hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A dohányzásba haltak bele a Marlboro reklámarcai
Füstmérgezés

2014. 01. 30.
Eric Lawson több millió ember számára lehet ismerős, és ki tudja, hányan gyújtottak rá a hatására: a Marlboro reklámok egykori arca január 10-én életét vesztette. A kiváltó ok: COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség. Lawson 1978 és 1981 között játszotta a cowboyt a cigarettareklámokban. Később feltűnt kisebb szerepekben, például a Charlie angyalai tévésorozatban is, majd megsérült egy forgatáson, ami véget vetett színészi karrierjének. 14 évesen kezdett cigizni, de később szenvedélyes dohányzáselleni harcos lett, többek között saját reklámjait is kifigurázta, és interjúiban a dohányzás káros hatásairól beszélt.

Felesége elmondta, hogy Lawson büszke volt erre, bár a cigit egészen addig nem tudta letenni, míg nem diagnosztizálták nála a COPD-betegséget. „Tudta, hogy a cigaretta a markában tartja. Tudta, mégsem tudta abbahagyni”.  A 72 éves Lawson 6 gyermeket, 18 unokát és 11 dédunokát hagyott hátra.

A Marlboro-reklámarcok közül többen is biztosan tüdőbetegségben haltak meg – igaz, többségük 70 év feletti korban. David Millar 1987-ben szintén COPD következtében, Wayne McLaren 1992-ben, David McLean 1995-ben, Dick Hammer pedig 1999-ben tüdőrákban hunyt el.

Világszerte a felnőttek közel egyharmada, több mint egy milliárd ember dohányzik, és döntő hányaduk esélyes arra, hogy tüdőrákban, szív- és érrendszeri megbetegedésben vagy tüdőbetegségben idő előtt életét veszítse. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!