hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rakétakarrier
Filantróp sci-fi koncepciók

2013. 08. 22.
Az utóbbi években Elon Musk kockázatos üzleti modelljeiről, korát megelőző ötleteiről és megdöbbentő sikereiről vált híressé. Egyike azoknak a technofilantrópnak nevezett milliomosoknak, akik korábbi üzleti sikereik révén szerzett vagyonukat a technológia kutatásán keresztül az emberiség legégetőbb problémáinak leküzdésére használják fel. Keménykezű cégvezető-feltaláló, akinek szavára ma már az elnök is felfigyel. Karrierje filmvászonra illő, nem is csoda, hogy a Vasember rendezője az ő karakteréről mintázta a főszereplőt, Tony Starkot.

Sok közös vonása van a nemrégiben elhunyt korszakalkotó Steve Jobsszal, de vele ellentétben Musk egyszerre több vasat tart a tűzben. Párhuzamosan három iparágban is maradandót alkot: az internet, az űrkutatás és a tiszta energia területén. Hetek óta legújabb találmányával, az 1000 km/óránál nagyobb sebességgel száguldó, tizedáron kivitelezhető, Hyperloop névre keresztelt repülő vonatával tartja lázban az amerikai társadalmat.

Elon Musk korunk egyik legkiválóbb feltaláló-vállalkozója. Tizenkét éves volt, amikor eladta saját készítésű videojátékát; huszonnégy, amikor a stanfordi doktorálás helyett leprogramozta az online tartalomkezelő szoftvert, a Zip2-t; huszonnyolc, amikor elindította a PayPal elődjét, az X.com-ot, és harmincegy, mire a PayPal eladásával milliomosnak mondhatta magát. Már ez is szép teljesítmény lenne egy átlagembertől, de Musk valóságos csodabogár, karrierje még koránt sincs leáldozóban.

Társalapítója az űrtechnológiával foglalkozó Space Exploration Technologies-nek (SpaceX), az elektromos autókat gyártó Tesla Motorsnak és a napenergiát hasznosító SolarCity-nek is. Utóbbihoz állítólag a 2004-es Burning Man fesztiválon kapta az ötletet. (A nevadai sivatagban évente megtartott rendezvény a „radikális önkifejezés” és „művészet” okkult elemekkel kevert eszköze.) Ambiciózus terveire nézve így fogalmazott: „Olyan dolgokban szeretnék részt venni, amelyek megváltoztatják a jövőt. Ha az emberiség ki tudja terjeszteni a határait a Földön kívülre, akkor véleményem szerint ez az, ahol a jövő eldől.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!