hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 08. 15. (XVIII/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Menekülés a dzsihádisták elől

Helyszíni beszámolók szerint népirtás zajlik Irakban keresztények és más kisebbségek ellen. Az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport a közel-keleti ország legnagyobb keresztény városát és annak környékét is elfoglalta. A térségből tízezrek menekültek el, mert a terrorhadsereg egyértelműen értésükre adta: halál vár rájuk, ha nem tagadják meg hitüket, vagy nem fizetik ki a hitetlenekre kiszabott adót. Barack Obama nagy nehezen lépésre szánta el magát: amerikai légicsapásokat rendelt el. Sokan azonban úgy vélik, mindez túl kevés és túl késő.

A Hamasz hosszú háborúra készül

Szerdán éjfélkor járt le a vasárnap életbe lépett hetvenkét órás tűzszünet Gázában. A kiszivárgott információk szerint a napokban zajló kairói tárgyalásokkal egyik fél sem maradéktalanul elégedett, esély van rá, hogy megegyezés hiányában újult erővel törnek ki a harcok. Izraeli szakértők szerint nem lehet tudni, mi várható a Hamasz részéről a lapzártánkkor véget érő hetvenkét órás tűzszünet lejártával. „Izrael a tűzszünet meghosszabbításában reménykedik, ám a Hamasz részéről teljesen kétesélyes a dolog” – írja egy izraeli diplomatát idézve a Jerusalem Post.

„Árja” szövetség

Több mint százéves barátság köti össze Németországot és Iránt – állítja Matthias Küntzel. A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója szerint több okra vezethető vissza a két állam pozitív kapcsolata. A németek számára vonzó, hogy a perzsa állam dacol az Egyesült Államokkal, másrészt fontos tényező az is, hogy Irán sohasem tekintette Németországot háborús bűnösnek Hitler tettei miatt. A két fél egymásba vetett bizalmát az utóbbi években zajló nukleáris tárgyalások sem tudták megingatni, sőt úgy tűnik, hogy egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk.

Visszaüt az orosz embargó

Lapzártánk idején még nem derült ki kétséget kizáróan, hogy az Ukrajnába küldött orosz humanitárius szállítmány az ukrán félelmeket igazolja-e, és valóban az orosz megszállás trójai falova; vagy a félelem alaptalan volt, és ételt, gyógyszereket és ivóvizet szállítottak a háborús övezetbe. Mindenesetre az események menete nagyon emlékeztet az 1993-ban történtekhez, amikor Grúziában az orosz humanitárius szállítmány megérkezését követően az abház szeparatisták vérfürdőt rendeztek Szuhumiban, majd egyoldalúan kikiáltották Abházia függetlenségét.

Tarolt Erdogan Izrael-ellenes kampánya

Szakértők szerint végleg leszámolhat Törökország Kemal Atatürk örökségével, miután a 2003 óta miniszterelnöki székben ülő Recep Tayyip Erdogan megszerezte az államelnöki hatalmat is. A putyini modellt követve Erdogan alkotmánymódosítással biztosítaná be vezető szerepét az országban, míg a miniszterelnöki posztra a jelenlegi külügyminisztert tartják esélyesnek. A kampány alatt gyakran csak „vezérként”, „nagyúrként” vagy a „nemzet embereként” emlegetett Erdogan a vártnál is nagyobb győzelmet aratott az ország első közvetlen elnökválasztásának első fordulójában. A nagy hírt a törökök tűzijátékkal, féktelen utcai ünnepléssel fogadták.

Még mindig tart az Ebola elleni küzdelem

Továbbra sem sikerült megfékezni a több hónapja tartó nyugat-afrikai Ebola-járványt, amely mostanra már több mint ezer halálos áldozatot szedett. Emiatt múlt pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, augusztus 12-én pedig az amerikai hatóságokkal együtt engedélyezte, hogy a fertőzött betegeket kísérleti gyógyszerekkel próbálják kezelni.  Szakértők azonban valószínűnek tartják, hogy a járvány még hónapokon keresztül tombolni fog.

Belföld

Leszámolás a rendszerváltás rendszerével

Orbán Viktor nagy vihart kavart tusnádfürdői beszéde nem csupán támaszkodik Tellér Gyula Született-e „Orbán-rendszer” 2010 és 2014 között? című tanulmányára, de a kormányfő minisztereinek utasításba is adta, hogy „kötelező olvasmányként” tanulmányozzák Tellérnek a Nagyvilág című folyóiratban idén márciusban megjelent gondolatait – írta a Népszabadság.

A baloldali roncsderbi újabb hete

A múlt hetet a káosz az és apokaliptikus víziók hetének neveztük a fővárosi baloldalon, pedig akkor még nem is sejtettük, micsoda gegrengeteggel készülnek a baloldal politikusai a következő napokra. A héten a baloldali választók rekeszizmai egy percet sem pihenhettek. A Hetek múlt heti számának megjelenése utáni napon az MSZP küldöttértekezlete jóváhagyta az Együttel és a Demokratikus Koalícióval még a múlt hétfőn tető alá hozott megállapodást (vagy megállapodás-tervezetet).

