hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barátilag vigyázunk Andrásra
Beszélgetés Karancsi Tibor egykori „olajnyomozóval”

2014. 02. 08.
Olajszőkítés – alvilági szlengben egyszerűen csak olajozás. A rendszerváltás legendás, agyonbeszélt, de soha fel- és el nem számolt ügye, amely nyolcvanöt évre titkosítva lett. Kulcsfigurája Karancsi Tibor, aki azért került most újra a sajtó nyilvánossága elé, mert hasonló volumenű csalási ügyről számolt be a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András, mint amilyen az ő kálváriáját okozó olajbiznisz is volt. Mi történt a bevállalós rendőrtiszttel, aki a sok mellébeszélés közben egy békési kis iparterületen, Macskáson érte tetten az addig titokként kezelt olajszőkítés folyamatát, és arra is fényt derített, hogy ebben rendőri vezetők segédkeztek megfelelő haszonért cserébe.

A rendszerváltás egyik legnagyobb csalása volt az olajozás, aminek ön részese és egyben áldozata is volt. Jó ideje azonban csend van az olajügyek körül. Mi történt időközben önnel?

– Köszönöm az érdeklődést, ez fontos a számomra. Korábban a Heteknek két ízben is adtam interjút. Mint akkor is kifejtettem, magányos harcosként vívom ezt a harcot. Nem voltak sem mecénások, sem támogatók mögöttem, de volt egy igazi barát, aki osztozott a sorsomban. Sajnos Pallag László, az egykori parlamenti olajbizottság elnöke már nincs az élők sorában. Nagy fájdalom volt ez nekem, de megadta az élet, hogy egy hónappal a halála előtt tudtam vele találkozni, és akkor még teljesen jó állapotban láthattam őt. Hosszan beszélgettünk, így pontosan tudom, min ment keresztül, mit élt meg. Ennek a tisztességes embernek a harca példaértékű volt a számomra, tudva, hogy mekkora kártérítési követelést akasztottak a nyakába a perei miatt, és azt, hogy az igaza sohasem derülhet ki, hiszen titkosítva vannak azok a bizonyítékok, amelyek alapján a polgári bíróság akár az ő javára is dönthetett volna. Ezek a bizonyítékok azok által az emberek és érdekközösségek által lettek titkosítva, akik az elsőszámú bűnösök az olajügyekben. Megtehették, hogy titkosítsák, hiszen nálunk igen elterjedt dolog, hogy a törvény az erősek oldalán áll és nem az igazságén, nem az áldozatokat, hanem a bűnösöket védi. A mi kis demokráciánk sajnos egyelőre ilyen, mert Pallag László is hiába volt politikus, nem tudta megvédeni magát a hatalommal szemben. Kérdezem akkor én, mi lesz egy pór emberrel, egy földönfutó, egyszerű állampolgárral, ha ez egy politikussal megtörténhet.

Az olajbizottság elé tárt dokumentumok pontosan mutatják, ki és kik voltak az igazi elkövetők, és hogy kik voltak a haszonélvezői az olajozásnak. Mindezt titkosította az akkori titokgazda. Jelzem, az akkori belügyminiszter volt a titokgazda, akit úgy hívnak, hogy Pintér Sándor. Talán az élet fintora, hogy me­gint ugyanaz a belügyminiszter, mint anno volt. Vagy talán fél a jelenlegi hatalom, hogy felmerül valami a múltból, ezért kell neki ugyanaz a miniszter? Kérdem én: időközben hány belügyminiszterünk volt? A mindenkori belügyminiszter volt a titokgazda, a legkülönbözőbb pártokból. Érdekes módon egyiknek se fűződött hozzá érdeke, hogy feloldja a titkosítást. Ezt hívom én teljes, azaz ötpárti konszenzusnak, amiben minden párt egyetértett és egyet fog érteni. Ilyen konszenzus csak akkor volt tapasztalható az akkori parlamenti pártok között, amikor a saját illetményüket kellett megemelni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!