hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tarlós Istvánnak bonyolult lelke van
Vita majd hálálkodás BKV-ügyben

2015. 07. 04.
Bár a főpolgármester alig egy hete még elképzelhetetlennek tartotta, hogy Budapest ingyen az államnak adja a Dagály Fürdőt, kedden pontosan ez történt. Sőt, az átadás mellett a főváros még köszönetet is mondott az államnak a BKV nagylelkű támogatásáért.

A BKV folyamatosan ter­melődő veszteségét utoljára 2002-ben írták le: akkor a Medgyessy-kormány 38 milliárd forintot vállalt át a Demszky Gábor vezette Budapest tulajdonában álló cégtől. 2011-ben a második Orbán-kormány ígéretet tett az éppen aktuális 77 milliárdos adósság eltörlésére, ez azonban nem valósult meg. Idén áprilisban viszont arról határozott a kormány, hogy júniusban átvállalja a most éppen 52 milliárdra rúgó adósságállományt. A fővárossal folytatott tárgyalásokon az is szóba került, hogy cserébe a főváros az államnak adja a tulajdonában lévő Dagály Fürdőt és más ingatlanokat.    
Lázár János miniszterelnökséget veze­tő miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján felsorolta a BKV adósságeltörlésére és további támogatására szánt összegeket, és arról is beszélt, cserébe azt kéri Budapesttől, bocsássa az állam rendelkezésére a Dagály Fürdőt a közelgő vizes világbajnokságra. Tarlós István főpolgár­mester másnap rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, ahol elmondta: nem az a fontos, hogy valaki felsorolja, mennyit ad az állam a BKV-nak, hanem az, hogy mennyit nem ad, tehát mennyi hiányzik a feladat ellátásához. Lázár ugyanis az 52 milliárd átvállalása mellett arról is beszélt, hogy a BKV jövőre 40 milliárdot, 2017-ben 37 milliárdot, 2018-ban pedig 33 milliárdot kap az államtól, nem beszélt viszont arról a 15 milliárdról, ami még idén kellene a cég biztonságos működtetéséhez. Úgy tűnik, erre reagált élesen a főpolgármester.
Tarlós szerint a tömegközlekedés nem Budapest passziója, hanem az államtól kapott kötelező feladat, amire azonban a fővárosnak a súlyos forrásmegvonások miatt nincs elegendő pénze. Tarlós emlékeztetett arra is, hogy például a Budapestnek járó iparűzési adó 49 százalékát is elvonja az állam. A főpolgármes­ter azt mondta, ha tényleg kiesik a felsorolásból kihagyott 15 milliárd, az járatritkításokhoz vezethet, ezért ő a miniszterelnökhöz fordul segítségért.
És azt is elmondta, hogy fél éve egyeztet a kormánnyal a BKV adósságainak átvállalásáról, és bár korábban volt szó bizonyos fővárosi ingatlanok, köztük a Dagály Fürdő átadásáról cserébe, a hatályban lévő törvény alapján ez ingyenesen mégsem lehetséges.
A nagy múltú uszodára állítólag a 2017-es úszó- és vízilabda-világbajnokság miatt van szüksége az államnak. Magyarország eredetileg a 2021-es világversenyre pályázott, ám amikor a 2017-es verseny rendezője, a mexikói Guadalajara visszalépett, a Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszó Szövetség – a kormány támogatásával – jelezte a Nemzetközi Úszó Szövetségnél, hogy Budapest kész beugrani. Így nyertük el a két év múlva esedékes világbajnokság rendezési jogát.
Hogy ehhez miért szükséges a Dagály Fürdő állami kézbe kerülése, arról eddig senki nem beszélt. Mint ahogy arra sem kaptunk hivatalos magyarázatot, hogy mi változott meg péntekről keddre, vagyis mi indokolta, hogy a múlt héten még éles hangon tiltakozó főpolgármester kedden maga nyújtotta be azt az előterjesztést, amivel Budapest – a közgyűlés többségének támogatásával – mégis odaadta az államnak a Dagály Fürdő tulajdonjogát. Bár a Főváros kommunikációs munkatársa választ ígért kérdésünkre, ezt végül lapzártánkig nem kaptuk meg.