Elszigetelődés

Az idei Sziget elsősorban a külföldieket érdekelte és azokat a huszon-harmincéves magyarokat, akiknek maradt még pénzük a nyár korábbi fesztiváljai után. A 76 hektáros területen felépített egyhetes falanszter infrastruktúrája napi 85 ezer látogatóra lett hitelesítve, és összköltségvetése tavalyhoz képest mintegy 300 millió forinttal nőtt. A programok továbbra is sokfélék, a koncertek hangosak (Óbuda lakói felé száz méter hosszú, hat méter magas hangfogó falat építettek), a közönség pedig minél előbb ki akar lépni önmagából.

Megrontó vagy áldozat?

Több mint egy éve keringenek a hírek egy családi drámáról, melynek alapvetően két olvasata van: vagy gyomorforgató szexuális bántalmazás történt, vagy egy elhagyott élettárs próbál bosszút állni hamis vádakkal közös gyermekük apján.

Olcsó és kinyír

Idén nyáron több esetben is rendőrt, illetve mentőt kellett hívni olyan meztelenül, őrjöngve rohangáló fiatalokhoz, akik a legújabb dizájnerdrogok hatása alatt váltak ön- és közveszélyessé. Az anyagot potom pénzért lehet beszerezni, és tízből nyolc fogyasztónál kórház a vége.

Devizahiteles háború

Az új devizahiteles törvény értelmében a bíróságok felfüggesztik a folyamatban lévő tízezer devizahiteles pert, valamint a végrehajtási eljárásokat is, és a bankoknak kell rendezniük az összes devizaadós helyzetét. Csányi Sándor szerint a bankszektor tőkéjének legalább egyharmadát elviszi a devizahiteles-mentőcsomag, egyes számítások szerint 900 milliárdos veszteséget okozva. A bankok pereket ígérnek.

Nem adja fel vajdasági építkezését a Jobbik

A Jobbik jócskán leszerepelt ugyan a határon túli magyarok körében a tavaszi országgyűlési választásokon, mégsem adják fel pártépítési kísérleteiket a magyarlakta területeken. A Vajdaságban például az aracsi pusztatemplom mellett szerveznek „nemzeti tábort” a jövő héten ottani partnereikkel karöltve. A radikális nemzettudat exportjára azonban arrafelé nem mutatkozik nagy igény. A valódi cél persze sokkal inkább belpolitikai, sőt párton belüli: Szávay István igyekszik bizonyítani, hogy nemzetpolitikai tevékenységének igenis van létjogosultsága.

Hit és értékek

Szálasi, a szeánszvezető

A történészek ma már általában egyetértenek abban, hogy a náci Harmadik Birodalom bő egy évtizede nem értelmezhető teljességében vezetőik jelentős részének, köztük Adolf Hitlernek, Heinrich Himmlernek és Rudolf Hessnek az okkultizmus iránti vonzalma nélkül. Hitler a német népnek azt ígérte, hogy átvezeti őket egy új világba, ahogyan az általa is nagyra becsült teozófia alapítói is új kort ígértek az emberiség megvilágosodott részének. Azonban csak az elmúlt években kezdték feltárni azt, hogy a 20. században volt egy európai államfő, aki gyakorló spiritisztaként politikai programját és döntéseit elsősorban látomásokra, álmokra és szeánszokon nyert kijelentésekre alapította. „Nem baj, ha az emberek nem értenek, a fontos, hogy higgyenek bennem” – vallotta Szálasi Ferenc.

HÁTTÉR

Szír sebesülteket gyógyítanak a Golánon

A zsidó állam északkeleti csücskében található Golán-fennsík évtizedek óta heves vita tárgya, mind nemzetközi szinten, mind Izraelen belül. A libanoni határ a 2006-os háború óta nyugodtabb lett, de nem az ott állomásozó hatóságok. A szír polgárháború közelsége ennek ellenére nemcsak védekezésre ösztönzi a zsidó államot, hanem humanitárius segítségnyújtásra is.

Tízmilliók éheznek a lehetőségek hazájában

Egyre többen tartják úgy, hogy Amerikában már nem kolbászból van a kerítés, legalábbis annak a 48 millió embernek biztosan nem, akik naponta szembenéznek a ténnyel, hogy talán nem lesz mit enniük vacsorára. Ugyanakkor a szomszédságukban élő milliárdos réteg egyre jobban elrugaszkodik egyszerű halandó polgártársaik életmódjától, semmit sem érzékelve annak nyomorúságából. Ahogyan ezeket a társadalmi rétegeket egyre növekvő szakadék választja el egymástól, úgy válik egyértelművé, hogy ma már kétarcú Amerikáról beszélhetünk.

