hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 09. 13. (XVII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Moszkva és Teherán kimentette Aszadot

Vlagyimir Putyin előhúzta a cilinderből azt a nyulat, amiről Barack Obama titokban álmodott. Az orosz javaslat a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről mentesíti az amerikai elnököt az ígérete alól, hogy katonai akcióval bünteti meg Bassár el-Aszadot az augusztusi mészárlásért, miközben garanciát kínál arra, hogy ilyen támadás a jövőben nem ismétlődik meg. Tekintve, hogy az amerikai közvélemény többsége – a nemzetközi hangulatról nem is beszélve – nem támogatja a Szíria elleni fegyveres akciót, rövid távon minden nyugati politikus fellélegezhet. Az orosz mentőöv következményei azonban beláthatatlanok, és nem csak katonai tekintetben.

Nemzetközi lobbi a Hamaszért

Izrael ellenes konferenciát tartottak a hétvégén Londonban. A kétnapos rendezvényt a Palesztin Visszatérés Központja elnevezésű társaság szervezte, amely Nagy-Britanniában a Hamasz palesztin terrorszervezet egyik legfőbb lobbicsoportja. A konferencia apropója a húsz évvel ezelőtti oslói megállapodás volt, az előadók pedig olyan nemzetközileg ismert szónokok voltak, akik nyíltan szélsőséges nézeteket vallanak.

Húszezren haltak éhen a munka­táborokban

Több mint 20 ezer ember tűnt el Kim Dzsong Un egyik legbrutálisabb munkatábora, a 22-es felszámolásakor, áll egy emberi jogi csoportok által készített friss jelentésben. Disszidensek és a börtöntáborok egykori túlélőinek beszámolói, valamint műholdfelvételek alapján derült fény a távol-keleti ország eddig a Nyugat elől nagyrészt eltitkolt újabb szörnyűségeire.

Bánya vagy nem bánya

Sürgősségi eljárással szavaznak a kormány által előkészített verespataki bányaberuházásra vonatkozó törvénytervezetről a romániai szenátorok. A ciános technológiájú aranybánya megnyitása erősen megosztja a nemzetközi és a román közvéleményt, de Kis Áron erdélyi környezetvédelmi szakmérnök szerint a beruházás tétje és annak haszna előbb vagy utóbb úgyis a bánya megnyitását fogja eredményezni, hiszen a politikai döntések mindig felülírhatók.

Össztűzben a keresztény segélyszervezet

A jelenleg is zajló torontói filmfesztiválon debütált a Mission Congo című dokumentumfilm, amely a ruandai menekültválságot mutatja be új oldalról: nem egyebet tűzött ki célul, mint hogy lerántsa a leplet a menekülteket segítő adományokkal való visszaélésről. A filmben alkalmatlansággal és szándékos visszaélésekkel vádolt Operation Blessing segélyszervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében tételesen cáfolja a „rosszindulatú és rágalmazó állításokat”.

Berlin Brüsszel ellen?

Továbbra is eseménytelenül zajlik a német választási kampány, legalábbis a bel-politikában. Merkel és politikustársai annyira biztosra akarnak menni, hogy egyetlen fontos európai szintű témában sem nyilatkoznak, amiért élesen bírálja is őket a nemzetközi sajtó. Pedig Steffen Seibert kormányszóvivő szavaiból arra lehetett következtetni, hogy Merkel szövetségeseket keres Európában ahhoz, hogy bizonyos központilag szabályozott kérdéseket újra a nemzetállami kompetenciák körébe soroljanak.

Akik privatizálták a kémkedést

Az interneten zajló kereskedelem, online banki adatok, orvosi dokumentációk biztonságáért felelős, továbbá az e-mailek, különböző chatelések és a világhálón való szörfözéskor keresett szavak automatikus titkosítását ellátó rendszerek megkerülése, azok feltörése nem jelent gondot az NSA-nek – derül ki a legutóbb nyilvánosságra hozott dokumentumokból.  A Nemzetbiztonsági Hivatal nem örül a hónapok óta tartó kitüntetett figyelemnek, ám a körülötte kibontakozó botránynak még koránt sincs vége.

Belföld

Puhulnak a bankok

Hatásosan revolverezi a kormány a bankokat, mert a pénzintézetek vezetői lázasan keresik azt a megoldást, amivel elkerülhetik a kabinet egyoldalú lépését. Azzal tisztában vannak a bankárok, hogy az ügy rendezésének a közelgő választások miatt politikai vetülete az, hogy ők nem győzhetnek, ennek ellenére lehetséges olyan árukapcsolás, amely számukra kedvező elemeket tartalmazhat.

Futballbűnözők a lelátókon

Amit a huligánok a lelátókon művelnek, az nem a jéghegy, hanem csak a csúcsa. A szélsőséges ultrákat már nem a focimeccs tartja össze, hanem a bű­nözésből szerzett profit – állítja Tarjányi Péter biztonsági szakértő, aki szerint a maffia­szerű szurkolói csoportok visszaszorításához a politika részéről támogatás és türelem, a szakma részéről pedig kitartó munka kell.

