hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány a kórházban

2013. 08. 15.
Nyolc csecsemő halt meg a múlt héten Miskolcon a megyei kórház koraszülött intenzív osztályán. Lapzártánkkor újabb koraszülött elhunytáról kaptunk hírt. A sorozatos halálesetek miatti felelősség kérdése, de még a halálokok is tisztázatlanok. A kormányfő azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), a Nemzeti Nyomozó Iroda és az ÁNTSZ is vizsgálódik. Ábrahám László ügyvéd szerint a sajnálatos esetek rámutatnak a magyar egészségügy valóságos állapotára.

Szócska Miklós államtitkár kijelentette, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a halálesetek között, Ábrahám László ügyvéd szerint azonban akár kórházi műhibára, akár egy hirtelen fellépő járványra vezethetőek vissza a sorozatos halálesetek, minden szülő igényt tarthat kártérítésre. „Azt, hogy járvány volt vagy sem, majd az ÁNTSZ-vizsgálat kimutatja, a személyi felelősség kérdését a nyomozóhivatali és az ügyészségi vizsgálatának kell tisztáznia. Bármelyik esetben – álláspontom szerint – minden szülő igényt tarthat egy megfelelő, nem vagyoni kártérítésre.”

A „nem vagyoni kártérítés” az elveszett életlehetőséget kompenzálja anyagi erővel, más formában. „A biztosítók általában 5 millió forintig fizetnek, e feletti összeget a kórháznak és fenntartójának – vagyis a magyar államnak – kell megfizetni” – mondta. Ez azt jelenti, hogy végső esetben az adófizetők forintjaiból történik a kárpótlás. A történtek fényében itt azonban az égető szükség, hogy a kormányzat átértékelje a magyar egészségügy helyzetét, a szükséges milliókat pedig a futballpályák fejlesztése helyett inkább az alapellátási problémák megoldására költsék.

„A magyar egészségügynek kötelessége betartani az egészségügyi törvényt, amely szerint mindenkit – nemre, fajra, felekezetre való tekintet nélkül – az elvárható gondossággal kell kezelni. Az elvárható gondosság esetén pedig egy kórházban nem történhet olyan eset, hogy fertőzés miatt egymást követően meghal nyolc gyermek. Azt hiszem, ennek a példa nélküli esetnek európai híre is lesz, sajnos nem pozitív, hanem negatív az országra és az egészségügyre nézve” – mondta az ügyvéd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!