hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szír sebesülteket gyógyítanak a Golánon
Kórház  a határ szélén

2014. 08. 14.
A zsidó állam északkeleti csücskében található Golán-fennsík évtizedek óta heves vita tárgya, mind nemzetközi szinten, mind Izraelen belül. A libanoni határ a 2006-os háború óta nyugodtabb lett, de nem az ott állomásozó hatóságok. A szír polgárháború közelsége ennek ellenére nemcsak védekezésre ösztönzi a zsidó államot, hanem humanitárius segítségnyújtásra is.

Kfar Haruv egy hetvenes években alapított kibuc, amely a Golán-fennsík nyugati peremén található, több mint ötszáz mé­terrel magasodik a Genezáreti-tó fölé. Ám nem csupán a tavat lehet innen teljes egészében látni; mikor leszáll az éj, és nem túl magas a páratartalom, Tel Aviv, Netanya és Haifa fényei derengenek a messzeségben. Szinte ellátni az ország egyik végéből a másikig. Ez önmagában mutatja a térség stratégiai jelentőségét. A szír határon lévő bazaltplatót Izrael a hatnapos háborúban foglalta el, majd 1981-ben az ország részének nyilvánította. Gázával és az úgynevezett ciszjordániai területtel ellentétben itt ekkor már alig éltek arabok, mivel jelentős részük Szíriába menekült.

A fennsík első nagy szolgálatát az 1973-as Jom Kippur háborúban látta el, mikor az izraeli hadsereg a váratlan támadás szinte minden lépését figyelemmel tudta kísérni a magaslati pontokról. Az általunk is meglátogatott Ben Tal egy ilyen stratégiai hely, ahonnan egészen a Hermon-hegyig ellátni. Zsidó, arab és drúz települések a mélyben, és messzebb már szír városok. Ahogy annak idején az Izrael felé özönlő tankokat, úgy most a szír városok mélyén dúló őrült harcot lehet innen figyelemmel kísérni. A kicsit délebbre fekvő szír területek már javarészt az Iszlám Állam nevű terrorcsoport kezén vannak, ami közvetlen fenyegetést jelent Izrael államára.

A közelség adta lehetőségeket kihasználva az IDF (Israel Defense Force; Izraeli Védelmi Erők) komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a szíriai polgárháborúban megsebesültek Izraelben juthassanak orvosi ellátáshoz. A Safed határában található Rivka Ziv Medical Center a mészárlások eszkalálódása óta fogadja ezeket a menekülteket. Vannak, akiket ismerősük vagy rokonuk hoz ájult, eszméletlen állapotban. Mikor felébrednek, a főellenségnek kikiáltott Izrael ellátását élvezik. „Nem elég hogy megsebesültek, ráadásul még nálunk is találják magukat” – mondja a Heteknek nevetve Linda, a tzfati Ziv Medical Center nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!