki, akinek a neve olyan tudósok mellé kerül, mint Tycho Brahe dán csillagász vagy Niels Bohr dán atomfizikus, aki éppen 100 esztendővel ezelőtt mutatta be az atommodellt, s 1922-ben fizikai Nobel-díjjal is jutalmazták érte” – mondta Bertel Haarder, a dán parlament alelnöke, volt oktatási miniszter a 44. alkalommal megrendezett  Nemzetközi Fizikai Olimpia (IPhO) júliusi díjátadó ünnepségén Koppenhágában. A hallgatóság között ott ült a sikeresen szereplő magyar csapat, köztük az abszolút győztes, Szabó Attila.

Az abszolút győzelem azt jelenti, hogy mind elméleti, mind a gyakorlati feladatok megoldásában Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium végzős hallgatója érte el a legkimagaslóbb eredményt – s mindezt 82 ország 381 versenyzője közül. Fizikatanára, Simon Péter szerint Attila „már most olyan témakörökbe ásta be magát, hogy bármikor le tudna államvizsgázni bármelyik hazai egyetemen”. Az ifjú fizikus azonban nem itthon, hanem a Cambridge-i Egyetemen folytathatja ősszel a tanulmányait, ahova felvételi nélkül is tárt karokkal várják.

Teljesítménye alapján nem csoda, hiszen nemcsak idén, de a múlt évben is abszolút győztesként végzett a 43. diákolimpián Észtország fővárosában, Tallinban, s idei eredményével egyedülálló rekordot állított fel a verseny történelmében. Őt azonban nem tette passzívvá a példátlan siker, hanem az IPhO után rögtön a kolumbiai Santa Martába utazott, hogy a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián (IMO) is megmérettesse magát. Innen a múlt héten érkezett haza, egy ezüstéremmel a zsebében.

Versenyről versenyre

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!