hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sarlatánok kíméljenek!
Hadüzenet az aurahegesztőknek és a távgyógyítóknak

2013. 10. 31.
A hazai pszichológiai ellátás elégtelensége miatt a betegek kezeletlenül maradnak vagy elkallódnak az ellátórendszerben, míg a tehetősebbek magánrendeléseken gyógyíttatják magukat. Rosszabb esetben a „csodadoktorokat” gazdagítják, hiszen az állami egészségügyi ellátás válsága miatt jó ideje megugrott az alternatív kezelések iránti érdeklődés.

Miközben hazánk előkelő helyet foglal el a szenvedélybetegségek, az öngyilkosság vagy a depresszió nemzetközi rangsorában, a szakellátás helyzete tarthatatlanná vált. Szakmabeliek régóta kongatják a vészharangot a magyar pszichológusokat sújtó munkanélküliség, pályaelhagyás és kivándorlás miatt, ami szorosan összefügg azzal is, hogy máig nincs meghatározva a pszichológia helye a hazai ellátásban. Hiányzik a szakma törvényi szabályozása, a pszichológusok megfelelő nyilvántartása, kellő arányú foglalkoztatása, tevékenységük szakmai kontrollja, képzésük és alkalmasságuk garanciája. Ugyanakkor megnőtt a kínálat az önjelölt csodadoktorokból. Az egyik legemlékezetesebb „gyógyító” a külön egyházat is alapító Gyurcsok József volt, aki szakmai végzettség nélkül egészen 2011-ig osztogatta tanácsait a televíziós betelefonálós műsorokban, ahol gyógyító energiát küldött a képernyőn keresztül – hívásonként több száz forintos percdíjért. Megjósolta a 2012-es világvégét is, majd eltűnt a nyilvánosság elől. Azóta számos kollégája indított vállalkozást, elsősorban az interneten hirdetve ténykedését, palettájukon a szellemtantól a bioenergetikán, távgyógyításon, hipnózison, auralökésen vagy agykontrollon át az „emléksúlylevétel­lel” bezárólag a szolgáltatások kimerítő listája szerepel.

Ilyen körülmények között kitörő lelkesedéssel üdvözölték szakmai szervezetek, hogy évtizedes várakozások után az Emberi Erőforrások Minisztériuma törvénytervezetet dolgozott ki a Magyar Pszichológus Kamara felállításáról. „Reméljük, hogy az Országgyűlés még az idén elfogadja a törvényjavaslatot” – mondta lapunknak Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének (MPÉE) elnöke. Rámutatott: a 10 ezer hazai pszichológusnak is meg kell adni a jogot arra, hogy egy önálló, a saját szakmai ügyeiben kizárólagos döntési jogosultsággal rendelkező szakmai köztestület tagja lehessen. A kamara kontrollálhatja az érintettek szakmai megfelelőségét, munkájuk minőségét, szervezheti képzésüket, és regisztrálhatja a pszichológus végzettséggel rendelkező szakembereket. A nyilvántartás alapján bárki ellenőrizheti majd, hogy ki rendelkezik a pszichológiai szolgáltatásokhoz szükséges végzettséggel, és kiszűrhetők lesznek a jogosulatlan szakmagyakorlók. A kamarai tagság nélkül praktizálókkal szemben a Magyar Pszichológus Kamara közigazgatási hatósági eljárást folytathat le. Az elmarasztaló határozat végeredménye eltiltás, pénzbüntetés lehet.

„Az utóbbi időben egyre több pszichológus jelzi, hogy sok páciens érkezik kuruzslóktól. A mentális segítséget kérő betegek mintegy 20 százaléka próbálkozik aurahegesztőnél, pszichosebésznél és egyéb kóklereknél, ami évi legalább félmillió esetet jelent” – teszi hozzá a szakember. Becslésük szerint országosan akár 10 ezer ilyen álpszichológus „praktizálhat”. A szakképzetlen sarlatánok összbevétele éves szinten akár 2 milliárd forint is lehet, az általuk okozott felesleges egészségügyi többletkiadás pedig ennek a sokszorosa. A szakszerűtlen „ellátás” után ugyanis rendszerint szakképzett pszichológusnak kell közbelépnie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!