hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki a magyarok angyala?

2014. 01. 30.
Gábriel nevével ma igen gyakran találkozhat még az utca embere is, annak ellenére, hogy angyal. A tervek szerint ugyanis Gábriel arkangyal szimbolizálja Magyarországot egy most készülő szoboregyüttesen a Szabadság téren, amint a náci Németországot szimbolizáló sas éppen lecsap rá. Milyen teológiai-kultúrtörténeti alapjai vannak annak, hogy nemzeteket angyalok szimbolizálnak? És honnan jön az az ötlet, hogy azok konfliktusba is kerülhetnek egymással? Ki Gábriel és milyen köze van a magyarokhoz?

Gábrielt a Biblia említi először, mint Isten angyalát.  A név jelentése: „Isten embere”, „Isten erősnek bizonyult”. Ő az, aki a Dániel könyvében megjelenik a prófétának és megmagyarázza neki a kosról és a kecskebakról szóló látomását: „És lőn, hogy mikor én, Dániel, látám e látomást és keresém az értelmét: íme, előmbe álla egy férfiúhoz hasonló alak. És emberi szót hallék az Ulai közén, kiálta pedig, és monda: Gábriel, értesd meg azzal a látást!” (Dániel 8:15-17) Később pedig ő az, aki Dánielnek kifejti a hetven évhétről szóló üzenetet, miközben Dániel imádkozik: „… ama férfiú, Gábriel, akit elébb a látomásban láttam vala, sebességgel repülvén, megillete engem az estvéli áldozat idején. És értésemre adá, és szóla nékem és monda: Dániel, most jöttem ki, hogy értelemre tanítsalak. A te esedezésed kezdetén egy szózat támadt, és én eljöttem, hogy megjelentsem…” (Dániel 9:21-23a)

Az Újszövetségben Gábriel jelenik meg Zakariásnak, hogy tudtul adja neki fia, Keresztelő János születését. Itt tudhatunk meg egy személyes információt is róla, amit az angyal mond el magáról: „Én Gábriel vagyok, ki az Isten előtt állok, és küldettem, hogy szóljak veled, és ez örvendetes dolgokat jelentsem neked. (Lukács 1:19) Később pedig Gábriel hozza meg Máriának a hírt, hogy szűz létére fia fog születni: „A hatodik hónapban pedig elküldeték Gábriel angyal Istentől Galileának városába, amelynek neve Názáret, egy szűzhöz, aki a Dávid házából való József nevű férfiúnak volt eljegyezve.” (Lukács 1:26-27a).

A Biblián kívül az apokrif iratokban is olvashatunk Gábrielről. Az Énók könyve szerint Gábriel egyike „a szentséges angyaloknak, aki a kígyók, a Paradicsom és a Kérubok fölött áll”. Egy másik fejezetben olvashatunk a Bibliában is szereplő történetről, miszerint a vízözön előtt angyalok földi nőkkel házasodtak, majd ebből óriások születtek. Ezután a Földön nagy vérontásra került sor, és amikor a négy fő angyal, Mihály, Rafael, Uriel és Gábriel a mennyből látták mindezt, megkérdezték Istentől, hogy mit tegyenek. Az apokrif leírás szerint Isten Gábrielnek adta a feladatot, hogy „menj a fattyúk és a semmirekellők ellen, a paráznaság gyermekei ellen: és pusztítsd el a Vigyázók gyermekeit az emberek közül: küldd egyiket a másik ellen, hogy egymással harcolva pusztuljanak el: Mert napjaik nem lesznek hosszúak. És a kérelmeknek nem fogsz engedni, melyeket hozzád intéznek apáik azok érdekében; mert az örök életben reménykednek, ám mindegyikük ötszáz évet fog élni.” (1Énok 10:9)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!