hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ich möchte arbeiten!
Burgenlandban az összes munkavállaló tíz százaléka magyar

2013. 08. 22.
Az utóbbi években egyre több munkavállaló költözik családostul Ausztriába – sőt Németországba is –, akiknek a gyermekei már kint kezdik el az iskolát. A német nyelv prioritása miatt anyanyelvük háttérbe szorul, s a beilleszkedés folytán a családok jövőbeni  hazatérésének esélye egyre csökken.

Mint azt Szalay-Bobrovniczky Vince osztrák nagykövet rádiónyilatkozatában elmondta, a magyar kisdiákok egyre nagyobb, olykor egyharmados arányban jelennek meg Burgenland és Bécs általános iskolai osztályaiban, sőt Ausztria nyugati részében, így Salzburg intézményeiben is. A jelenlegi magyarországi oktatáspolitika ismeretében vélhetően szakképzettséget is kint szereznek, és munkát is ott találnak majd nagyobb eséllyel. Ausztriában a magyar nyelvoktatás – Burgenland kivételével, ahol elvileg kétnyelvű iskolai oktatás zajlik – kifejezetten háttérbe szorul, a gyerekek anyanyelv-ismerete teljesen a szülők hozzáállásától, az otthoni nyelvhasználattól függ. A nagykövet szavaiból kiderül, hogy bár jogalkotói szinten is volna mit javítani a helyzeten, a nyelvvesztés másik oka a magyar ajkú szülők meglehetős passzivitása a szervezett iskolai magyar nyelvoktatást illetően.

Mindehhez hozzájárul, hogy az anyanyelvnek nincs különösebb presztízse a fiatal nemzedékek körében. A nyelvvesztés még a burgenlandi magyaroknál is erős, holott ebben az egy tartományban a magyar a második hivatalos nyelvnek számít 2000 óta. Ebben az asszimiláció, a vegyes házasságok és az alacsony születésszám egyaránt közrejátszik – derül ki a 2012-es ELDIA európai többnyelvűségi kutatásból. Hivatalos adatok hiányában az ausztriai magyarok számát mintegy 60 ezerre teszik, ebből 40 ezren vannak azok, akik Magyarországon születtek. A fennmaradó részt a két hagyományos kisebbség, azaz a burgenlandi és főként a bécsi magyarok teszik ki. A kutatás adatai szerint a magyarul beszélő ausztriai állampolgárok többnyire idősebbek és magas iskolai végzettségűek, akik unokáikkal már németül beszélnek, ugyanakkor az utóbbi években nagyszámú fiatal és gyerekes család vándorolt be az országba, akik a sikeres beilleszkedést, a német nyelv tökéletes elsajátítását helyezik előtérbe. 

A magyar nebulók korai „elszármazását” erősíti az a tendencia is, hogy a híradások szerint a határ közeli osztrák és magyar településeken komoly harc folyik a gyerekekért, a helyi iskolák megtartása céljából. Egyes osztrák falvakban nyelvoktatást, ingyenes tankönyveket és síoktatást is biztosítanak a hozzájuk beiratkozó kisiskolásoknak, s a bejelentett lakcímet is „megoldják”, ahol szükséges. Így fordulhat elő, hogy egyes burgenlandi osztályok közel felét ingázó magyar gyermekek adják. A magyarországi települések viszont kedvezményes ingatlanárakkal csábítják az odatelepülőket, amennyiben azok gyerekeiket a helyi iskolába vagy óvodába íratják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!