hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az öreg kontinens

2015. 07. 02.
Az elöregedés nem egyforma erővel sújtja Európa különböző régióit. A fejlettebb északi és nyugati országokban viszonylag magasabb születésszámhoz magasabb bevándorlás párosul. Ugyanakkor a kevésbé fejlett, kelet- és dél-európai régiókat többnyire alacsonyabb termékenység és a fiatalok elvándorlása jellemzi. Nőnek a területi egyenlőtlenségek, a zsúfolt és elnéptelenedő régiók egy-egy országon belül is megtalálhatók, csak kérdés, hogy milyen arányban.

Nyugaton Írország, Franciaország, Nagy-Britannia, a Benelux államok, délen Észak-Olaszország, keleten Lengyelország, Csehország, Szlovákia – ezek azok az európai területek, ahol a népesség növekszik. Kifejezetten csökkenő tendencia látható viszont Spanyolország nyugati részén, Kelet-Németországban, a balti országokban, továbbá a Balkánon is, beleértve Magyarországot és Ausztria keleti részét is. Európa demográfiai térképe középtávon nem sokat változik, ezt támasztja alá az a térkép is, amit a 2001–2011 közötti európai népesedési tendenciákról tett közzé nemrég a német Szövetségi Városügyi, Építészeti és Területfejlesztési Kutatási Intézet (BBSR).

A térképre pillantva az is rögtön látható, hogy különösen nagy vonzáskörzetet jelentenek bizonyos nagyvárosok, a fővárosok pedig kiemelkedő csomópontok: többek között London, Berlin, Prága, Belgrád vagy Budapest is. Fővárosunk mondhatni az egyetlen növekedési régió hazánk térképén. A népesség fogyását vagy növekedését számos tényező befolyásolja, mindenekelőtt a születések és a halálozások száma, a családösszetétel változása, valamint a migráció. Mindent egybevéve a kutatók szerint Európa népességfogyását ma már elsősorban a bevándorlás akadályozza meg.

A nagyarányú bevándorlás ellenére is egyre több a csökkenő népességű európai város és régió. A népességfogyás, illetve az öregedés nem egyformán sújtja Európa különböző részeit, ami tovább növeli az amúgy is jelentős területi egyenlőtlenségeket. Általában a termékenység és a beáramló migráció szintje viszonylag magasabb a fejlettebb régiókban, a kevésbé fejlettekben viszont túlnyomórészt alacsony a születésszám, és sok a fiatal elvándorló. Közép- és Délkelet-Európa sajátossága, hogy léteznek kevésbé fejlett régiók is, melyekre magas termékenységi ráta és a kisebbségek nagy aránya jellemző – derül ki a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal által tavaly kiadott Demográfiai Kézikönyvből, amely a régiós különbségek okait vizsgálja, és amelynek adatai egybecsengenek a BBSR adataival.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!