hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szálasi, a szeánszvezető
A New Age története: teozófia Magyarországon (5. rész)

2014. 08. 14.
A történészek ma már általában egyetértenek abban, hogy a náci Harmadik Birodalom bő egy évtizede nem értelmezhető teljességében vezetőik jelentős részének, köztük Adolf Hitlernek, Heinrich Himmlernek és Rudolf Hessnek az okkultizmus iránti vonzalma nélkül. Hitler a német népnek azt ígérte, hogy átvezeti őket egy új világba, ahogyan az általa is nagyra becsült teozófia alapítói is új kort ígértek az emberiség megvilágosodott részének. Azonban csak az elmúlt években kezdték feltárni azt, hogy a 20. században volt egy európai államfő, aki gyakorló spiritisztaként politikai programját és döntéseit elsősorban látomásokra, álmokra és szeánszokon nyert kijelentésekre alapította. „Nem baj, ha az emberek nem értenek, a fontos, hogy higgyenek bennem” – vallotta Szálasi Ferenc.

Amikor 2009-ben a Hetek a nyilas hatalomátvétel 65. évfordulójára portrécikket jelentetett meg Szálasi Ferencről (Szálasi, a spiritiszta nemzetvesztő. Hetek, 2009. október 16.), több levelet kaptunk, mire föl állította a lap azt, hogy Szálasit „különösen érdekelte a spiritizmus és a szeánszok”. Ezt a tényt az elmúlt években megjelent új történeti kutatások, és életrajzok azóta megerősítették, többek között Paksa Rudolf: Szálasi Ferenc és a hungarizmus című biográfiája (Jaffa Kiadó, 2013) és Paksy Zoltán: Nyilas mozgalom Magyarországon című kötete (Gondolat Kiadó, 2014). Míg korábban többnyire „zavaros fantáziálásnak” minősítették és figyelmen kívül hagyták Szálasi miszticizmusát és a spiritizmushoz való vonzalmát, ezek a könyvek – különösen Paksa munkája – a nyilas nemzetvezető pályafutásában már fontos tényezőként vizsgálják ezt a kérdést.

Szálasiból nem véletlenül lett a magyar (és a modern kori európai) történelem egyetlen gyakorló spiritiszta államfője. Magyarország, ezen belül Budapest a 19. század végétől az európai spiritizmus egyik fővárosa volt, ahol a mozgalomnak egy külön ága, az úgynevezett „evangéliumi spiritizmus” lett a meghatározó. Szálasi is ennek az irányzatnak volt a követője, ezért meggyőződéssel tartotta magát „istenhívő kereszténynek”, miközben okkult gyakorlatokkal foglalkozott (lásd keretes írásunkat).

Piros lábnyomok a hóban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!