hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszkva és Teherán kimentette Aszadot
Büntetlenül

2013. 09. 12.
Vlagyimir Putyin előhúzta a cilinderből azt a nyulat, amiről Barack Obama titokban álmodott. Az orosz javaslat a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről mentesíti az amerikai elnököt az ígérete alól, hogy katonai akcióval bünteti meg Bassár el-Aszadot az augusztusi mészárlásért, miközben garanciát kínál arra, hogy ilyen támadás a jövőben nem ismétlődik meg. Tekintve, hogy az amerikai közvélemény többsége – a nemzetközi hangulatról nem is beszélve – nem támogatja a Szíria elleni fegyveres akciót, rövid távon minden nyugati politikus fellélegezhet. Az orosz mentőöv következményei azonban beláthatatlanok, és nem csak katonai tekintetben.

Az izraeli DEBKAfile biztonságpolitikai portál szeptember 2-án elsőként írt arról, hogy Putyin megüzente Obamának, miszerint Szíria kész nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyi fegyvereit, feltéve, ha az Egyesült Államok lemond a katonai büntetőakcióról. A washingtoni álláspont akkor még hivatalosan az volt, hogy Szíria a tömegpusztító fegyverek bevetésével átlépte a „vörös vonalat”, ezért elkerülhetetlen a katonai fellépés az Aszad-rezsimmel szemben. A kérdés csak az akció mérete illetve az volt, hogy kell-e kongres­szusi felhatalmazás az elnök számára a támadás megindításához.

Voltak azonban, akik már ekkor felvetették, hogy Obama a legszívesebben kihátrálna a büntetőakcióból, mert ez a megoldás ellentétes az elmúlt öt év külpolitikai irányvonalával. Az elnök ígéretéhez híven kivezette az Egyesült Államokat az iraki és az afganisztáni háborúból, és a korlátozott líbiai szerepvállalás is csak közvetett formában, a NATO égisze alatt valósult meg. Obama látványosan passzív maradt a Közel-Kelet és a világ biztonságát legsúlyosabban fenyegető kérdésben, az iráni atomprogrammal szemben. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök éppen egy éve az ENSZ-közgyűlés előtt tartott emlékezetes performanszában meghúzta ugyan a vörös vonalat az iráni bombán, ám Teherán gond nélkül folytathatta az urándúsítást, annak ellenére, hogy az utolsó határidő (2013 nyár eleje) is rég eltelt már.

Ideggáz-keringő

Sőt, Ahmadinezsád lecserélésével óvatos mosolyoffenzíva is elindult az Egyesült Államok és Irán között. Ennek fontos állomása volt, hogy Moszkva jelezte: a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzését iráni segítséggel oldaná meg. A teheráni rezsim megüzente, hogy kész – orosz felügyelet mellett – tárolni a Szíriából leszerelt ideggázkészleteket. Miután Obama pozitívan reagált az orosz diplomáciai megoldásra, Ali Hamanei ajatollah kijelentette, hogy reméli, „az Egyesült Államok új politikája komolynak bizonyul”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!