hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erkölcstan gyerekeknek?

2013. 09. 12.
„Az etika tankönyv leplezetlen jobboldali agymosás” – jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely független képviselő és Erőss Gábor, az Együtt-PM oktatási szakpolitikusa, akik követelik, hogy az egyik, tankönyv­jegyzéken szereplő 5. osztályosoknak szóló erkölcstankönyvet tiltsák be.

Erőss Gábor szerint a könyvben „vállalhatatlan szövegek szerepelnek” és leplezetlen formában jelenik meg „a jobboldali agymosásra való törekvés”. Mint elmondta, a tankönyv egyik szerzőjének, Bánhegyi Ferencnek a könyvei többször is botrányt kavartak, az egyik engedélyét még az első Orbán-kormány alatt vonatták vissza. Szerinte meg kell vizsgálni, milyen összefonódások vannak a kötetet engedélyező Oktatási Hivatal és a könyv kiadója között, valamint vonják felelősségre a kötet engedélyezőit.

„A fiatalok érzik, hogy nincs rend és közbiztonság körülöttük a világban. Erre jó példa, amikor a gyerekek csak kísérettel közlekedhetnek a lakásuk és az iskola között. Az egyház értéket, rendet, biztonságot nyújtó közösségével viszont kevesen keresik a kapcsolatot. (…) A magyarság Európa egyik legnyitottabb népe, vendégszeretők, barátságosak, Szent István óta így ment ez ezer esztendőn át, míg a huszadik század elején egy elvesztett háború és sok befogadott nép szétbomlasztotta az országot. Népünk továbbra is nyitott és vendégszerető maradt, de a mély seb, amit Trianon ejtett rajtunk, máig nem gyógyult be.” (Részlet Bánhegyi Ferenc »képünkön« és Olajosné Kádár Ilona: Erkölcstan V. osztály)

A könyvben tartalmuktól eltekintve is abszurd mondatok szerepelnek 5. osztályos gyerekek szemszögéből, mind összetettségüknél, mind a használt kifejezéseknél fogva. Egy oktatási szakértő szerint a felső tagozatos tankönyvek többsége abszolút nem gyerekeknek való könyv, nemcsak erkölcstanból, hanem más tantárgyakból sem, ami az akkreditáció hiányosságaira utal. Az említett tankönyv ellentmond a kerettantervi elvárásoknak is, melyek szerint az erkölcstant oktató pedagógus feladata nem erkölcsi kinyilatkoztatások megfogalmazásában áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!