hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Geocaching

2014. 08. 21.
Aki eddig nem sok értelmét látta a termé­szetjárásnak, kirándulásnak mondván: minek mászkáljon céltalanul körbe-körbe az erdőben, annak is megváltozhat a véleménye, ha meg­ismeri azt a mára világméretűvé fejlődött „kincskeresést”, amely a geocaching nevet viseli.

A geocaching (ejtsd: geokesing) viszonylag fiatal játék: az Egyesült Államokból indult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi. Tulajdonképpen a túrázás és a kincskeresés ötvözése a technika segítségével. Ahhoz ugyanis, hogy elkezdjük, nincs másra szükségünk, mint egy GPS-szel rendelkező eszközre és internetelérésre, hogy a geocaching.com oldaláról kiválaszthassuk az úti célunkat. A küldetésünk pedig abból áll, hogy megtaláljuk a kincses- vagy rendes nevén geoládát, ami a megadott koordinátákon van elrejtve. Az pedig, hogy hogyan jutunk el oda, ránk van bízva. Természetesen különböző nehézségű geoládák vannak. Van, ahol az odajutás módja, míg máshol a láda helyszíne vagy maga a rejtés különleges. Valahova hegyet mászva, komolyabb természeti akadályokat legyőzve tudunk eljutni, máshova viszont gyalog, akár munkába menet is elmehetünk. A ládákat sokszor nem véletlenszerűen helyezik el, hanem úgy, hogy egy nevezetes helység, egy szép vagy különleges táj, épület vagy egyéb érdekes turistacélpont mellett haladjunk el, amíg a célhoz érünk. Ám az odajutás még nem minden, hisz a koordinátákra való eljutás után jön a második rész, a környék átkutatása.

Egyébként a ládák mérete is változó, az ujjnyi méretűektől akár szekrény nagyságúakkal is találkozhatunk, rejtésük pedig rendkívül változatos. Lehet egyszerűen egy bokorban, kő alatt, fa ágán, egy padra mágnesezve, de az igazán komoly rejtéseket akár még egy óra keresés után az online tipp segítségével együtt sem biztos, hogy megtaláljuk. A formára sincs megkötés, tehát a geo­-láda nem feltétlenül takar tényleges ládát, akár madáretető, postaláda, telefonfülke is lehet, de a leggyakoribb geoládák uzsonnás doboz nagyságú műanyag edények vagy tölténytárak. Utóbbit nevezik standardnak a természetnek való jó ellenálló képessége, relatíve alacsony ára és nagysága miatt. A méret ugyanis fontos szempont. Maga a kincsesláda tehát nem más, mint általában egy vízhatlanul záródó háztartási doboz, melynek kötelező tartalma egy úgynevezett logbook, egy cetli vagy füzet, amibe felírhatjuk magunkat, ezzel jelezve, hogy tényleg megtaláltuk az adott ládát. Ezen felül mérettől függően bármit találhatunk egy geoládában: leggyakrabban érméket, szuveníreket, bizsukat, nem ritkán pénzt is. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

Másik különleges tartalma egy geoládának az „utazó ügynök” lehet. Ez egy egyedi sorszámmal rendelkező tárgy, aminek célja, hogy a világ egyik pontjáról eljusson a másikra, gyakran országokat, kontinenseket is átutazva. Ez úgy történik, hogy ha egy utazóbogárra lel valaki, online ellenőrizheti annak úti célját, és legközelebb úgy próbálja egy másik geoládában elhelyezni, hogy azzal közelebb kerüljön az elérni kívánt helyhez. Így a rengeteg típusú geoláda közül a leggyakoribb az előbb leírt tradicionális láda, valamint az úgynevezett multiláda, amikor is az online található koordináta csak az első állomása egy több részállomásból álló ládasorozatnak, amiben minden láda a következő koordinátáját tartalmazza, hogy így eljuthassunk az utolsó tényleges geoládához, amiben a logbook is megtalálható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!