hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Puhulnak a bankok

2013. 09. 12.
Hatásosan revolverezi a kormány a bankokat, mert a pénzintézetek vezetői lázasan keresik azt a megoldást, amivel elkerülhetik a kabinet egyoldalú lépését. Azzal tisztában vannak a bankárok, hogy az ügy rendezésének a közelgő választások miatt politikai vetülete az, hogy ők nem győzhetnek, ennek ellenére lehetséges olyan árukapcsolás, amely számukra kedvező elemeket tartalmazhat.

A devizahitelezés elszaladása vezetett oda, hogy 2008-ban az országnak az IMF-hez kellett fordulnia. A válság miatt ugyanis az állam és a bankszektor lejáró hiteleit nehezen tudta megújítani, a nemzetközi pénzpiacokon a korábbiakhoz képest nehéz volt hitelhez jutni, miközben az MNB-nek alacsony (15 milliárd eurónyi) volt a devizatartaléka. Ez azért fontos, mert egy ilyen helyzetben a jegybankok szoktak besegíteni a likviditás fenntartásában. Ezt a helyzetet használták ki úgynevezett hedge foundok (olyan befektetési alapok, amelyek rendkívül kockázatos üzletekre játszanak), amelyek megtámadták a forintot.

Mint arról a Hetek hosszan írt, a jegybank, a kormány és a befektetési bankárok nehezen tudták a támadást elhárítani. (Hogyan mentették meg jobb és baloldali bankárok az országot az államcsődtől – Hetek, 2008. november 14.) A forint esését és az állampapírpiac kiszáradását az IMF és az EU 5000 milliárd forint értékű hitelprogramja állította meg. Ha a piac nem ad hitelt, ami bizalomfüggő, akkor az IMF – amit többek között erre hoztak létre – és az EU jelenthet egyetlen forrást egy európai kormánynak.

Az MNB vezetése ezt követően a jegybanki tartalékokat több mint duplájára emelte fel, egyebek mellett a Nemzetközi Valutaalaptól kapott kölcsön egy részét a jegybank a devizatartalékok közé sorolta. Simor András úgy adta át a jegybank vezetését, hogy 35-36 milliárd eurónyi tartalékkal rendelkezett az ország. Simor mandátumának lejárata előtt egyébként Orbán Viktor egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy „a jegybank óriási pénzeket kezel, amelyeket az európai vagy a nyugati civilizációban különböző technikákkal a gazdasági növekedés érdekében mozgósítani lehet”. Bár néhány nappal később ezt Matolcsy György cáfolta, mert „devizatartalékok ilyen jellegű felhasználása szigorúan tilos”. A helyzetet viszont bonyolította, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa egy interjúban azt mondta, hogy „a jogi lehetőség adott, illetve szükség esetén megteremthető”, hogy a kormány hozzáférjen a jegybanki devizatartalékhoz. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!