hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 10. 25. (XVII/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Moszad-ügynököket adott ki Erdogan Iránnak

Izraeli Moszad-ügynököket dobott fel a török miniszterelnök Iránnak - állítja a Washington Post. A lap hírszerzési témákban felelős szerkesztője, David Ignatius által jegyzett cikk szerint Recep Tayyip Erdogan a gázai flottillaincidens miatti megtorlásként adta át a teheráni rezsim titkosszolgálati vezetőinek az Izraelnek dolgozó irániak listáját. A török kormány tagadja a vádat, és hivatalosan a jeruzsálemi kormány sem nyilatkozott az ügyben, de Danni Jatom, a Moszad volt vezetője „súlyos árulásnak” minősítette az esetet. A feltételezések szerint az információk alapján 15 Moszad-titkosügynököt kivégeztek Iránban. Izraeli részről felvetették az ügyben az Egyesült Államok szerepét is, hiszen Törökország NATO-tagként aligha léphetett volna kapcsolatba Iránnal ilyen kritikus kérdésben  a Fehér Ház tudta nélkül.

Diáktüntetések Párizsban

Amennyiben kérvényezi, visszatérhet Koszovóból Franciaországba, és folytathatja tanulmányait az a 15 éves roma lány, akinek kitoloncolása az elmúlt hetekben belpolitikai vihart kavart Franciaországban. Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa szerint a politikai rivalizálás valódi oka nem ideológiai; leginkább a költségvetési kudarcokról hivatott elterelni a figyelmet.

Sydney fölött az ég

Lapzártánkkor tetőzik a pusztító bozóttűz az ausztrál Kék Hegyek területén, ami ellen tűzoltók, önkéntesek és a katonaság együttes erővel harcolnak. A 35 fok körüli hőmérséklet, a 70 kilométeres szél és az alacsony páratartalom tovább növeli a veszélyét annak, hogy a különálló bozóttüzek tűzfalban egyesülnek, ami akár Sydney-t is elérheti. A város fölött az eget már napok óta sűrű füst borítja.

Senkinek sem kellett a náci háborús bűnös holtteste

Rómához hasonlóan németországi szülővárosa és a háború utáni, argentínai lakóhelye sem vállalta az olasz fővárosban nemrég elhunyt tömeggyilkos, egykori SS-parancsnok, Erich Priebke holttestének elhantolását. A bonyodalmat fokozta, hogy az antifasiszta tiltakozások és neonáci tüntetések ütközőzónájából kimenekített koporsó eltűnt a családtagok szeme elől.

Belföld

Gyurcsányék rászerveztek, a Fidesz mozgósított

Orbánnak mindent alápakoltak, az összbaloldal széthúzó volt, míg a magát mérsékeltre maszkírozni próbáló Jobbik identitászavarban szenved. Körülbelül így lehet összefoglalni az október 23-ai politikai gyűléseket.

Tétre, helyre, befutóra

Hétvégi kongresszusán elfogadta az MSZP az országos és európai parlamenti listáját, amely jelentős változást sejtet a 2014-es országgyűlési frakció személyi összetételében. A változásokra többféle magyarázatot hallottunk, az egyik szerint Mesterházy Attila pártelnöknek sikerült kiszorítania a lejáratódott régi szocikat. A másik olvasat, hogy szürke, színtelen, de lojális figurákkal a választási vereség utáni helyzetre készül a pártelnök.

Nem várt sikert hozott a Fidesznek a fiktív videó

Bár a baloldal és az ellenzéki sajtó egy része is bizonyítékként tálalta, a rendőrség kiderítette, hogy a választások után két nappal készült az az „amatőr színdarabnak” tekinthető videó, amin arról beszélnek, hogy a Fidesz jelöltje számára szavazatokat vásárolnak. A botrány óta az ellenzéki politikusok magyarázkodnak, a Fidesz pedig karosszékből figyelheti, hogy nem róluk, hanem a baloldal amatőrségéről szól a közélet.  

Hit és értékek

Új elméletek a civilizáció eredetéről

Az elmúlt két évtized kutatásai új megvilágításba helyezték a civilizáció születésének problémáját – írta nagy vitát kavart cikkében október 16-án az Origo. A több mint 150 komment egy része a „tudomány megcsúfolásának” és „áltudományos mesének” nevezte azt, hogy a portál tárgyilagos összeállításban beszámolt azokról a kutatásokról, amelyek újragondolnák az emberi civilizáció kialakulásáról elterjedt „neo­lit forradalom” hipotézisét.

Változnak az évszakok

A dél-szíriai Deraában, amelyet a várost körülvevő termékeny földek okán az ország éléskamrájának is neveznek, 2011. március 17-e is úgy kezdődött, akár a többi hétköznap. De estére minden felbolydult. A belvárosi házfalakon graffitik olvashatók, köztük kormányellenes feliratok. Az elkövetőket hamar elfogták, hatan voltak, tinédzserek, a legidősebb tizenöt, a legfiatalabb kilencéves. A rendőrség, az ilyenkor szokásos módszerekben nem nagyon válogatva, vallatni kezdte őket, nyilván a felnőtt „felbujtókat” keresték.

HÁTTÉR

Mennyit ér világviszonylatban a magyar átlagfizetés?

Mi, magyarok nem szeretjük, ha lúzernek tartanak bennünket, hiszen önérzet is van a világon, a világnak ezen a pontján meg különösen, hiszen hány Nobel-díjast is adtunk a világnak? Mi magunkat viszont minden további nélkül lúzernek érezhetjük, mindennek ellenére. Felmérési eredmények azt igazolják, hogy a tények és körülmények mit sem számítanak, ha érzésekről van szó.

