hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nők Hitler árnyékában

2013. 09. 19.
Az 1933-ban hatalomra kerülő Nemzetiszocialista Német Munkáspárt két nőideált népszerűsített: a német dirndl népviseletbe öltözött dolgos, sokgyermekes családanyát és a hazáját szolgáló egyenruhás nőt. Mindkét típus a nyugati társadalmakban egyre népszerűbb – amazoninak titulált – független, magabiztos, karriert építő hölggyel, valamint a filmsztárok által képviselt – Afrodité típusként emlegetett –, dekoratív nőiességet hangsúlyozó nővel vette fel a harcot. A nők szolgai engedelmességéről alkotott patriarchális nézetek a kezdetektől áthatották a náci politikát és propagandát.

A nemzetiszocialisták nemekről alkotott véleményét, így magát a nők életét is közvetlenül Adolf Hitler személyes nézetei formálták. Hitler számára egyszerű, gondoskodó, őt sokszor brutális apjától védelmező édesanyja testesítette meg az ideális anyát, és formálta meg az odaadó, a családért mindent feladó szülő képét. Hitler maga is a nyugodt, csendes nőket kedvelte. Úgy vélte, a magabiztos, önálló véleménnyel rendelkező és munkájában sikeres nő mellett a férfi nem tud regenerálódni. Nézeteit a Mein Kampfban és nyilvános beszédeiben is gyakran hangoztatta: „a nők a nemzet örök anyjai”; „a nők a férfiak örök társai”; „a nők sikere a gyer­mekszülésben és nevelésben áll”. Úgy vélte, a nő munkája kizárólag a szülésre és az otthon körüli feladatokra korlátozódhat. Évente egy alkalommal Hitler édesanyjának születésnapján, éremmel díjazták a termékenységet. A Harmadik Birodalom aranykereszttel tüntette ki azokat az anyákat, akik nyolc vagy több gyermeket szültek.

Hitler határozottan elutasított minden olyan nézetet, amely nőket és fér­fiakat egyenlő jogokkal ruházott fel. 1935-ben így nyilatkozott: „A marxizmus által követelt női egyenjogúság a valóságban nem eredményezhet egyenlő jogokat. Pont ellenkezőleg, jogfosztásba torkollik (tudniillik a felsőbbrendű férfiak jogait csorbítja), hiszen egy olyan társadalomba emeli be a nőket, melyben ők alsóbbrendűek.

A nő­nek megvan a saját harctere. Minden egyes világra hozott gyermekkel a nemzetéért harcol.” Ez volt az ideológia központi gondolata.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!