hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 01. 31. (XVIII/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Botrányosan alakulnak a holokauszt-évforduló eseményei

Bár a kormánypárti politikusok sorban jelentik ki, hogy nem hátrálnak, mégsem csitul a botrány a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű kapcsán. Egyértelműnek látszik, hogy a holokauszt 70. évfordulójáról szóló emlékév már januárban „kisiklott”. Az okok közé sorolható, hogy a kormány legendásan nem híve az előzetes egyeztetéseknek, nem hallgat „független” történészekre, de aktuálpolitikai dimenziója is lehet a szobornak: azt is gondolhatjuk, a kormányfő elmérte a németeknek szánt froclizást.

Rezsi, rezsi, rezsi

„A ribillió atyja, az MSZP felfalta / Bajnait, a libást, kilökte mint hibást, / hátra van még Mesterházy, őt is fogja annulálni”.  Szimpatikus, hetvenes éveiben járó férfi szavalja el saját versét kérésünkre, mielőtt elkezdődne Navracsics Tibor rezsicsökkentő fóruma. Várpalotán vagyunk a művházban. Eredetileg a kisterembe hirdették meg az összejövetelt, de olyan sok érdeklődő jött, hogy meg kellett nyitni a színháztermet. Később megtudjuk, hogy sokan a környékbeli településekről, Füredről, Balatonakarattyáról érkeztek, állítólag békemenetes buszok is beszálltak az utaztatásba. Vagyunk úgy háromszázan.

Hogyan kezeli a magyar klérus a papi pedofíliát?

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a XVI. Benedek pápa által 2011-2012 között elbocsátott 400 pedofil pap között voltak-e magyarok is, annyit azonban tudni, hogy a Vatikánban folyó kéjes üzelmek átvilágításával megbízott nyolc bíboros (képünkön) egyike tud a hazai klérus viselt dolgairól. Magyarországon – egy kivételével – eddig valamennyi pedofilügyet sikerült eltussolnia a püspököknek.

Újratermelődő várólisták

Egymilliárd forintot szánt a kor­mányzat a kórházi várólisták, elsősorban a nagy-ízületi protézisbeültetésre várók számának csökkentésére. Szakértők szerint az egy­szeri segítség ideig-óráig enyhíti csak a problémát, mert a listák újra­terme­lődnek. A helyzetet nehezíti, hogy a diagnosztikai területeken is növekvő várakozási időre számíthatnak a betegek.

Pázmány Péter bizonyára jókat mosolyogna

„A KDNP számára legsikeresebb négy éven vagyunk túl a rendszerváltás óta” – jelentette ki lapunknak Rétvári Bence, a párt alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A politikust egyebek mellett a Corvinus Egyetemen található Marx-szobor elleni „háborújáról”, a német megszállás áldozatainak emlékművének megítéléséről, valamint a KDNP kormányzati szerepéről kérdeztük.

Ájultra verték a tinédzsert, a rendőr karatét javasolt

Tanuljon meg a fiuk karatézni – a szülők elmondása szerint ezt javasolták nekik a rendőrségen, miután a 16 éves Norbertet egyik iskolatársa „csak úgy” eszméletlenre verte Hatvanban. Azt állítják, a felderítésbe egyébként is nehezen fogott bele a hatóság: úgy kalkuláltak, hogy a választások miatt az esetből úgysem lesz nagyobb ügy.

Kampányveszély az iskolákban

Pártplakát az iskolaudvaron, rovásírás-tanulás, politikusok óvodalátogatásai – a gyerekek számára is egyértelmű, hogy közeledik a választási kampány. A szülők és pedagógusok csak reménykedni tudnak abban, hogy nem ismétlődik meg a 2002-es hajrá, amikor az ország politikai kettészakadása még az óvodásokat is megosztotta.

Kampányveszély az iskolákban

Pártplakát az iskolaudvaron, rovásírás-tanulás, politikusok óvodalátogatásai – a gyerekek számára is egyértelmű, hogy közeledik a választási kampány. A szülők és pedagógusok csak reménykedni tudnak abban, hogy nem ismétlődik meg a 2002-es hajrá, amikor az ország politikai kettészakadása még az óvodásokat is megosztotta.

