hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan kezeli a magyar klérus a papi pedofíliát?

2014. 01. 30.
Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a XVI. Benedek pápa által 2011-2012 között elbocsátott 400 pedofil pap között voltak-e magyarok is, annyit azonban tudni, hogy a Vatikánban folyó kéjes üzelmek átvilágításával megbízott nyolc bíboros (képünkön) egyike tud a hazai klérus viselt dolgairól. Magyarországon – egy kivételével – eddig valamennyi pedofilügyet sikerült eltussolnia a püspököknek.

Az ENSZ Gyermekvédelmi Bizottsága a napokban szembesíti a Vatikánt az elmúlt évtizedek elhallgatott gyermekmolesztálási ügyeivel. A felbukkanó dokumentumokból kiderül, hogy a Szentszék főleg XVI. Benedek pápa trónra lépésével erősített bele a „takarításba”. Joseph Ratzinger II. János Pál pápa idején vezette a Hittani Kongregációt, és hamarosan saját hatáskörébe vonta az egyre szaporodó kínos ügyek kezelését. A pápai trón elfoglalása után lefolytatott vizsgálatok alapján 2011–2012 között 400 pedofil papot laicizáltatott, ám az érintettek vallomásai által gyanúba kevert kuriális bíborosok körével (ők a pápa legközvetlenebb munkatársai) már nem tudott megbirkózni.

XVI. Benedek lemondása előtt készíttette azt a hírhedt 300 oldalas dokumentumot, amely elsősorban az ő szennyesüket tartalmazza, és amelynek folyományait Ferenc pápa vállára terhelte. Tavaly novemberben került sor az új pápa és a Szentszéken belül tapasztalható pénzügyi illetve szexuális jellegű visszaélések feltárásával megbízott nyolc bíboros első találkozójára, amely a hírek szerint azért tartott a tervezettnél egy nappal tovább, mert Jorge Mario Bergogliónak megrendült az egészsége, amint megmutatták neki a Kúrián belül zajló visszaélések bizonyítékait.

A pápacsere óta Magyarországról is újabb próbálkozások történtek, hogy bizonyos „kezeletlen területekre” felhívják Róma figyelmét. A Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár helyére kinevezett viharos életű Pietro Parolinig azonban nem jutott el az a tavalyi keltezésű levél, amelyet egy katolikus hívő jegyez, több püspököt megemlítve benne. Szerencséjére azonban talált egy menekülő útvonalat, így még a pápa és a bíborosok novemberi találkozója előtt pár nappal sikerült eljuttatnia észrevételeit az európai ügyekkel foglalkozó müncheni érseknek, Reinhard Marxnak (aki egyben a nyolc átvilágító bíboros egyike). A katolikus egyház németországi bíborosa válaszában Isten áldását kérte a férfi további erőfeszítéseire.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!