hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi nyomás Orbán Viktoron
Minden héten háború

2013. 09. 20.
A magyar labdarúgó-válogatott észtek elleni 5-1-es sikere feledtetni látszik nemcsak a románok elleni blamázst, hanem a magyar futballhuligánok bukaresti (le)szereplését is. A 2020-as Eb egyik szeletére aspiráló kormánynak azonban nem kevés tennivalója akad még: ha a labdarúgás támogatása terén jól is állnak, a futballbűnözők elleni küzdelem lényegében csak most kezdődhet. Már amennyiben Orbán Viktor komolyan veszi a rá irányuló nemzetközi nyomást, amelynek a héten maga Michael Platini UEFA-elnök adott hangot Budapesten.

„Ez nem csak foci, ez háború volt” – a szélsőjobboldali Betyársereg egyik tagja így értékelte a magyar futballhuligánok múlt heti bukaresti túráját. A többi szurkolói beszámolóhoz hasonlóan az övéből is kiderült, hogy az ultrák legtöbbje számára a válogatott mérkőzés csak apropó volt a balhéhoz, amellyel – ha a 3–0-ás vereséggel nem is – azért csak sikerül bekerülni a világsajtó figyelmébe. Ahogy a betyár tudósító írja: „Az állomáson döbbent román arcokat lehetett látni, amikor megszólalt a „ria-ria-Hungária” és az „utálunk szar románia” a fekete alapon, fehér MAGYARORSZÁG feliratú egyenpólós 400 magyar torkából. Egy-két paraszt beszólt az állomás kijáratánál, amire ment is a válasz. Erre az oláh droidok agresszívan ránk támadtak, ütöttek, lökdöstek, és próbáltak kiszorítani az állomásról. Látszott, hogy ki vannak rá éhezve, hogy magyart verhessenek, de a brigádot nem olyan fából faragták, hogy ettől elmeneküljön”.
Bár a szerző tagadja, hogy a Betyársereg szervezte volna a bukaresti túrát, információink szerint jelentős szerepük volt benne. Úgy tudjuk, a kiutazás előtt már egyeztetés alatt állt egy összecsapás a román ultrákkal. Az erre hangoló videón a betyárok is hangsúlyosan megjelennek, az edzőteremben gyúró, brutális tetoválásaikat (Hitler-portré, náci jelképek) büszkén mutogató harcosok társaságában. Az összecsapás végül nem jött össze, ám a magyar huligánokat nem kellett félteni: Bukarest belvárosában bizonyították, hogy senki sem tudja olyan messzire dobálni a kávézói székeket, mint ők. Információink szerint nemcsak a román rendőrök, hanem az érintett üzlettulajdonosok is beszálltak a huligánok elleni küzdelembe, és egyes hírek szerint a magyarok közül sokkal többen – mintegy félszázan – sérültek meg, mint amiről a hivatalos tudósítások szóltak.
A válogatott betlije után a huligánok haragja „kedvenceik” ellen fordult, olyannyira, hogy Dzsudzsák Balázs beszámolója szerint napokig testőröknek kellett kísérniük őket. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha az észtektől is kikapunk…
Az 5–1 némileg feledtette ugyan a romániai eseményeket, ugyanakkor a Csá­nyi Sándor MLSZ-elnök közbenjárására Budapestre látogató Michael Platini UEFA-elnök nem véletlenül szólított fel arra, hogy a stadionokban a legkisebb rasszizmust sem szabad eltűrni. Mint mondta, a jelenséggel szemben a zéró tolerancia elvét alkalmazzák. Azt tervezik, hogy azt a játékost vagy edzőt, aki rasszista megnyilvánulást tesz, tíz mérkőzésre eltiltják, visszaesők miatt pedig akár egész szektorokat vagy stadionokat is lezárhatnak.
A Platinivel közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök – a 2020-as Eb-re történő pályázásunk és a további futballfejlesztést szolgáló kormányzati lépések bejelentése mellett – szintén megszólalt a témában. „Sem rasszizmusnak, sem civilizálatlan tevékenységnek nincs helye a stadionokban. A rendbontókat szűrjék ki, és ne engedjék őket a stadionok közelébe” – fogalmazott, megjegyezve, hogy szeretnénk a gyerekeinket is kivinni a stadionokba.   
Hogy a nemzetközi nyomás milyen tettekre sarkallja ezzel kapcsolatban a kormányt, az a jövő titka, mindenestre a helyzet jogilag nem túl bonyolult. Bár az egyik hazai vezérszurkoló munkatársunknak arról beszélt, hogy az ultrák rasszista-antiszemita-neonáci megnyilvánulásai „csupán” a „polgárpukkasztást” szolgálják, és a véleménynyilvánításhoz, mint mindenki másnak, nekik is joguk van, Kolláth György alkotmányjogász ezt másként látja.
„A szólásszabadság valóban alkotmányos jog, ugyanakkor egy mérkőzés esetében olyan magánjogi szerződés jön létre, amelyben a szervező kikötheti azokat a speciális elvárásait, amelyeket a néző köteles betartani. Ez szólhat a pirotechnikai eszközök kitiltásáról, a molinók engedélyeztetéséről, és akár az elvárható viselkedésről is. Ha valaki ezeket nem hajlandó betartani, annak nem kötelező kilátogatnia a meccsre, ha viszont megvásárolja a jegyet, akkor vállalta ezeket a kötelezettségeket” – magyarázta Kolláth. Hozzátette: ezért a FIFA és az UEFA minden további nélkül felléphet drákói szigorral a rasszizmus ellen, és az MLSZ-nek ezeket a szabályokat át kell vennie. Érvényesítésük már a klubok feladata, akik a szurkolókat szűrhetik, kivezettethetik a mérkőzésről, vagy akár ki is tilthatják a stadionból. Ha ezt nem teszik meg, akkor szembe kell nézniük a nemzeti és a nemzetközi szövetség büntetéseivel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!