A Fideszre kacsingat a Jobbik

Devizahitelesek, földtörvény: a jelek szerint e témákkal próbálja felpörgetni a Jobbik a párt támogatottságát a jövő évi választásig hátralévő időben. Elképzelhető, hogy egy alkuképes pozíció elérése érdekében felhagynak a cigányozással és a zsidózással. Nehezítheti viszont helyzetüket, hogy a kedvező támogatási rendszer miatt több szélsőjobboldali szervezet is indulást tervez a választáson. Ha az új választási szabályokkal az volt a Fidesz célja, hogy „aprítsa” az ellenzéket, akkor lehetséges, hogy a Magyar Hajnal életrehívása ezt a célt szolgálja.

Erkölcstan gyerekeknek?

„Az etika tankönyv leplezetlen jobboldali agymosás” – jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely független képviselő és Erőss Gábor, az Együtt-PM oktatási szakpolitikusa, akik követelik, hogy az egyik, tankönyv­jegyzéken szereplő 5. osztályosoknak szóló erkölcstankönyvet tiltsák be.

Félreértések rémjátéka

A minimális jóindulat hiányának tudják be a Fideszben, hogy Kövér László egy pontatlan megfogalmazására az ellenzéki oldalon azonnal a házelnököt és a miniszterelnököt Hitlerrel és Goebbels-szel közösen ábrázoló montázzsal reagáltak. Az Országgyűlés elnöke egy interjúban arra tett kísérletet, hogy a parlament politikai szerepét részlegesen újrafogalmazza. A Parlament társadalmi megítélése egyébként trendszerűen romlik, ezért az elemzők szerint erre amúgy volna is szüksége. Igaz, többek szerint a tekintélyromlásról a Fidesz is nagyban tehet.

Mit posztolhatnak a bírák a facebookon?

Egy lapunk birtokába került vitaanyag szerint új etikai kódex készül a magyar bíráknak. A szerzők ebben kitérnek magánéleti, kollegiális és politikai jellegű kérdésekre is, és a szankciók tekintetében még jogszabálymódosításra is javaslatot tesznek.

Nemzetközi nyomás Orbán Viktoron

A magyar labdarúgó-válogatott észtek elleni 5-1-es sikere feledtetni látszik nemcsak a románok elleni blamázst, hanem a magyar futballhuligánok bukaresti (le)szereplését is. A 2020-as Eb egyik szeletére aspiráló kormánynak azonban nem kevés tennivalója akad még: ha a labdarúgás támogatása terén jól is állnak, a futballbűnözők elleni küzdelem lényegében csak most kezdődhet. Már amennyiben Orbán Viktor komolyan veszi a rá irányuló nemzetközi nyomást, amelynek a héten maga Michael Platini UEFA-elnök adott hangot Budapesten.

Hit és értékek

Földanya és az emberi gyomok

A környezetvédelem ügye mára olyan üggyé vált, ami mellé igen könnyen oda lehet állítani a társadalmakat és újabban a politikát is. Lehet vele hatni az értelemre („fogynak az energiahordozók”), az érzelmekre („a rossz emberek szemetelnek”), a lelkiismeretünkre („nem lesz a gyerekeidnek mit enni”). Földünk védelme egyike azon kevés aktuális mozgalmaknak, amelyekért még illik lelkesedni és lehetséges elköteleződni. Ha azonban jobban megkaparjuk érvrendszerét, olyan szinkretista világnézeten alapuló küldetéstudatot találunk, amely nyílt sisakkal harcol a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás alapvető igazságai ellen.

Elveszett iránytű

Amerika és a washingtoni vezetés szeretné fenntartani azt a képet magáról, hogy ők a világ vezetői, de Obama elnök elbizonytalanodott mert a világ nagy része nem akarja követni például Szíria ügyében – állítja a New York-i egyetem nemzetközi hírű jogászprofesszora. A Skóciában született David W. Garland szerint ma az olyan tömeggyilkosok is megúszhatják a felelősségre vonást, mint Bassár el-Aszad, ha jól lavírozik a geostratégiai helyzetben. A bűn büntetése az európai országokban sem népszerű kérdés, ezért egyre enyhébb ítéletek születnek, még akkor is, ha ettől a társadalom nem érzi nagyobb biztonságban magát.

HÁTTÉR

Eretnekek, boszorkányok, fasiszták és kommunisták

A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az 1950-es, ’60-as, ’70-es évek magyarországi ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni a Fuga Budapesti Építészeti Központ legutóbbi rendezvényén Varga László történész és vendégei, Hankiss Elemér szociológus és Klaniczay Gábor ókortörténész.

Politikai szempontok a pályaudvar projektben

A Holokauszt 70. évfordulójára tervezett 2014-es hazai megemlékezés-sorozat kiemelkedő projektje a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő, a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ nevet viselő komplexum, amelynek megvalósításáról a múlt hét végén született újabb kormányhatározat. Lapunk információ szerint a zsidó szervezetek aggódva figyelik a szereposztást, az ingatlanban élő több tucat család pedig nem hajlandó „gombokért” kiköltözni lakásából.

