hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampányveszély az iskolákban

2014. 02. 10.
Pártplakát az iskolaudvaron, rovásírás-tanulás, politikusok óvodalátogatásai – a gyerekek számára is egyértelmű, hogy közeledik a választási kampány. A szülők és pedagógusok csak reménykedni tudnak abban, hogy nem ismétlődik meg a 2002-es hajrá, amikor az ország politikai kettészakadása még az óvodásokat is megosztotta.

Nem érdemelnek több esélyt! – hirdeti két óriásplakát a baloldali összefogással kapcsolatban Budafok egyik általános iskolájának udvarán. Legalábbis lapzártánkkor még ezt nézték az iskolások, utcai járókelők és autósok. A helyi önkormányzat ígéretet tett arra, hogy eltávolíttatja a hirdető céggel a közismerten kormányközeli CÖF bohócos csoportképeit, melyeknek iskolaudvaron való közzététele az önkormányzat szerint helytelen ugyan, de nem törvénytelen. A plakátok kirakása Somfai Ágnes, a PM képviselőjelöltje szerint viszont kétszeresen is törvénybe ütközik, hiszen sérti egyrészt a köznevelési törvényt, amely szerint iskola területén pártpolitikai jellegű tevékenység nem folytatható. Másrészt múlt szombat óta kormányrendeletbe is ütközik, amely tiltja, hogy közterületen, közút mentén politikai hirdetést tegyenek közzé.
Mindeközben zömmel kormánypárti politikusok óvoda-felújítások és -megnyitások, karácsony és Mikulás-ünnep címén jó ideje szinte ellepik az óvodákat, játékokat osztanak, és az erről készült fotókkal elárasztják a facebookot és a kormányportált. A 444.hu vagy tucatnyi potentát óvodalátogatása mellett még egy miniszterelnöki vizitet is begyűjtött. Közben a kormányzati propagandában az oktatásügy sikerágazat, Orbán Viktor szerint a magyar oktatási rendszer a világ élvonalában van. Legalábbis ezt mondta a minap a Parlamentben, amikor kitüntette a tavalyi nemzetközi diákolimpikonjainkat.
„Beszélgettem a végzőseimmel, akik közül sokan szavazókorban lesznek áprilisban, de az volt az érzésem, mintha a kvantumfizikáról beszélnék nekik. Politikai tájékozottságuk meglepően alacsony, nagyjából az „Orbán vagy Gyurcsány” dichotómiában merül ki, és akadt köztük olyan, aki szerint most Gyurcsány a miniszterelnök. Nem viccelt” – meséli egy szakközépiskolai magyartanár, aki szerint a pedagógusok is meglehetősen apatikusak, és a többség a portfoliójával kínlódik éppen.
„A politika sokkal direktebb módon van bent már az iskolákban, mint egy plakát vagy a rovásírás-tanítás, méghozzá minimum 2012 óta, amikor elfogadták, majd bevezették az új Nemzeti Alaptantervet. Egy túlzsúfolt, ideológiailag teljesen átszerkesztett és befolyásolt Natról beszélhetünk. Köszönhető ez egyrészt az órarendbe beiktatott hittan tantárgynak, másrészt megmutatkozik az ideológiailag terhelt magyar irodalom és a történelem tananyagokban is, az új szemléletű elvárásokban, amihez idővel az egyentankönyvek is fel fognak sorakozni” – fejtette ki lapunknak Mendrey László, a PDSZ elnöke.
Megjegyezte: már most is olvasott a 8. osztályos történelemtankönyvben Gömbös és Horthy politikájával kapcsolatban meglepő megfogalmazásokat arról, hogy mit tekinthetünk diktatúrának és mit nem. „Mindez sokkal mélyrehatóbban és hosszabb távon befolyásolja a diákok lelkét, az iskolákban uralkodó légkört, mint a plakátok” – tette hozzá Mendrey.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!