Nem akarnak meghalni a pályán

A magyar futball problémái generálisabbak annál, hogy leszűkítsük az edzők kétségtelen hiányosságaira, a legnagyobb baj a lelkületünkkel, a munkához való viszonyunkkal van, és nem csak a fociban – állította a Heteknek adott interjújában Szalai László, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója. Szerinte érdemes lenne leszámolni azzal az illúzióval is, hogy Magyarországnak a dicső múltból fakadóan szükségszerűen futballnagyhatalomnak kell lennie.

Tyúkszemek

A globális energiapiaci „háborúba” helyezte a tekintélyes londoni pénzügyi lap, a Financial Times (FT) tizenkét oldalas mellék­letében a Mol—INA-konfliktust. A lap beszá- ­mol arról is, hogy a délkelet-európai tér­ségben a több egymással versengő óriáscég gázvezeték­terve közötti „viaskodás” mögött az a szándék húzódik meg, hogy Európát némileg függetlenítsék az orosz gáztól.

Sarlatánok kíméljenek!

A hazai pszichológiai ellátás elégtelensége miatt a betegek kezeletlenül maradnak vagy elkallódnak az ellátórendszerben, míg a tehetősebbek magánrendeléseken gyógyíttatják magukat. Rosszabb esetben a „csodadoktorokat” gazdagítják, hiszen az állami egészségügyi ellátás válsága miatt jó ideje megugrott az alternatív kezelések iránti érdeklődés.

A kisember harca az áramszolgáltatóval

Amint arról a Hetek beszámolt (Magasfeszültség. Hetek, 2011. augusztus 19.), Ujlaki Tamást, egy papír-írószer üzlet tulajdonosát 250 ezer forintos kötbér megfizetésére kötelezte az áramszolgáltató 2009-ben, mert a villanyóra ellenőrzése során a „mérő befolyásolására” utaló jelek merültek fel. Ujlaki megtagadta a fizetést, és hosszú küzdelembe kezdett az igazáért.

A világot jelentő sakktábla

A Polgár Judit vezetésével kidolgozott Sakkpalota prog­ram idén debütál a Nemzeti alaptanterv részeként mint vá­lasztható tantárgy. A nemzetközi sakknagymes­tert, aki negyedszázada vezeti a női világranglistát, és akit a közelmúltban a sakk Oscarjának nevezett Caissa Díjjal is kitüntettek, a budapesti Lemhényi Dezső Általános Iskola bemutatóóráján értük utol. 

Egy „pestisrác” Szentmártonkátáról

1956 forradalmának, szabadságharcának sajátos ifjai, hősei – csak úgy, egybeírva – a „pestisrácok”, amely kifejezést Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelőcsoport egyik életben maradt parancsnoka vitt be a köztudatba. Sem arra vonatkozóan nincs pontos adatunk, hogy hányan voltak, ahogyan sokuknál azt sem tudjuk, hogy mikor, miként adták életüket az elnyomó hatalommal szembeni ütközetek valamelyikében. A Szentmártonkátán született és 15 éves korában a megszállók elleni harcban hősi halált halt Kiss Kálmán rövid életét születésétől haláláig azonban végig tudjuk kísérni.

KÁVÉSZÜNET

Gospellel Pécs közbiztonságáért

Harmadszor adott teltházas koncertet a pécsi közönségnek a gospel műfaj kiemelkedő képviselője, a Vidám Szimfonikusok zenekar október 17-én este, a Kodály Központban. A 25 éves pécsi Hit Gyülekezete szervezésében megrendezésre került jótékonysági hangverseny bevételét az önkormányzat Pécs közbiztonságának javítására fordíthatja.

A Wiener Schnitzeltől Hundertwasserig

Tudta ön, hogy Bécs igazából a Shopping City Süd után kezdődik? Bécsi szelet, bécsi kávé, császárváros, Sissi, Burg, schönbrunni kert, karácsonyi vásár. Általában ezek jutnak az ember eszébe, ha az osztrák fővárosról kérdezik. Az alábbiakban arról írunk, hogy mindez nagyon szép, de ne felejtsük el, hogy Bécs számos izgalmas kulturális látnivalót is kínál az érdeklődő számára. Olyan kiállításokat nézhetünk meg, amelyek némileg eltérnek a meg­szokottól, és üdítőleg hatnak a kulturistákra.

Olvasói levél

Az ember gyanútlanul sétálgat a könyvesboltban, és valamiért hívogatni kezdi az egyik polcról egy könyv. Simán ellen lehet állni a kísértésnek, hiszen rengeteg könyv figyel még a polcokon, lehetne akármelyik másikat is választani. De nem, a könyv rövid ismerkedés után a kosárba kerül, és hamarosan otthon várja a megfelelő alkalmat a „támadásra”.

A gurulók

Az ember társas lény, és mint ilyen, képes az empátiára. A tapasztalat mégis inkább az, hogy nehezen érzi át mások sorsát, ha közvetlenül nem érintett maga is. Jómagam is ennek a jelenségnek vagyok a bizonyítéka. A Guruló műhelyhálózat budapesti részlegével valószínűleg sosem találkozom, ha nem váltam volna érintetté, és ha nem őket ajánlja nekünk mindenki a kórházban, a főorvostól kezdve a konduktorig.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!