Oroszlánkirályok

Személyes emlékkel kezdeném: ötven esztendeje járhattam először Szíriában, ahol a Baath-párt államcsínye megdöntötte az ingatag rendszert, amelyben a kormányok átlagos hivatali ideje mindössze tizenegy hónap volt. A puccs másnapján levő ország azonban meglepő képpel fogadott. Szemben a csupán egy hónappal korábbi véres bagdadi eseményekkel, a polgárháborúba süllyedt Jemennel, a kudarcos egységtörekvéseket a belső elnyomás fokozásával ellensúlyozó Egyiptommal – Damaszkuszban amolyan laza könnyedség fogadott.

@®©ulcsapás

Idén 13. alkalommal nyílt meg az ARC plakátkiállítás az Ötvenhatosok terén. A tárlat szeptember 22-éig megtekinthető. Bakos Gábort, az ARC egyik alapítóját a rész­le­tek­ről kérdeztük.

Tőkést felfelé buktatnák az erdélyi magyarok

„Erdélyben van egy olyan történelmi stratégia, hogy a kellemetlen embereket kihelyezik külföldi kiküldetésbe” – mondta a Heteknek Kolumbán Gábor közgazdász, aki szerint az erdélyi magyar pártok közötti kiegyezést nagyban segítené, ha Tőkés Lászlót a Fidesz színeiben az európai vagy magyar parlamentbe lehetne küldeni. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának tanárával, Hargita megye egykori tanácselnökével a román-magyar gyűlöletről, a határon túli politikáról, és a székelység jövőjéről beszélgettünk.

A hűség jutalma

Társadalmi méreteket ölt a hűtlenség, aminek nyomában kapcsolatok, házasságok, családok és személyiségek szétesése jár. A hűtlenségtől ma nagyon sokan és rengeteget szenvednek – mondja Almási Kitti pszichológus. Tavaly megjelent könyvében azt állítja: a probléma visszafordítható, ki lehet jönni egy ilyen trauma hatása alól, méghozzá önbizalmunkban, sőt kapcsolatunkban is megerősödve, rátalálva a hűség örömére.

Családbarát rendszerek

Minden hétre jut egy hazai családpolitikával kapcsolatos hír. Hiszen továbbra is fogy a magyar,de – cserébe – szaporodnak az adóterhek, sorra dőlnek a hitelesek, miközben a kormányunk deklaráltan „az elmúlt három évben minden elődjénél többet tett a családok érdekében”. Ha már elegünk van ezekből a szólamokból, nézzünk inkább körül egy kicsit a nagyvilágban!

KÁVÉSZÜNET

A legeredetibb géniusz

A magyar származású amerikai televíziós komikus és színész gegjeivel megelőzte korát, ezért humorát saját közönsége sem tudta mindig befogadni. A szakma azonban elismerte: kétszer jelölték Emmy-díjra, a Life magazin címlapján is szerepelt, sőt, helyet kapott a Hírességek Csarnokában is. A gyakran rögtönzésekre épülő és a vizuális meg-jelenítés határait feszegető stílusa a szórakoztató-iparban számos TV-programot inspirált, noha neve és életrajza hazánkban kevésbé ismert.

Nők Hitler árnyékában

Az 1933-ban hatalomra kerülő Nemzetiszocialista Német Munkáspárt két nőideált népszerűsített: a német dirndl népviseletbe öltözött dolgos, sokgyermekes családanyát és a hazáját szolgáló egyenruhás nőt. Mindkét típus a nyugati társadalmakban egyre népszerűbb – amazoninak titulált – független, magabiztos, karriert építő hölggyel, valamint a filmsztárok által képviselt – Afrodité típusként emlegetett –, dekoratív nőiességet hangsúlyozó nővel vette fel a harcot. A nők szolgai engedelmességéről alkotott patriarchális nézetek a kezdetektől áthatották a náci politikát és propagandát.

Magyar ovis evés közben nem beszél… és a kanadai?

Milyen a jó ovi? Biztos jól döntöttem, hogy ide járatom a gyerekemet? Az óvodás gyerekek szülei manapság számos ilyen és ehhez hasonló, megválaszolhatatlan kérdéssel szembesülnek. Tuti megoldás helyett kukkantsunk most bele a kanadai óvodások életébe. Ebben Eva May óvónő van most segítségünkre, aki a kanadai Waterlooban él.

Trióban taroltak a hitesek

Az augusztus 8-án, vasárnap lezajlott 28. Nike Budapest Félmaratonra rekord számú résztvevő nevezett: 65 országból 12 850 futó, köztük 1 330 csapat és 506 trió (ahol hárman teljesítik a távot). Ez utóbbiak versenyében a Hit Gyülekezete egyik budapesti férfi triója (Dénes Ervin, Üveges Ariel, Ludvig Benjámin, 1 óra 13 perc 39 mp) első, a soproni női triója (Palcsó Noémi, Uzoni Nóra, Harza Noémi) pedig harmadik helyezést ért el. Emellett a női 5. és a férfi 4., 5., 6., 7., 9., 10. és 11. helyeket is hites triók szerezték meg a 486 célba ért csapatból.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!