hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Futballbűnözők a lelátókon
Tarjányi Péter a huligánokról, a zsidózásról és az érzelmi intelligenciáról

2013. 09. 12.
Amit a huligánok a lelátókon művelnek, az nem a jéghegy, hanem csak a csúcsa. A szélsőséges ultrákat már nem a focimeccs tartja össze, hanem a bű­nözésből szerzett profit – állítja Tarjányi Péter biztonsági szakértő, aki szerint a maffia­szerű szurkolói csoportok visszaszorításához a politika részéről támogatás és türelem, a szakma részéről pedig kitartó munka kell.

Biztonsági szempontból mekkora kockázatot jelentenek a futballhuligánok Magyarországon?

– A szurkolói kemény magok nemcsak nálunk, hanem Nyugat-Európában is komoly nemzetbiztonsági és rendészeti kockázatot jelentenek. Ezek a csoportok olyan „játékterei” a deviáns gondolkozású embereknek, ahol ki tudják élni a hajlamaikat. Ha valaki egyedül értelmezi a világot a deviancia szemüvegén keresztül, az is probléma, de ha tíz vagy száz ilyen ember egymásra talál, akkor a problémák nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak. A világképük alapján számukra teljesen normális dolog a rombolás, a gyújtogatás, a másik halálos gyűlölete. Természetesen ehhez az életmódhoz pénzre van szükség, márpedig ezeknek az embereknek a munkalehetőségei erősen korlátozottak – hiszen a társadalom igyekszik védeni magát a szélsőségekkel szemben. Ez erősíti a kitaszítottság érzésüket, és azt a meggyőződést, hogy nem velük van probléma, hanem mindenki mással rajtuk kívül.

Ebből eredően ezek a közösségek vonzzák a bűnözést. Ráadásul nagyon zártak, a rendőrség, a titkosszolgálat nehezen tud utat találni hozzájuk, és közvetlen információkat szerezni róluk – bár erre nyilvánvalóan vannak próbálkozások. Paranoid biztonsági reflexek jellemzőek rájuk, ellenőrzik, figyelik egymást, az árulás pedig a legnagyobb bűnök egyike. Ezek a társaságok nagyobb problémát jelentenek, mint a „sima” bűnözői csoportok, sokkal jobban hasonlítanak a szicíliai vagy az ír maffiákhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!