hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új elméletek a civilizáció eredetéről

2013. 10. 24.
Az elmúlt két évtized kutatásai új megvilágításba helyezték a civilizáció születésének problémáját – írta nagy vitát kavart cikkében október 16-án az Origo. A több mint 150 komment egy része a „tudomány megcsúfolásának” és „áltudományos mesének” nevezte azt, hogy a portál tárgyilagos összeállításban beszámolt azokról a kutatásokról, amelyek újragondolnák az emberi civilizáció kialakulásáról elterjedt „neo­lit forradalom” hipotézisét.

Az evolúciós elméletek szerint az emberiség csak úgy tudott magas színvonalú közösségi létformákat (városokat) kialakítani, hogy előtte átment az egyedfejlődés valamennyi fokán, a kőkorszaki farigcsálástól kezdve a primitív gyűjtögetésig. Amikor pedig elég magas szintet értek el növénytermesztésben, elkezdtek városokat építeni – állítják azok az elméletek, amelyek az éghajlatváltozásban és az élelemtermelés születésében látták a magyarázatot. A Közel-Kelet termékeny félholdjában zajló régészeti kutatások nyomán, és az ősi települések föltárásával azonban új szempontok merültek fel – állítja a cikk, amelyet más olvasók viszont védelmükbe vettek.

Meglepően sokan voltak, akik üdvözölték azt, hogy az emberiség fejlődésében a kutatók kezdik újra felismerni, hogy a nagy változásokat nem elsősorban az anyagi világ körülményei, hanem az emberi szellem és inspiráció hirtelen kitárulása okozta. Ennek eredetéről és forrásáról megoszlanak a vélemények, de abban a tudományos igényességű idealista világmagyarázatok egyetértenek, hogy valamikor a történelem hajnalán az emberiség hirtelen rendkívüli ismeretekre és képességekre tett szert.

„Az emberiséget a már általunk ismert történetének kezdetétől fogva érdekelte az a kérdés, hogy az ember pontosan miben és miért különbözik az állatvilágtól. A fő különbségek leírása már a teremtésmítoszokban is teret kapott. Az Ószövetség elején olvasható teremtéstörténet szerint az embert eleve a világ urának teremtette Isten, a bűnbeesés történetéből pedig megtudhatjuk, hogy a fő változás a jó és a rossz tudásának megszerzése volt. Ezt követte a büntetés: az embernek dolgoznia kell a megélhetésért, míg az asszonynak szenvedéssel jár az utódok megszületése” – írja az Új elmélet a civilizáció hajnaláról című cikk, amelyhez a szerkesztők továbbra is várják a hozzászólásokat az Origo honlapján.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!