hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrányosan alakulnak a holokauszt-évforduló eseményei
Kisiklott emlékezés

2014. 01. 30.
Bár a kormánypárti politikusok sorban jelentik ki, hogy nem hátrálnak, mégsem csitul a botrány a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű kapcsán. Egyértelműnek látszik, hogy a holokauszt 70. évfordulójáról szóló emlékév már januárban „kisiklott”. Az okok közé sorolható, hogy a kormány legendásan nem híve az előzetes egyeztetéseknek, nem hallgat „független” történészekre, de aktuálpolitikai dimenziója is lehet a szobornak: azt is gondolhatjuk, a kormányfő elmérte a németeknek szánt froclizást.

Ugyanis a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű akár úgy is értelmezhető, hogy a németektől tartó Orbán-kabinet így próbál borsot törni Berlin orra alá.  Az Izraelbe látogató politikusok számára kötelesség ellátogatni a Jad Vasembe, a holokauszt áldozatainak és hőseinek emlékhelyére. Adott esetben Magyarország kormánya is ki tud alakítani egy olyan protokolláris rendet, hogy a külföldi politikusok a leendő Szabadság téri emlékműnél tisztelegnek a második világháború áldozatai előtt.

Az emlékmű allegorikus alakjai, a birodalmi sas és Gábriel arkangyal a tervek szerint az elnyomót és elnyomottat, a megszállót és a megszállottat jelenítik majd meg. Szigorúan nézve a birodalmi sas inkább Németországot, mintsem a nácizmust jelképezi, tekintettel arra, hogy Hitler és bűntársai a horogkeresztet használták. 

Kell-e tartanunk a németektől?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!