hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cinque Terre
A felfedezésre váró ékszerdoboz

2013. 08. 22.
Ha nyaralás során Olaszországra esik honfitársaink választása, többségük az Adriáig jut le, no és persze legtöbben Toszkánába vágynak, pedig a kevésbé ismert Cinque Terre legalább annyi (ha nem több) izgalmat és érdekességet tartogat. A sziklák tetejére, illetve egymás fölé játékosan épült pasztellszínű, vidám házakkal a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújt ez a vidék a Ligur-tenger öbleiben.

Cinque Terre káprázatos vidéke mindössze tízórányi autóútra tőlünk, Észak-Olaszországban, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén fekszik. Aki bevállalja ezt a hosszabb utazást, garantáltan nem fog csalódni, mesebeli vidéken találja majd magát! De egy toszkániai út során is érdemes legalább egy napot eltölteni itt. A „Cinque Terre” elnevezés egyébként szó szerinti fordításban annyit tesz: „öt föld”, de valójában öt kicsi, autóforgalomtól mentes festői halászfalut találunk itt. Ezek: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare, amelyek egymástól pár kilométeres távolságra helyezkednek el.

Bár a vonzó célpontot az idők során több kalóztámadás is érte, történetéből kiderül: az erdős, sziklás domboldalakon emberfeletti munkával terméskő falakat építettek, teraszokat alakítottak ki, majd szőlőt, citrusféléket, gesztenyét, olajfát, bazsalikomot ültettek. A 12. században a Genovai Köztársaság része lett, a partvidék ekkor már messze földön híres volt kitűnő boráról. Az 1960-as években készült el kanyargós hegyi útja.

A 1970-es évek végén Rick Steves amerikai utazót annyira elkápráztatta az öt csendes, eldugott kis falu, hogy útikönyveiben rajongva írt róluk. Így mára évről évre egyre több turista élvezi a helyiek vendégszeretetét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!