hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támadásban a kaméleon

2014. 02. 08.
A januárt világszerte a pajzsmirigybetegek hónapjaként tartják számon. A Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság legújabb adatai szerint több mint 300 millió az érintett betegek száma, és 150 millióra becsülik a nem diagnosztizáltak számát. A téma kapcsán Prof. dr. Balázs Csabával, a Budai Endokrinközpont immuno-endokrin szakemberével beszélgettünk.

Mit kell tudni a pajzsmirigyről, melyek a pajzsmirigybetegségre utaló leggyakoribb tünetek?

– A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a tiroxint és a trijód-tironint, melyek az alapanyagcsere szabályozása révén a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak. A pajzsmirigybetegségek kialakulásában nagy szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők éppúgy, mint a túl kevés jód fogyasztása, vagy a szervetlen jód túlzott bevitele. A pajzsmirigy betegségei gyakran fordulnak elő nők körében, ennek egyik oka, hogy terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet jódszükséglete, illetve – különösen a fiúgyermeket szült anyukák esetében – hormonális tényezők is hozzájárulnak a szülés utáni pajzsmirigygyulladás kialakulásához.

Gyakori, hogy a betegség tünetei közül csak egy-kettő tűnik fel a páciensnek, például érthetetlen módon nő a koleszterinszint, gondok vannak a vérnyomással, kiugróan alacsony vagy magas a vér vastartalma, szapora szívverés lép fel vagy hajhullás és fáradtság. Ilyenkor mit érdemes tenni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!