hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyit ér világviszonylatban a magyar átlagfizetés?
Szegény gazdagok

2013. 10. 24.
Mi, magyarok nem szeretjük, ha lúzernek tartanak bennünket, hiszen önérzet is van a világon, a világnak ezen a pontján meg különösen, hiszen hány Nobel-díjast is adtunk a világnak? Mi magunkat viszont minden további nélkül lúzernek érezhetjük, mindennek ellenére. Felmérési eredmények azt igazolják, hogy a tények és körülmények mit sem számítanak, ha érzésekről van szó.

Helyezzük például a magyar rosszkedv fő okának tartott alacsony fizetéseket a világviszonylat perspektívájába, és máris kiderülhet, mennyire van okunk bosszankodni. Magyarországon a minimálbér összege 2013. január 1-jétől 98 ezer forint havonta. Hetibér esetén 22 560 Ft, napibér esetén 4510 Ft, órabér esetén 564 Ft. Ha ezt az összeget – az elégedettségi szint reálértékének ellenőrzése céljából – beírjuk a kereseteket összehasonlító Global Rich List internetes olda­lon, meglepő eredményeket kapunk. Éves szinten a magyar minimálbérrel a világ első 16,24 százalékához tartozunk. Másképp kifejezve: míg nálunk 11 perc alatt kereshető meg egy dobozos Coca-Cola ára, addig Ghánában ez 9 órába kerül. Avagy: egyhavi magyar minimálbérből Azerbajdzsánban 35 orvos havi fizetése jön ki… Havi 250 ezer forintos bevétellel – beleértve a gyest, családi pótlékot, ösztöndíjat stb. – gazdagság tekintetében az első 3 százalékba lehet bekerülni, ha a 100 százaléknak az összes földrész teljes népességét tekintjük. Havi szinten ebből már 89 kirgiz vagy azeri orvos jövedelme telik ki. Ez már egész konkrét támpont lehet ahhoz, hogy lehetünk-e jókedvűek ma Magyarországon.

Mentségünkre legyen mondva, azt még mi se szoktuk mondani, hogy Budapest nem szép, még akkor sem, ha hozzátesszük: persze a turistáknak könnyű. Tény, hogy a turisták közül aránylag kevesen beszélnek magyarul, így ők csak egy gyönyörű várost, híresen ízletes ételeket, remekbe szabott épületeket látnak Budapesten, és talán még azon is elgondolkodnak egy-egy felszabadult pillanat erejéig, hogy mi lenne, ha itt élnének. Magyarországra évente csaknem 40 millió turista érkezik. Közülük 80 ezren szavaztak a Condé Nast Traveler internetes oldal felmérésén, és választották 83,8 százalékban első helyre Budapestet Európa tíz legjobb városa közül. Kultúra tekintetében még ennél is többen szavaztak ránk, 94,2 százalék, a hangulatot 89,4 százalék tartotta kiemelkedőnek, és a barátságosságunkat is 82,5 százalékuk értékelte magasra. Salzburg és Bécs, de Prága, sőt Róma is utánunk következik! A világ 25 legjobb városára is szavaztak ezen a felmérésen, és ebben a világ második legjobb helyére került Budapest, Firenzével holtversenyben!

Első helyen meglepetésre egy mexikói város, San Miguel de Allende végzett. Az idei OECD-felmérésen szintén meglepetést okozott Mexikó. Az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet minden évben világméretű felmérést készít az országok között, amelyben az elégedettség szintjére kérdeznek rá a lakhatási körülmények, a jövedelem, a munkahely, a közösségi élet, az oktatás, a környezet, a polgári szerepvállalás, az egészség, az élettel való általános elégedettség, a biztonság, valamint a munka és magánélet egyensúlya tekintetében. A mexikói­­­ak hihetetlenül alacsonyra értékelték az életkörülményeiket, ami feltehetően megfelel a realitásoknak. Az élettel való általános elégedettségüket azonban kiemelkedően magasra értékelték: a tízes skálán a tízhez közelített! Azaz ismét bebizonyosodott, hogy a körülményeknek nem sok köze van az elégedettséghez. Ezt valószínűleg az odalátogatók is értékelik, ahogy ez a Condé Nast szavazásán is kijött, vagyis a remek hangulat, a romantikus légkör megteszi a hatását, és ami nincs vagy hiányos, már nem is olyan zavaró.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!