hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tőkést felfelé buktatnák az erdélyi magyarok
Interjú Kolumbán Gábor erdélyi közgazdásszal

2013. 09. 19.
„Erdélyben van egy olyan történelmi stratégia, hogy a kellemetlen embereket kihelyezik külföldi kiküldetésbe” – mondta a Heteknek Kolumbán Gábor közgazdász, aki szerint az erdélyi magyar pártok közötti kiegyezést nagyban segítené, ha Tőkés Lászlót a Fidesz színeiben az európai vagy magyar parlamentbe lehetne küldeni. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának tanárával, Hargita megye egykori tanácselnökével a román-magyar gyűlöletről, a határon túli politikáról, és a székelység jövőjéről beszélgettünk.

A román–magyar futballmeccs alapján felszínre törtek a két nemzet között feszülő ellentétek is. Megvannak ezek az ellentétek a hétköznapokban is Erdélyben?

– Ez egy olyan meglátás, amelyet tipikusan a média közvetít, és túl sok az egyszerűsítés benne. A román–magyar focimeccs jó példa volt erre a látásmódra, aminek hatását még önmagamon is tesztelhettem. Nem vagyok nacionalista, de megérintett a történet tálalása. Pont Budapesten voltam, és a Kossuth Rádió közvetítését hallgattam, ahol a szpíker arról beszélt, hogy Románia és Magyarország egymással küzdöttek. A valóságban nem erről volt szó: itt egy román nemzeti válogatott egy magyar nemzeti válogatottal küzdött a győzelemért. Tehát egy marék focista egy másik marék focistával. Nagy a felelőssége annak, aki átkölti ezt a történetet, és a nemzeti identitás elemévé teszi ezt a konfrontációt. Ez óriási tévedés, amire még jobban rávilágított a magyar szurkolók magatartása. A románok ezt a viselkedést úgy fordítják le, hogy lám-lám a magyarok így viselkednek – ami szintén olyan kijelentés, aminek kevés köze van a valósághoz. Hiszen egy csoport agresszív, őrjöngő szurkoló láttán nem lehet következtetni egy nemzet életvitelére vagy magatartási mintáira. A helyzetet a nacionalista politikusok azonnal ki is használják, mondván, „a magyarok agresszívak ugyan, de mi jól megvertük őket”. A román sajtóhírekben például ilyen szalagcímek jelentek meg a meccs és az azt követő szurkolói magatartás nyomán: Megtérdepeltettük a magyarokat!

A hétköznapokban ön találkozik magyarellenességgel?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!