hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszad-ügynököket adott ki Erdogan Iránnak
Árulás bosszúból

2013. 10. 24.
Izraeli Moszad-ügynököket dobott fel a török miniszterelnök Iránnak - állítja a Washington Post. A lap hírszerzési témákban felelős szerkesztője, David Ignatius által jegyzett cikk szerint Recep Tayyip Erdogan a gázai flottillaincidens miatti megtorlásként adta át a teheráni rezsim titkosszolgálati vezetőinek az Izraelnek dolgozó irániak listáját. A török kormány tagadja a vádat, és hivatalosan a jeruzsálemi kormány sem nyilatkozott az ügyben, de Danni Jatom, a Moszad volt vezetője „súlyos árulásnak” minősítette az esetet. A feltételezések szerint az információk alapján 15 Moszad-titkosügynököt kivégeztek Iránban. Izraeli részről felvetették az ügyben az Egyesült Államok szerepét is, hiszen Törökország NATO-tagként aligha léphetett volna kapcsolatba Iránnal ilyen kritikus kérdésben  a Fehér Ház tudta nélkül.

A Washington Post szerint 2012 tavaszán Erdogan miniszterelnök megbízásából a török hírszerzés vezetője, Hakan Fidan átadott az irániaknak egy sor olyan dokumentumot, amelyek azt igazolták, hogy izraeli Moszad-tisztek rendszeresen Törökországban találkoztak azokkal az iráni állampolgárokkal, akik ügynökként a Moszadnak dolgoztak. A most közzétett információ egybeesik azzal a tavaly megjelent iráni bejelentéssel, miszerint egy 15 ügynökből álló Moszad-hálózatot lepleztek le az országban, akik egy „közeli országban működő kémközpontnak dolgoztak”.

A teheráni kormány nem közölt információkat arról, kiket és milyen vádakkal tartóztattak le, de a feltevések szerint olyan személyek bukhattak le, akik a Törökország által átadott jegyzőkönyvekben szerepeltek mint izraeli informátorok. A letartóztatottakat minden bizonnyal kivégezték – legalábbis ezt feltételezik a Washington Postban megjelent információk kapcsán az izraeli médiában nyilatkozó szakértők. (A cikkel kapcsolatos érdekesség, hogy szerzője, David Ignatius volt a moderátora annak a pódiumvitának 2009-ben Davosban, ahol Erdogan nyilvánosan gyilkosnak nevezte Simon Peresz izraeli államelnököt a gázai terrorellenes katonai akció miatt.)

A török kormány hivatalosan cáfolta a vádat. „A cikkben megjelent információk nem állják meg a helyüket” – nyilatkozta Musztafa Varank miniszterelnöki tanácsadó, aki szerint „a hírszerző ügynökségek mindig a megállapodások szerint működnek”. Varank úgy véli, hogy azoknak állhat érdekében Törökország lejáratása, akik a nyár folyamán sikertelenül próbálták az utcai tüntetések során megbuktatni az Erdogan-kormányt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!