hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eretnekek, boszorkányok, fasiszták és kommunisták
Modern üldözések középkori mintára

2013. 09. 12.
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az 1950-es, ’60-as, ’70-es évek magyarországi ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni a Fuga Budapesti Építészeti Központ legutóbbi rendezvényén Varga László történész és vendégei, Hankiss Elemér szociológus és Klaniczay Gábor ókortörténész.

Bár a két tárgyalt időszakot sok száz év választja el egymástól, a beszélgetőtársak mégis több hasonlóságot kimutattak köztük. „A 13–14. század az üldözések társadalma volt. Ekkor jött létre az inkvizíció intézménye, ekkor jött létre a társadalmi kirekesztésnek az a mechanizmusa, amitől még mindig szenvedünk. Ebben az időben találták ki a zsidók által kötelezően viselendő megkülönböztető jeleket, vagy például azt, hogy a leprásoknak kereplővel kellett járniuk” –  kezdte Klaniczay Gábor. Az eretnekek – akiknek közös jellemzője, hogy ellentmondtak a hivatalos katolikus tanításnak – hamar üldözendő ellenséggé váltak: nem csak tanaikat, de sokszor őket magukat is máglyára küldték. „Azt próbálták elhitetni róluk, hogy báránybőrbe öltözött farkasok: miközben aszkéta életet hirdetnek, éjszaka orgiákat rendeznek, fekete miséket tartanak és egyéb szörnyűségeket követnek el.”

A 16. századra kialakult a bűnbakképzés egyre általánosabb formája: a gyakran előforduló természeti katasztrófák okozóiként előbb a leprásokat gyanúsították, mondván, ők mérgezik a kutakat, majd a szerencsétlen áldozatok a kínvallatás hatására „bevallották”, hogy őket viszont a zsidók bérelték fel.

Az 1348-as nagy pestisjárvány után Németországban olyan mértékű zsidóüldözés vette kezdetét, amihez csak a 20. századi holokauszt fogható. Kiirtották, illetve elkergették Németország szinte összes városából a zsidókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!