hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dolce vita Nutellával
50 éve édesíti életünket

2014. 08. 18.
Idén ünnepli ötvenedik „születésnapját” a Nutella. Az olaszok most sem hazudtolták meg magukat: nagy csinnadrattával járó ünnepségsorozatot rendeztek kedvenc mogyorókrémjük „tiszteletére”. Az év­forduló alkalmából az olasz posta speciális bélyegeket bocsátott ki, melyeken egy nutellás üveg látható 1964–2014 felirattal, ezen felül egy kamaradarab is készült a jeles eseményre Nutellam Cantata címmel.

De hogyan is indult ennek az igen népszerű édességnek a pályafutása? A szálak egészen a 19. század elejéig nyúlnak vissza. Kritikus történelmi időszakokban nemegyszer fordult elő, hogy szűkös élelemkészlet esetén leleményességgel kellett kipótolni az eredeti recepteket. A napóleoni megszállást követő kontinentális zárlat idején Itália északi részén a torinói csokoládékészítők az általános kakaóhiány miatt kikísérletezték a kakaó-mogyorókrém-keveréket (az édes krémnek 30 százalékát a mogyorómassza adta), így ugyanannyi kakaó felhasználásával több csokoládét tudtak értékesíteni.

Az 1850-es években már pici tömbökben árulták ezeket a csokoládédarabokat az édesszájúaknak Giandujot néven. Hogy az elsőre talán meghökkentőnek tűnő névadás érthetővé váljon – és az olasz nyelvet értők ne keressék hiába, hol fedezhetnek fel a terméknévben csokoládéra vagy mogyoróra tett utalásokat –, Gianduja a 16. században kialakult rögtönzött színjáték egyik szereplője, karaktere a torinói karneválok kulcs­figurája. Az édesség neve tehát ebből ered.

A második világháború alatt működő jegyrendszer idején sem volt könnyű dolga a cukrászoknak. Egy Pietro Ferrero nevű cukrász a piemonti Alba településén szintén a kakaópótló mogyorós megoldáshoz folyamodott – a térség ugyanis változatlanul bővölködött a csonthéjas gyümölcsben. Ferrero úr készítménye, a Pasta Giandujot egy ezüstpapírba csomagolt csokoládépaszta volt, melyen reklámarcként továbbra is a karnevál királya, Gianduja díszelgett. A cukrász pár évvel később továbbfejlesztette alkotását, amely így kenyérre kenhető, krémesebb állagú lett. Az ekkor már üvegben tárolt finomság a SuperCrema Giandujot nevet kapta. Pietro fia, Michele további kísérletezések során tökéletesítette az édes masszát, és az 1964-ben véglegesített változatot Nutellának nevezték el. (Az etimológusoknak itt már könnyebb dolguk van: a „nut” angolul mogyorót jelent, az „ella” szócskát pedig a lágyabb, olaszos csengés érdekében illesztették a szó végére.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!