Hit és értékek

Ki a magyarok angyala?

Gábriel nevével ma igen gyakran találkozhat még az utca embere is, annak ellenére, hogy angyal. A tervek szerint ugyanis Gábriel arkangyal szimbolizálja Magyarországot egy most készülő szoboregyüttesen a Szabadság téren, amint a náci Németországot szimbolizáló sas éppen lecsap rá. Milyen teológiai-kultúrtörténeti alapjai vannak annak, hogy nemzeteket angyalok szimbolizálnak? És honnan jön az az ötlet, hogy azok konfliktusba is kerülhetnek egymással? Ki Gábriel és milyen köze van a magyarokhoz?

Mennyire volt szélsőséges Marx?

A történelmi bűnökkel való leszámolás keretében Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium KDNP-s államtitkára (egyben a KDNP alelnöke) és az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetsége (IKSZ) Marx Károly szobrának eltávolítását tűzte ki célul a Budapesti Corvinus Egyetemről. A rektor elutasító válasza után az antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolt szabadgondolkodót a közösségi portálok segítségével kívánják elmozdítani helyéről, a Good bye, Marx! elnevezésű oldal elindításával. Az államtitkár és az IKSZ rendkívül erős vádakkal illetik Marx filozófiai munkásságát, melynek sarokpontjai a következőek: Marx rasszista, nőgyűlölő, nyíltan antiszemita és ateista volt, még a nácik is merítettek tanulmányaiból a végső megoldás kidolgozásához. Mi igaz mindebből?

HÁTTÉR

A klímaváltozás hatásai

Szakértők szerint az elmúlt időszak szélsőségesen hideg időjárása az észak-amerikai kontinensen durván heti 3 milliárd dollár mínuszt jelentett a helyi össztermelésben. A hirtelen és tartós klímaváltozás tehát még a leggazdagabb országok esetében is komoly következményekkel jár, de – egyesek szerint – akár a világgazdasági egyenlőtlenségek is a számlájára írhatók – olvasható a The Economist legújabb elemzésében.

Közös sors: hogyan lett a barátból ellenség?

Magyarok és zsidók kapcsolatát kezdetben egyfajta testvériség jellemezi: együtt is érkeznek a Kárpát-medencébe. Viszonyuk az Árpád-házi királyok idején, a történelmi kereszténység antijudaista, zsidóellenes tanításai következtében válik viharossá. A felvilágosodásig sorsuk legfőképp a pápai előírások, vallási hiedelmek, az aktuális uralkodók gazdasági igényeinek, illetve a lakosság irigységének függvénye. A zsidók a 19. században az emancipáció és asszimiláció következtében Magyarország gazdasági, kulturális, ipari arculatának megha­tározó szereplőivé válnak. A gazdasági, szociális frusztráltság azonban létrehív­ja a „faji” alapú antiszemitizmust, mely a nehézségekért a zsidó polgárokat teszi felelőssé. A zsidók válasza a zsidó nemzeti otthon megteremtése lesz.

A Mein Kampf e-könyves feltámadása

Mi az oka, hogy bestseller lett a Mein Kampf digitális kiadásaiból? Chris Faraone bostoni író, újságíró szerint Adolf Hitler könyve annak köszönheti hirtelen jött népszerűségét, hogy a digitális változatot az érdeklődők anélkül olvashatják nyilvánosan is, hogy bárki látná, milyen szemét van a kezükben.

Őskomplexus, múltátírás

Ha egy nemzedék nem dolgozza fel a történelmi traumáit, akkor ezt a munkát ráhagyja a következő generációra. Szembenézés híján akár évszázadokig örökölhetjük elődeinktől a traumákhoz kötődő képzeteket, a szégyen és megalázottság érzését, az ezt kivédeni próbáló hárító, szorongó reflexekkel együtt. Ezek az attitűdök idővel a nemzeti identitásba is beépülnek – aki nem osztja őket, az kívülálló. Trianon óta rendre elmarad a múlttisztázás, ennek hatásairól Borbándi János pszichológussal (képünkön) beszélgettünk.

