hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Agyfitnesz
Az olvasás segít az időskori értelmi hanyatlás megelőzésében

2013. 08. 22.
A nyugati társadalmak egyre idősödő populációjának kihívása az öregedéshez társuló szellemi leépülés. Az ellene vívott küzdelem során kifejlesztett, online programokkal folytatott agytorna mára dollár-milliárdokban mérhető üzletággá vált. A legújabb kutatások szerint azonban könyvekkel is hatékonyan csiszolhatjuk elménket, és harcolhatunk a memória­zavarok kialakulása ellen.

Az elmúlt évtizedek nagy idegtudományi felfedezése, hogy az idegrendszer, ezen belül is kitüntetetten az agy, nem statikus, egyszer kialakult, és azon túl változatlan elemekből áll. Ellenkezőleg: az idegi aktivitás jelentősen befolyásolja az idegsejtek működését, egymással alkotott kapcsolatait. Agyunk az aktivitás fokozására újabb kapcsolatok kialakulásával, a már meglévő, releváns kapcsolatok stabilizálódásával válaszol, némiképp hasonlóan a sportolás következtében erősödni, növekedni képes izomzathoz.

Túl azon, hogy az agy „edzése” a jelenben is számos jótékony hatással jár, mint például a koncentráló- vagy az emlékezőképesség javulása, a szakértők szerint agyunk folyamatos, élethosszig tartó karbantartása segít lassítani az időskorra jellemző szellemi leépülést. Az idős emberek nem egyszerűen a koruk, hanem a korral együtt járó, az idegsejtek funkciójának romlásával és pusztulásával járó folyamatok miatt lesznek feledékenyek. A memóriazavarral járó Alzheimer-kórra is jellemző elváltozások mikroszkópos vizsgálata szerint a kóros elváltozások már enyhe emlékezetkiesés esetén is láthatók az agyban. Minél erőteljesebb az értelmi hanyatlás, annál több az agykéregben a nem kívánt jellegzetesség. Megfelelő agyi aktivitás hatására azonban a sejtek sérülékenysége csökken az idegsejtek közötti kapcsolatok erősödése és az újonnan fejlődő nyúlványaik által alkotott új kapcsolatok által.

Nem csoda, hogy az izomzat fejlesztését és az egészség megőrzését célzó fitneszklubokhoz hasonlóan, egyre szaporodnak az interneten elérhető, online „edzést” biztosító agy-fitneszklubok. A weboldalak kínálata széles körű, és miként az edzőtermek különböző gépeket és edzésprogramokat biztosítanak a has, a kar vagy a láb izmainak erősítésére, ugyanúgy külön programok tölthetők le a figyelem, a problémamegoldás vagy épp a memória javítására. Természetesen nem ingyen, hanem havi 10-30 dolláros tagságért, ami azonban nem rettenti el a nagyközönséget. Így egy-egy „agyélesítő” portálnak 40 millió tagja is lehet. Az oldalak többsége angol nyelvű, de néhányuk azt is lehetővé teszi, hogy a

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!