hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 06. 26. (XIX/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fordulat a görög ügyben

Habár a hétfő éjszakába nyúló uniós csúcson az érintettek végül pozitívan értékelték az új görög javaslatcsomagot, a héten még összeülnek a felek a végső egyezség megtárgyalására. A görög kormány legutóbbi ajánlatában már több területen engedett a nemzetközi szervezetek kéré­-seinek, és ez reménysugarat jelent a nyárra nézve, hiszen a júliusi részleteket már biztosan nem tudnák külső segítség nélkül törleszteni.

Jelentős kurd előrenyomulás Észak-Szíriában

Hétfőn este hivatalosan is megerősítették a hírt, hogy a kurd milícia az Egyesült Államok vezette szövetséges erők légi támogatásával elfoglalta az Iszlám Állam egyik jelentős katonai bázisát. Az akcióval párhuzamosan a szövetségesek Moszulban is légicsapást hajtottak végre, ahol sikerült likvidálni a bengázi amerikai konzulátus elleni 2012-es terrorakció egyik felelősét. A Líva 93 nevű bázis tavaly óta volt a terroristák kezén, amikor is kiűzték innen a szír kormányerőket.

A Nyugat cserbenhagyja a menekültáradattal küzdő Törökországot

A Hetek múlt heti számában amellett érveltünk, hogy a nemzetközi közösségnek azonnali és hathatós segítséget kellene nyújtania azoknak a Szíriával és Irakkal szomszédos országoknak – elsősorban Törökország­nak, Jordániának és Libanonnak –, amelyekbe a két országból összesen mintegy négymillió menekült érkezett az elmúlt időszakban. Mára vilá­gossá vált, hogy ha a nemzetközi közösség nem szánja el magát arra, hogy dollármilliárdokkal segítse Szíria és Irak szomszédait, egyszerre lesz okozója és elszenvedője – legalábbis Európában – a második világháború óta példátlan humanitárius katasztrófának.

Az Obama-doktrína kudarca

Ayaan Hirsi Ali, a szomáliai születésű, Hollandiában élő bátor aktivista a Foreign Affairs aktuális számában írt cikkében bemutatta, milyen következményekkel járt az, hogy az Obama-kormányzat tisztviselői – az elnök példáját követve – nem használhatják egymás után a „radikális” és az „iszlám” szavakat. A washingtoni polkorrekt szótár csak az „erőszakos szélsőségesek” vagy „szélsőséges fanatikusok” kifejezést engedélyezi. Michael Oren volt izraeli nagykövet egy másik írásban azt is megmutatja, miként vált a muszlim világ felé való nyitás csapdává Barack Obama számára.

Tudatosan készült a gyilkolásra a charlestoni lövöldöző

Akár halálbüntetést is kaphat Dylann Roof, a charlestoni lövöldöző, aki egy istentisztelet során végzett az Emanuel Afrikai Metodista Episzkopális Gyülekezet pásztorával és nyolc másik hívővel. A támadó honlapján talált kiáltványból az is kiderül, hogy neonáci és fehér felsőbbrendű eszméket vall és online radikalizálódott.

Rohamosan terjedő szalafizmus Európában

Az Iszlám Állam ideológiájának „csendes elnézése” ellen figyelmeztetett David Cameron. A brit kormányfő egy szlovákiai biztonsági konferencián beszélt a családok és a közösségek sze­repéről a fiatal muszlimok radikalizálódásának megakadályozásában. A szélsőségesség egyre nagyobb fejtörést okoz az európai hatóságoknak, akik azzal szembesülhetnek, hogy a szalafizmus, vagyis az iszlám azon irányzata, amely szó szerint értelmezi a Koránt, rohamos mértékben terjed a kontinens mecseteiben és utcáin.

Belföld

Hírszerzői jelentések miatt épül a kerítés?

Hírszerzési információk alapján dönthetett Orbán Viktor a kormány menekültügyi politikájának szigorításáról. Az ügyben a Fidesz az év eleje óta hetekkel ellenfelei előtt jár.

Demján: a nyugati demokráciák kudarca a mostani menekülthullám

A múlt héten partnerségi szerződést írt alá Budapesten a magyar Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Román Munkaadók Nemzeti Szövetsége (UNPR). Az ATV Híradója ebből az alkalomból készített interjút Demján Sándorral, a VOSZ elnökével.

Lecseréli határon túli szövetségeseit a kormány?