Kampányüzemmód az ATV-ben

A választási kampány miatt hétfőtől átalakul az ATV műsorrendje. A legnagyobb változás az ATV Híradóban lesz, ahol az esti kiadások tíz perccel korábbra kerülnek, így hosszabb műsorokat láthatnak a nézők. A bővített műsoridő miatt új riporterek csatlakoztak a Híradó szerkesztőségéhez, és önálló szerkesztőt kap az időjárás-jelentés is.

Barátilag vigyázunk Andrásra

Olajszőkítés – alvilági szlengben egyszerűen csak olajozás. A rendszerváltás legendás, agyonbeszélt, de soha fel- és el nem számolt ügye, amely nyolcvanöt évre titkosítva lett. Kulcsfigurája Karancsi Tibor, aki azért került most újra a sajtó nyilvánossága elé, mert hasonló volumenű csalási ügyről számolt be a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András, mint amilyen az ő kálváriáját okozó olajbiznisz is volt. Mi történt a bevállalós rendőrtiszttel, aki a sok mellébeszélés közben egy békési kis iparterületen, Macskáson érte tetten az addig titokként kezelt olajszőkítés folyamatát, és arra is fényt derített, hogy ebben rendőri vezetők segédkeztek megfelelő haszonért cserébe.

Az asztal tetején fogok táncolni!

„Mivel töltenék ki egy napot, ha nem lennék kerekesszékben? Sosem feküdnék le, nehogy véget érjen az a csodanap! Fogócskáznék, dögös magas sarkúkban sétálgatnék, fára másznék, és rengeteget táncolnék. Az összes számomra fontos ember nyakába beleugranék.” A fenti sorok Hozleiter Fanny, vagy ahogyan többen ismerik, Mosolyka közösségi oldalán olvashatók. Az izomsorvadással küzdő huszonöt éves lány eddig hét évvel többet élt, mint amennyit egy orvosi tanulmány alapján élhetett volna. Karácsony előtt jelent meg a Te döntesz című könyve, ami országos sikert hozott. (2014. 01. 31.)

Ki jár jól a bevándorlókkal?

Habár manapság tőlünk Nyugatra és különösen Angliában a bevándorlás erős korlátozása dívik, egyre több kutatás bizonyítja, hogy a gazdasági menekül-tek nem kis summát termelnek befoga-dóik számára.

KÁVÉSZÜNET

A dohányzásba haltak bele a Marlboro reklámarcai

Eric Lawson több millió ember számára lehet ismerős, és ki tudja, hányan gyújtottak rá a hatására: a Marlboro reklámok egykori arca január 10-én életét vesztette. A kiváltó ok: COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség. Lawson 1978 és 1981 között játszotta a cowboyt a cigarettareklámokban. Később feltűnt kisebb szerepekben, például a Charlie angyalai tévésorozatban is, majd megsérült egy forgatáson, ami véget vetett színészi karrierjének. 14 évesen kezdett cigizni, de később szenvedélyes dohányzáselleni harcos lett, többek között saját reklámjait is kifigurázta, és interjúiban a dohányzás káros hatásairól beszélt.

Édes-savanyú Nigella módra

Nigella Lawson először jól kifőzte: ő lett a női sztárszakácsok prototípusa, a háziasszonyok bálványa és a korgó hasú férfiak vágyálma. Ma már többszörösen díjnyertes híresség, tucatnyi könyv szerzője hárommilliós össz példányszámban, emellett megannyi tévé­­­­műsor főszereplője. Helyzete mégsem irigylésre méltó, hiszen mostanság nem különleges receptjeivel vagy ínyenc főzőműsoraival, hanem az éle­tének botrányos elemei után kutakodó bíróság, illetve média révén kerül a nagy nyilvánosság elé.

Támadásban a kaméleon

A januárt világszerte a pajzsmirigybetegek hónapjaként tartják számon. A Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság legújabb adatai szerint több mint 300 millió az érintett betegek száma, és 150 millióra becsülik a nem diagnosztizáltak számát. A téma kapcsán Prof. dr. Balázs Csabával, a Budai Endokrinközpont immuno-endokrin szakemberével beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!