Mi is ugyanolyan magyarok voltunk

„Nem értettük, mi történik velünk. Soha senkinek sem ártottunk, a törvényeket maximálisan betartottuk. Az országért harcoltunk, és teljesen magyarnak éreztük magunkat” – emlékszik vissza Gottfried Magdi néni a hetven évvel ezelőtti vészkorszak borzalmaira. Rokonait, barátait és Ózd környékéről származó 800 zsidó honfitársát veszítette el Auschwitzban, akiknek csak azért kellett meghalniuk, mert zsidónak születtek.

Mindenkinek rossz

Oroszország a napokban újabb importkorlátozást léptetett életbe. Egy évig minden olyan ország hús-, élelmiszer- és mezőgazdasági behozatalára korlátozást vetett ki, amely már március óta hasonló eszközökkel támadja az orosz medvét krími agressziója miatt.

Ez már szinte népirtás

Tömegével halnak meg az otthonaikból elüldözött kurdok az észak-iraki hegyekben, miközben a helyben maradottakat elrabolják vagy akár élve eltemetik az Iszlám Állam terroristái. A Hetek a kurd külügyminisztérium egyik illetékesével, valamint a keresztény és jazidi vallási kisebbségek egy-egy vezetőjével beszélt. Mindhárman szinte segélykiáltásként hangsúlyozták: az Iszlám Állammal szemben a diplomáciai út járhatatlan, az élelmiszersegélyek és az amerikai bombázások pedig szükségesek ugyan, de nem elégségesek. Komoly katonai támogatást kapva szerintük a kurdok meg tudnák állítani a vérszomjas terroristákat.

Amazoni csata

Hónapok óta tart a sárdobálás az Amazon és az egyik kiadója között, miután az előnytelen szerződést kényszerített rá az utóbbira.

Kambodzsa: életfogytiglan a vörös „testvéreknek”

Az Angkar (szó szerint: a Szervezet), azaz a kambodzsai népirtásért felelős állampárt vezetői között szigorú hierarchia uralkodott.  Pol Pot, a vörös khmerek vezére, az emberi életet semmibe vevő „új társadalom” kiagyalója volt a főnök, az „első számú testvér”. Ő már 16 éve halott, nem kerülhetett bíróság elé. Leghűbb követőjét, Nuon Cheát, az Angkar helyettes főtitkárát, a vörös khmerek főideológusát „kettes számú testvérnek” nevezték. Khieu Samphant, a terrorrezsim névleges államfőjét, legfőbb nemzetközi képviselőjét illette meg a „négyes számú testvér” cím. Az utóbbi kettőt a múlt héten életfogytiglani börtönre, a szabályzatában szereplő legsúlyosabb büntetésre ítélte a kifejezetten az 1975–79-es rémuralom felelőseinek elszámoltatására létrehozott különleges „hibrid”– az ENSZ égisze alatt működő kambodzsai – törvényszék. Harmincöt évvel a dráma után.

KÁVÉSZÜNET

Dolce vita Nutellával

Idén ünnepli ötvenedik „születésnapját” a Nutella. Az olaszok most sem hazudtolták meg magukat: nagy csinnadrattával járó ünnepségsorozatot rendeztek kedvenc mogyorókrémjük „tiszteletére”. Az év­forduló alkalmából az olasz posta speciális bélyegeket bocsátott ki, melyeken egy nutellás üveg látható 1964–2014 felirattal, ezen felül egy kamaradarab is készült a jeles eseményre Nutellam Cantata címmel.

Mestersége: színész

Tolnay Klári, a kétszeres Kossuth-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész idén ünnepelné századik születésnapját. Tiszteletére rendezik meg a Tolnay 100 Emlékévet. Az egész éves programsorozat célja, hogy még többen megismerjék, illetve újra felfedezzék a magyar színház- és filmművészet egyik legnagyobb csillagát, aki a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és aki hatvannégy éves pályafutása során sokak kedvencévé vált.

Geocaching

Aki eddig nem sok értelmét látta a termé­szetjárásnak, kirándulásnak mondván: minek mászkáljon céltalanul körbe-körbe az erdőben, annak is megváltozhat a véleménye, ha meg­ismeri azt a mára világméretűvé fejlődött „kincskeresést”, amely a geocaching nevet viseli.

Lazulás és egészségmegőrzés Zalakaroson

A Zala megyei üdülőhely több szempontból is ideális célpont: nemcsak a vizes élmények és a „gasztrokényeztetés” miatt, hanem a bakancsos turisták, a borkedvelők számára is, de a lehető legjobb helyen járnak itt azok is, akik csendre és pihenésre vágynak. Noha a zalai dombok ölelésében elterülő hangulatos kisváros és környezete számos természeti csodát és vonzerőt rejt magában, mégis Zalakaros szíve a fürdő, amely 5000 négyzetméternyi gyógyvizével várja az ide látogatókat.

Egy sokoldalú zöldség

Hazánkban viszonylag kevesen és keveset eszünk padlizsánt. Pedig a tojásgyümölcs vagy törökparadicsom néven is ismert zöldség szezonja egészen ősz végéig tart, és rendkívül egészséges és táplálóan finom. Érdemes minél többet fogyasztani belőle!

Zsidó Nyári Fesztivál

A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!