A 2014-es országgyűlési választás sok egyéb mellett az Orbán-kormány nemzetpolitikájában is szakaszhatárt jelent. Mi változott tartalmilag, és mi lesz az elmúlt évek külhoni magyar közéletét meghatározó, de a „második vonalba” visszavont szereplők sorsa? Bár a fogalom közszájon forog, a nemzetpolitika fogalmának tartalma sokat változott az elmúlt huszonöt évben. A kifejezés használatát önmagában indokolja, hogy a történelmi Magyarország megszűnése, 1918 óta a szomszédos államokban máig jelentős létszámú magyar él. A magyar nemzetpolitika tulajdonképpen róluk szólna, ahogy azt az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József mondta: lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. Az Orbán-kabinet 2010 után szívesen beszélt saját nemzetpolitikai céljairól. A külhoni magyarokkal kapcsolatos budapesti politika változásának kézzelfogható eredménye a 2010 óta honosított közel 700 ezer új magyar állampolgár.

Horror az erdélyi kiránduláson

Június legelején egy iskolai kiránduláson vízbe fulladt egy 14 éves magyarországi fiú Erdélyben. A jéghideg vizű Szent Anna tóba a szülők előzetes tudta és beleegyezése nélkül engedték be a gyerekeket a tanárok, akiknek a visszaemlékezése lényegi pontokon eltér a gyerekek beszámolóitól. Az iskola közleményében semminemű felelősséget nem vállal az esettel kapcsolatosan, az ügyet a román hatóságok vizsgálják.

Tarlós Istvánnak bonyolult lelke van

Bár a főpolgármester alig egy hete még elképzelhetetlennek tartotta, hogy Budapest ingyen az államnak adja a Dagály Fürdőt, kedden pontosan ez történt. Sőt, az átadás mellett a főváros még köszönetet is mondott az államnak a BKV nagylelkű támogatásáért.

Hit és értékek

Gyilkosság szemmel és szájjal

A szomszéd fűje mindig zöldebb, avagy a barátomnak, barátnőmnek jobb autója, kütyüje van, mint nekem. Előrébb jutott a ranglétrán, jobban ír, „fáinabbul” rajzol, szebben énekel, többet keres. Van felesége, férje, szép a családja, gyermekei, háza. Ha meglátod, irigy leszel és dühbe gurulsz, gyanúsítgatod és kipletykálod a háta mögött, a Face-en, vagy örülsz neki, optimizmusra sarkall, és jóra ösztönöz?

KÁVÉSZÜNET

Az öreg kontinens

Az elöregedés nem egyforma erővel sújtja Európa különböző régióit. A fejlettebb északi és nyugati országokban viszonylag magasabb születésszámhoz magasabb bevándorlás párosul. Ugyanakkor a kevésbé fejlett, kelet- és dél-európai régiókat többnyire alacsonyabb termékenység és a fiatalok elvándorlása jellemzi. Nőnek a területi egyenlőtlenségek, a zsúfolt és elnéptelenedő régiók egy-egy országon belül is megtalálhatók, csak kérdés, hogy milyen arányban.

Vissza a gyökerekhez

Michael Douglas kapta meg a napokban a „zsidó Nobel-díjat” Izraelben, amelyet ünnepélyes keretek között Benjamin Netanjahu adott át Jeruzsálemben a hollywoodi sztárnak.

Agymosás náci módra

Amerikai és svájci kutatók olyan, 1996 és 2006 között végzett felméréseket vetettek össze, amelyek – többek között – a zsidókról alkotott véleményükről faggatták a megkérdezetteket. A németországi általános társadalmi felmérés 5300 ember véleményét gyűjtötte össze 264 városból életkor, nem és lakóhely szerint.

A frissítő Deseda

A kaposváriak kedvenc pihenő- és üdülőhelye a Dunántúli-dombság szívében fekvő Deseda tó, hazánk leghosszabb mesterséges tava. A közelmúlt fejlesztéseinek részeként a tó körül átadták a Fekete István Látogatóközpontot, a kilátót és a kalanderdőt, melyek egyaránt szolgálják mind a kikapcsolódást, mind a környezeti nevelést. A 17 ezer hektáros ökoturisztikai újdonság ugyanis madármegfigyelő helyekkel, lombkoronás tanteremmel, tanösvényekkel, hidakkal és információs pontokkal is kiegészülnek. Ugyanakkor sok honfitársunk egyáltalán nem vagy csak alig ismeri ezt a nagyszerű kirándulóhelyet, márpedig idén nyáron igazán érdemes lesz ellátogatni ide.

Méregtelenítés: tenni vagy nem tenni?

Nehézfémek, toxinok, rovarirtók, tartósítószerek – a mai kor emberét kemikáliák veszik körül. Felmerül a kérdés: valóban méreganyagok rakódhatnak le a szervezetünkben, amelyektől jól tesszük, ha megszabadulunk? Létezik-e az alternatív gyógyászat által emlegetett „méreg-telenítés”? És ha nem, akkor segíthetjük-e máshogy szervezetünk küzdelmét a kemikáliákkal?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!