Tarlós mindenesetre kedden már arról beszélt a közgyűlésben, hogy a Dagályt a világbajnokság zökkenő­mentes előkészítése érdekében kell átadni az államnak. Ez azonban nem magyarázza az ingyenességet, az pedig még furcsább, hogy a Fővárosi Közgyűlés még meg is köszönte a kormánynak, hogy átvállalta a BKV adósságát.
A fordulat okairól ellenzéki önkormányzati képviselőket is kérdeztünk. Egy baloldali politikus azt mondta, szerinte „valamivel megzsarolhatták” Tarlóst, más magyarázatot ugyanis nem lát a hálálkodó üzenettel megfejelt visszavonulásra. (A DK-s Gy. Németh Erzsébet szerint a közgyűlési többség „hálaimát rebegett Orbánnak”.) Egy kormányzati háttérember viszont arról beszélt, hogy a főpolgár­mester próbálta „zsarolni a kormányt”, pedig utóbbi 190 milliárddal támogatja a BKV-t és a 3-as metró felújítását. Arra a felvetésre, hogy a fővárosnak a súlyos elvonások miatt nincs elég pénze, ez utóbbi forrásunk azt mondta: szakszerűbben kellene üzemeltetni a tömegközlekedést, és akkor nem termelne ekkora veszteséget.
Tarlós István viszont joggal érvel azzal, hogy a BKV ügye a rendszerváltás óta megoldatlan, a Demszky-éra végén, 2010-ben pedig 73 milliárd forint volt a cég adóssága. A főpolgármester a Dagály átadása után is elmondta, hogy „alsó hangon” 20-25 milliárd forint hiányzik a budapesti tömegközlekedés büdzséjéből, amiből az idei hiány
15 milliárd forint. A Népszavának ugyanakkor arról beszélt, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola új épületéről, a Fiumei úti temető vagyonkezelői jogáról, valamint egy új református központ létesítéséhez szükséges ingatlanról addig nem tárgyal a főváros a kormánnyal, amíg nincs rendben a BKV ügye.
Mindezek alapján úgy tűnik, mégsem jutott nyugvópontra az a kormány és Budapest közti harc, ami tavaly is egy Lázár–Tarlós üzenetváltásban öltött testet a nyilvánosság számára.
Mint megírtuk, 2014 nyarán Lázár azt üzente a forráshiányra panaszkodó főpolgármesternek, hogy menjen Brüsszelbe, és lobbizzon úgy Budapestért, ahogyan elődje, Demszky Gábor tette. A sértésre válaszul Tarlós közölte, hogy Lázár keresztneve János, nem pedig „Mindenható”. Városházi forrásaink akkor azt mondták, az eset a Budapest jelentőségének csökkentését célzó folyamatba illeszkedik: a főváros az elmúlt öt évben elveszítette a kórházait, iskoláit, hiszen ezek állami kézbe kerültek.
A rezsicsökkentés miatt a fővárosi közműcégek komoly veszteségeket szenvedtek el, ami miatt itt is beavatkozott az állam, majd pedig bejelentették a minisztériumok vidékre költöztetését.  
A tavaly nyári nyílt vitát végül Orbán Viktor utasítására zárták le. Lázár később azt mondta, megtanulta, hogy ne nyúlkáljon „Tarlós zsebébe”. A fő­polgármester az atv.hu-nak adott májusi interjújában pedig arról beszélt, hogy kormányzati szinten is elismerik, hogy van mozgástere, hiszen háromszázezer szavazó választotta újra. Tarlós ekkor azt is kifejtette, hogy Budapesten akár a miniszterelnökkel háborúzó Simicska Lajos cége is nyerhet közbeszerzést, ha ő adja a legkedve­zőbb pályázatot. Nos, ebben nem lett igaza: hiába adott be egy fővárosi csomópont felújítására 230 millió forinttal olcsóbb ajánlatot Simicska cége a versenytársaknál, mégsem ő, hanem a 668 milliós ajánlat nyert.

A dagály és a market

A Dagály Fürdőt bruttó 49 milliárd forintért alakítják át a 2017-es vizes világbajnokságra. Az állami megbízást az Orbán Viktorral jó barátságot ápoló Garancsi István érdekeltségéhez tartozó Market Építő Zrt. nyerte el.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!