hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hamasz hosszú háborúra készül

2014. 08. 14.
Szerdán éjfélkor járt le a vasárnap életbe lépett hetvenkét órás tűzszünet Gázában. A kiszivárgott információk szerint a napokban zajló kairói tárgyalásokkal egyik fél sem maradéktalanul elégedett, esély van rá, hogy megegyezés hiányában újult erővel törnek ki a harcok. Izraeli szakértők szerint nem lehet tudni, mi várható a Hamasz részéről a lapzártánkkor véget érő hetvenkét órás tűzszünet lejártával. „Izrael a tűzszünet meghosszabbításában reménykedik, ám a Hamasz részéről teljesen kétesélyes a dolog” – írja egy izraeli diplomatát idézve a Jerusalem Post.

A hivatalos nézőpont szerint az izraelieknek három eshetőséggel kell számolniuk: optimális esetben sikerül szerda éjfélig megegyezni egy hosszabb időtartamú tűzszünetben; a felek esetleg egy újabb hetvenkét órás tűzszüneti megállapodást kötnek, ami alatt folytatódnak a tárgyalások; vagy a Hamasz újra rakétákat kezd kilőni izraeli településekre, amint a jelenlegi tűzszünet véget ér.

Jair Lapid pénzügyminiszter, a nyolcfős izraeli biztonsági kabinet tagja a kairói tárgyalásokat illetően úgy fogalmazott, hogy az Izrael és a Hamasz elvárásai közötti szakadék meglehetősen „széles”. „Elképzelhető, hogy szerda éjfélkor a harcok kiújulnak – mondta egy televízós interjúban, majd hozzátette: „Ezúttal azonban más lesz. Sokkal keményebben fogunk fellépni déli állampolgáraink életének védelmében a gyilkos terrorszervezet ellen.”

Palesztin források arról számolnak be, hogy az Egyiptom által szponzorált tárgyalások szinte semmi eredményt nem hoztak, hiszen Izrael mindeddig csupán néhány követelésüket fogadta el. Ezek között van az az ígéret, hogy havonta ötezer palesztin beléphet Izraelbe a Gázai övezetből; Izrael nem fogja akadályozni a segélyeket, amelyek biztosítják a hamaszos köztisztviselők fizetésének folyósítását; valamint a halászati jogok kiterjesztése. Izrael beleegyezett továbbá, hogy újra megnyitják a rafah-i határátkelőt, amelyet a Palesztin Hatóság rendőrségének ezer tagja fog felügyelni. Izrael szintén megígérte a palesztin foglyok negyedik szakaszának egy ideje már esedékes szabadlábra helyezését. A felek ugyanakkor továbbra sem tudnak egyetérteni olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a gázai övezet palesztin csoportjainak lefegyverzése, megegyezés a repülőtérről, egy építendő kikötőről, valamint egy, a Nyugati Partot és Gázát összekötő biztonságos útvonalról. Izraeli oldalról nem kívánták kommentálni a „palesztin dezinformációnak” minősített beszámolókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!